Датата е 19.09.2013, а Лудогорец се къпе в заслужена слава. Българският тим е победил славния холандски гранд ПСВ в Айндховен. Часове след срещата от Лига Европа, Кирил Домусчиев говори приповдигнато: „Чувствам се горд от постигнатото. Ние сме като Давид срещу Голиат. Излизаме срещу клубове, които имат бюджети десетократно по-големи от нашия, но играем като равен с равен. И ето успяхме дори да се справим с първия клуб от това ниво“.

Две години по-късно Давид отново победи Голиат. Тогава не беше случайно, сега отново не е. Разликата е, че Лудогорец е в обратната роля.

Локомотив Горна Оряховица изхвърли шампионите от турнира да Купата на България. Анализите за състоянието на „зелените“ ще ги оставим на други. Нека акцентът падне върху заслужения победител.

Още след изтеглянето на жребия имах чувството, че на Лудогорец ще му е много тежко срещи клуба от Б група. Възходът на „железничарите“ е от два сезона, а една от причините е старши-треньорът Сашо Ангелов. Скромен и ненатрапчив специалист, който гради тихо своята и стъпаловидно кариера.

Бившият национал имаше добра футболна кариера. Безкомпромисен бранител, който бе ключова част от силния Ботев Пловдив при „брокерите“. Датата е 17.11.1993. Тя е култова за родния футбол, защото България записа знаменитата победа над Франция и стигна до САЩ 94. Сашо Ангелов е там, но на трибуните. Той е част от 18-те футболисти, само че тогава в групата попадаха само по 16 играчи. По-късно защитникът беше в подобна роля и за Световното. Той е в разширения състав, но отпада от групата в последния момент. Професионалната му кариера приключва през 2002. Четири години по-късно той се захваща с треньорския занаят. Тръгва от най-ниското стъпало, за да стигне до вчерашния триумф над Лудогорец с цялата му бразилска колония.

Треньорският път на Сашо Ангелов стартира в Чумерна от китното градче Елена. Най-вероятно там са измислили деликатеса „бут по еленски“. Със скромния тим Ангелов печели промоция за Б група. Финансовият недоимък отказва отбора от участие при професионалистите.

Следва кратък престой в Етър. Тимът от Велико Търново е съставен изцяло от млади момчета, които започват да се оплакват от тежките тренировки. Наставникът решава да се включи в тях наравно с футболистите и няма проблеми с натоварванията. Още тогава Сашо Ангелов демонстрира, че държи изключително на физическата подготовка.

След „виолетовата“ авантюра специалистът поема Ботев Враца и на втората година след дълга пауза връща отбора в А група. Ръководството го освобождава още в началото на сезона, но това не променя плановете на Ангелов да гради последователно своята кариера.

Нов кратък период в Етър е последван от офертата на Локомотив Горна Оряховица. Миналата година тимът завърши трети в Б група и до последно се бори с Пирин за промоция. „Железничарите“ се показаха в турнира за купата. Стигнаха до четвъртфинал загубен от бъдещия победител Черно море.

Веруюто на Сашо Ангелов в професията е дисциплина и безупречна физическа подготовка. Твърди, че не робува на тактическа система, а я избира според качествата на наличните футболисти. Количеството на работата не го притеснява, а може да се похвали със завиден опит. Той е втори баща на Валери Божинов, който лично е запалил по футбола. На по-късен етап това отваря доста врати пред треньора. Стажува в част от тимовете на Валери, който играе в солидни шампионати. Наблюдавал е занимания на Делио Роси и Земан в Лече. Попивал е от личния контакт с Прандели и Дино Дзоф, които бяха треньори на Божинов във Фиорентина. Пътят продължава при Дешан в Ювентус и Ериксон в Манчестър Сити. Ангелов се учи и търпеливо чака своя шанс. Грабна го срещу Лудогорец, който бе поставен на колене в Горна Оряховица. Влакчето на победата бе за футболистите, но триумфът е голям и за треньора.

Преди две години Кирил Домусчиев изтъкна, че Лудогорец побеждава отбори с десетки пъти по-големи бюджети. Лятната селекция на „зелените“ вероятно може да стигне на Локо Горна да си направи едно китно стадионче, защото сегашното е под всякаква критика. Годишната заплата на Марселиньо, може би, се равнява на годишния бюджет на съперника. Футболът обаче не е математика. Понякога Давид побеждава Голиат. Късмет, шанс, лош терен...Случайност? Не мисля!