Старши-треньорът на Берое Илиан Илиев изригна срещу решението на ПФЛ да отложи срещата от Купата на България срещу Левски за 8 декември от 16:00 часа. "В България винаги избираме да управляват хора, които не могат да управляват себе си", ядосваше се треньор номер 1 в България за миналата година.

Илиев разкри пред Beroe Online и интересни подробности около комуникацията между ПФЛ в лицето на Стефан Капралов и телевизиите , които излъчват българското първенство, според които става ясно, че именно ПФЛ се е застъпила за това програмата на Левски да е такава, че "сините" да играят на 1, 8 и 16 декември за сметка на Берое, които имат 11 дни почивка между последния си мач от първенството и осминафинала.

- Г-н Илиев, как ще коментирате решението на ПФЛ осминафиналната среща за Купата на България срещу Левски да се играе на 8 декември?


- Мисля, че това не е решение. То си беше ясно, след като Левски поискаха да е на осми, което за мен е абсурдно. Ние отложихме мача с един ден за 5-ти. На 7 или 8 декември да се играе мача е против всякакви правила на УЕФА. Ние се съгласихме да го отложим с един ден. Това което излезе официално не е решение. След като те поискаха, знаехме, че ще е така. Това само е потвърждение на нещо което го знаем отдавна. След като гласувахме за един млад и проспериращ човек като Петър Величков, който управлява голяма компания като ОМВ в България да оглави футболната лига се знаеше, че след като сме гласували срещу Стефан Капралов той ще си гласува мача да се играе на 7-ми или 8-ми, или когато Левски искат да играят. Това е абсурдно без наше съгласие, говорих с много хора. Но го приемаме и ще трябва да играем когато са решили тези хора. Най-елементарното нещо, което мога да кажа в момента е, че тези 11 дни които Левски не искаха да имат почивка между мачовете за купата на 4-5 и на 16-ти със Спортинг го прехвърлят на нас. Виждаме, че не може да се направи нищо и сме единственият отбор който против волята си ще почива толкова време. ЦСКА сами си избраха да играят на 11-ти, направиха го по взаимно съгласие. Защо трябваше да се чака днес във вторник да се вземе решение след като в четвъртък, един ден след жребия от РИНГ.БГ ми казаха, че от ПФЛ са пратили две дати – вторник или сряда да са мачовете. Значи те са знаели още в четвъртък, че мачът ще е във вторник или сряда, а нас ни държаха в неведение до сега. Можехме да оставим футболистите още един ден да почиват и от утре да започнем нормална подготовка за мача. Но не ме учудват нещата, след като слагат човек като Капралов, който преди беше в ръководството на футболният съюз и видяхме как се ръководеше футбола ни тогава. И сега го слагат да управлява футболната лига. Като е шеф на футболната лига да излезе и да каже: "Аз реших мача да се играе вторник или сряда", а не да се крие зад комисии, телевизии и т.н. Но това е България и винаги правим така, че слагаме хора, които не могат да управляват себе си, а ги слагаме да управляват лигата или пък съдийски комисии.


- Това решение потвърждава, че мнението на Берое е без значение и каквото кажат 3-4 клуба в България това става...


- Един път завинаги трябва да го кажа и да го разберем. Нямахме нищо против да помогнем на Левски, както бе мача с ЦСКА който отложихме за събота вместо неделя, тъй като имаха мач следващият четвъртък. Нищо, че съдийството във въпросният мач бе... но да не се връщаме на това. Сега Левски играят на 1-ви, ние го изтегляме за 5-ти. Съвсем нормално време да се почине. Мачът ни със Сливен беше отложен, след като играхме на 29 юли и изтеглиха реванша с Рапид за 3 август. Трябваше да играем на 29 юли (четвъртък), в неделя на 1-ви и във вторник на 3-ти, което нямаше как да стане. Но трябва да кажа още за въпросният мач със Сливен, че те предложиха да отложим мача по една проста причина, а именно че доста от опитните им футболисти напуснаха отбора и се върнаха 2 седмици преди започването на първенството и на тях им трябваше време. Ние нямахме нищо против и се съгласихме да отложим мача. Мачът ще го изиграем. Въпроса е тези 11 дни след първенството каква ще е мотивацията в тези 4-5 дни докато започнем да се готвим за мач с Левски. Трябва да изиграем мача по най-добрият начин, тъй като сме отговорни пред хората, които ни подкрепяха цяла година, и на финала миналата година, и пред нас като професионалисти.


- Това решение ще промени ли плановете ви за подготовка?


- Естествено. Днес и утре ще тренираме, в четвъртък ще почиваме и от петък започваме да се готвим.


- Изместването на мача за 8 декември ще окаже влияние на посещаемостта на двубоя и значително по-малко зрители ще го наблюдават на живо...


- Вие мислите, че лигата се грижи да дойдат хора да гледат мача? Аз не мисля, че някой от лигата е заинтересован, че примерно ще дойдат 1000 човека от Стара Загора да гледат мача и да ни подкрепят или примерно в неделя да дойдат 10 000 привърженици на Левски и да си подкрепят отбора. В нормалните страни главната грижа на футболен съюз и на лига е да създават продукт, който да се гледа от хората. А ние с тези решения правим продукт, който да гони хората от стадиона.


- В интернет пространството дори имаше предложение Берое да излезе с някоя от юношеските си формации в знак на протест срещу изместването на двубоя...


- Няма как да стане. Не, че ако някой от юношите го вземем няма да даде всичко от себе си, но няма как да стане, това е несериозно. Ще излезем да си изиграем мача срещу Левски с всички сили. Единственото което ме притеснява е тази почивка от 11 дни след последният мач е малко множко. Както и Левски го казаха, че им е много почивката и си нагласиха програмата чрез г-н Капралов както на тях им е изгодно – 1-ви, 8-ми, 16-ти.


- Ще коментирате ли първоначалната договорка между Георги Иванов – Гонзо и Николай Демирев веднага след изтеглянето на жребия мача да е на 5-ти, а няколко часа по-късно спортно-техническият директор на Левски се отметна от думата си?


- Първо, говорих с хора от РИНГ.БГ и те ми казаха едно – веднага след жребия са разбрали, че мача е на 5-ти от 13 часа, говорили са с Георги Иванов и той се е съгласил. Ние също дадохме съгласие за тази дата и час. След това се е получило някакво разминаване и те са поискали да се измести мача за 7-ми или 8-ми. Но от тяхна страна след допитване от лигата към тях те са казали, че най-добрата дата е в неделя на 5 декември от 13 часа. След това са получили писмо от лигата в което се казва, че няма как да стане на 5-ти, това е което ние искаме. От лигата са изпратили писмо до РИНГ да си изберат 7 или 8 декември.