Тежко и горко на финалистите от турнира за Купата на България по футбол, особено, ако са от А Група...Ще попитате “защо” ? 14 мача за 48 дни, или горе-долу за месец и половина...Как ви звучи? Толкова трябва да изиграят двата тима, които се доберат до финала за Купата на България. Е, за да бъдем по-обективни ще извадим от сметките една среща, тази с Ботев, защото в периода 19 март-8 май, по веднъж ЦСКА, Черно море, Берое, Славия и Миньор ще почиват.. Предстоящият сгъстен цикъл в шампионата гарниран с три мача за купата ще озори сериозно бъдещите финалисти. И още нещо интересно - за 10 дни между 28-и април, когато е полуфиналът за купата и 8-и май, когато е 29-ият кръг на А група два от горепосочените елитни тимове ще имат задачата да изиграят цели 4 мача. Сгъстеният цикъл важи в пълна сила и за евентуалните финалисти от втория ешелон Каликра, Чавдар Етрополе и Черноморец Поморие. Със сигурност така направената програма особено през май облагодетелства тимовете, които отпаднаха от турнира и съсредоточават изцяло силите си върху първенството.

След един куп промени, футболните ни управници си “заплюха” датата 5-и май за финала за купата на България, а не взеха по-разумното решение двубоят да се играе след края на първенството.

Кому бе нужна тази странна “формула 3 в 1 или всичко в кюпа”. В БФС ще Ви отговорят кратко и ясно: “Има указания от Европейската футболна централа за по-ранно приключване на първенствата, заради предстоящото Световно първенство в ЮАР”. Да, но това писмо е препоръчително, не и задължително. От друга страна България не се класира, а и май няма футболисти, подвизаващи се в родния ни шампионат, които да играят на Световното...

Получава се интересен парадокс. Тръби се наляво и надясно, че клубовете не разполагат с нормални терени, а в същото време от БФС в най-дъждовния период наблъскват една купчина с мачове за месец и половина. Така, ако досега не ставаха Бг терените, в края на първенството ще стават..., но за сеене на картофи.

И накрая още нещо... Няма ли поне веднъж Изпълнителният комитет към БФС да бъде конкретен по отношение избора на стадиона за финала за купата на България. Това е органът, който според наредбата за първенствата и турнирите е оторизиран да посочи мястото за финала. Ако примерно е решено арената да е стадион “Васил Левски”, нека обосноват избора си. И защо финалът напоследък все трябва да е София, а не се коментира вариант Сливен, Бургас, или Стара Загора? Не би било редно, ако на финала се срещнат софийски и провинциален тим, двубоят да се играе в столицата, защото домакинският фактор ще е преференция за столичния тим. Ще прозвучи адски комично друг вариант финалисти Берое и Черно море на стадион “Васил Левски”...Ами феновете..., футболът не е ли заради тях? На финал между провинциални отбори на стадион в София няма как да се получи празник.