Професионалната футболна лига трябва да се събере и да вземе едно единствено спешно решение – връщането на правилото за един мач в турнира за Купата на България поне до полуфиналите. Ако има все още някой, който не е разбрал – това е чарът, от който турнирът има нужда. Всичко друго е желанието на силните да се спасят от резил.

По традиция турнирите за купите на отделните държави са шанс и отборите от по-долни дивизии да блеснат. Дали ще е за мач или два, тези тимове имат нужда от своя миг слава. Когато си отстранил ЦСКА, биеш Левски с 2:0 у дома е твърде нечестно в крайна сметка да отпаднеш от турнира. Това се отнася за бойкия тим на Монтана. Ферарио Спасов и компания шамаросаха така наречените столични грандове, но е твърде вероятно все пак да отпаднат от турнира, тъй като има реванш с Левски в София.

Форматът на турнира този сезон бе леко променен, но само леко. Един кръг, който да бъде в един мач, е меко казано замазване на очите. Също така е ясно, че решението не го взеха Стефан Капралов и хората в ПФЛ, а тези, които ги е страх. „Великите сили“ на българския футбол решиха, че не е хубаво да се излагат и си вързаха гащите – „искаме по два мача“. Да, ама който го е страх от мечки, не ходи в гората. Именно заради това решение на „големите“ отборите от Б група и надолу трябваше да кажат в един глас - „играйте си първите 8 отбора в А група и нас не ни занимавайте“.

В много европейски държави сме ставали свидетели на наистина впечатляващи пробиви дори на аматьорски тимове. Падали са глави на грандовете, но това не се е оказвало драматично събитие. Просто всички се кефят на малките отбори, които творят чудеса и живеят с този турнир. В България този турнир е бреме. Турнир, който е шанс за малко по-слабите от водещите отбори да се докопат до участие в Европа, ако имат добър жребий. Турнир, който явно е направен точно за тези няколко тима, които почти нямат шанс за тройката, но искат да играят извън пределите на България.

Както се казва – всички трябва да останат доволни, а Монтана, Ботев Гълъбово, Септември Симитли и другите – кучета ги яли. Те ще си останат с 1-2 мача, ще пишат за тях по вестниците и всичко ще отмине, а реално с малко късмет могат да се докопат я до полуфинал, а защо не и до финал, но при стария формат.

И още нещо... Трябва ли мнението на клубовете да определя формата на първенство или купа? Категорично НЕ! Отборите са длъжни да играят така, както им се каже. Всичко друго е върти-сучи и накрая едно голямо нищо.