Отборът на Арда записа златна страница в своята история! Тимът от Кърджали се класира за финала на турнира за Купата на България, след като на полуфиналите надделя над столичния Славия.

След 0:0 в първия мач, днес възпитаниците на Николай Киров се наложиха с 1:0 на стадиона в столичния квартал „Овча купел”, което се оказа напълно достатъчно за гостите да достигнат финалния мач от турнира. Скъпоценния гол за успеха на гостите реализира бившия защитник на Левски Алекс Петков.

Там те ще се изправят срещу победителя от двойката Лудогорец – ЦСКА, които ще изиграят своя полуфинален реванш от надпреварата в сряда. След първия мач резултатът е 1:1.

Финалът на турнира за Купата на България ще се играе на 19 май на националния стадион „Васил Левски”, като символичен домакин на решителния сблъсък ще бъде именно тима на Арда.

Антон Узунов
84 снимки

Тимът от Кърджали започна по-настоятелно мача, настанявайки се половината на своя противник. Първият удар по посока една от двете врати дойде в 4-ата минута, когато Румен Руменов пробва късмета си с далечен изстрел. Секунди по-късно обаче, Спас Делев пропусна уникален шанс. При опит за изнасяне на топката, Вуцов комбинира с Виячки, който обаче подари топката на Спас Делев. Нападателят пое и нахлу в наказателното поле, където финтира бранител на Славия и стреля, но не успя да намери рамката на вратата.   

Отговорът на Славия дойде почти веднага. „Белите” стигнаха до корнер отдясно на Караджов. След центриране в наказателното поле последва разбъркване, при което най-съобразителен бе Виячки. Бранителят пробва ножичен удар с гръб към вратата, нацелвайки левия страничен стълб на вратата.

Още по темата:

Венци Стефанов: Пожелавам успех на Арда във финала

Киров: Финалът може да изведе Арда до съвсем различно ниво

Загорчич: Арда заслужава този финал, Славия е много далеч от моята визия

В 10-ата минута Мартинов също имаше възможност да обстрелва вратата на Вуцов, но и той не бе точен, пращайки коженото кълбо в аут. В следващата атака за Арда Тонислав Йорданов стреля, но право в обсега на вратаря на домакините, който нямаше затруднения.

Футболистите на Николай Киров продължиха да бъдат по-активният тим на терена и в 17-ата минута имаха великолепна възможност да открият резултата. Спас Делев свали отлично с глава топката към Милен Желев в наказателното поле, той напредна няколко крачки и отправи красив удар. Светослав Вуцов обаче показа класа и с една ръка успя да избие в ъглов удар.  

Нищо обаче не помогна на Вуцов в 26-ата минута, когато Арда излезе напред в резултата. След поредния конер пред вратата на домакините,Иван Тилев центрира в наказателното поле, където Алекс Петков се пребори с Георги Вълчев и с крак успя да насочи топката в мрежата за 1:0.

Само минута по-късно проблемите за Златомир Загорчич и неговия тим станаха още по-сериозни, след като ветеранът Дарко Тасевски получи травма в адукторите и поиска смяна. На мястото на северномакедонеца на терена се появи Владислав Узунов.

В 43-ата минута домакините имаха прекрасен шанс да изравнят резултата, след като стигнаха до 11-метров наказателен удар. Нарушението за дузпата бе на Милен Желев, който фаулира Радослав Кирилов в пеналта. С изпълнението от бялата точка се нагърби опитният Димитър Рангелов, чийто удар обаче бе спасен от Иван Караджов. Капитанът на Славия насочи топката в долния десен ъгъл на вратата, но стражът на гостите направи всичко необходимо, за да парира удара. При опита за добавка на Рангелов, нападателят извърши нарушение срещу вратаря на Арда.

На почивката Златомир Загорчич предприе една промяна в състава си. Сръбският специалист извади от игра Мартин Сораков, а на негово място се появи Калоян Кръстев.

Първата възможност за втората част се разкри пред Спас Делев в 51-ата минута. Нападателят получи отдясно необезпокояван от никого, нагласи топката на левия си крак и стреля от близо 15 метра, но изстрелът му бе слаб и не затрудни вратаря на домакините.

Един от редките шансове за домакините дойде в 57-ата минута. Най-активният в редиците на „белите” Радослав Кирилов получи в наказателното поле и пробва удар с левия крак, но прати топката в ръцете на Караджов, който нямаше никакви проблеми да улови.

В 64-аа минута наставникът на тима от Кърджали също трябваше да направи принудителна смяна в състава си. Спас Делев не успя да доиграе срещата заради проблеми в дясното коляно, а на негово място се появи Александър Георгиев, който бе един от едва тримата полеви играчи, записани сред резервите на Арда.  

Четвърт час преди края на двубоя Владислав Узунов сътвори едно от най-красивите неща в срещата. Славия стигна до пряк свободен удар на около 25 метра от вратата на Караджов. Узунов пробва технично изпълнение, фалцирайки топката към горния десен ъгъл на вратата. За негово нещастие обаче, коженото кълбо спря в напречната греда.

В оставащите минути до края футболистите на завърналия се в Овча купел Златомир Загорчич така и не успяха да намерят верния път към гола, който можеше да запази надеждите им за обрат живи.

Така Арда поднесе една от най-големите изненади в турнира, достигайки своя първи исторически финал за трофея.  


FT / СЛАВИЯ – АРДА 0:1 (0:0 в първия мач)

0:1 Алекс Петков 26'

1/2-финал за Купата на България, реванш

Стадион: „Славия”, София

Рефер: Драгомир Драганов, Варна

Славия: 13 Светослав Вуцов,  70 Михаил Александров, 55 Андреа Христов, 23 Емил Виячки 🟨, 19 Филип Антовски, 77 Георги Вълчев, 73 Мартин Сораков (9 Калоян Кръстев 46'), 7 Петер Макрилос (14 Ивайло Димитров 62'), 22 Дарко Тасевски (11 Владислав Узунов 32'), 10 Радослав Кирилов, 8 Димитър Рангелов (к) (4 Петър Патев 71')

Резерви: 1 Георги Петков, 17 Ерол Дост, 75 Надер Гандри

Старши треньор: Златомир Загорчич

Арда: 12 Иван Караджов, 8 Милен Желев,19 Румен Руменов (77 Мартин Костадинов 81'), 33 Иван Тилев (18 Георги Атанасов 90'), 20 Деян Лозев 🟨, 24 Алекс Петков, 27 Емил Мартинов 🟨, 71 Пламен Крумов (к) 🟨, 80 Лъчезар Котев, 9 Спас Делев (11 Александър Георгиев 64'), 98 Тонислав Йорданов

Резерви: 36 Васил Симеонов, 

Старши треньор: Николай Киров