Цяла есен българският футбол е раздиран от скандали. Много е вероятно полусезонът да приключи с нова порция нерви. На принципа „гладна кокошка – просо сънува“ всичките ни клубове с претенции изведнъж осъзнаха, че краят на футболната година им праща неочакван шанс за бърз и сравнително лесен успех.

Купата на България! Биеш тази събота или неделя и си четвъртфиналист. След това още едва две-три успешни крачки и си в Европа. Колко по-лесно, отколкото да минеш за там през първенството, където желаещите да вземат частичка от големите пари на Европа са много повече от местата. Отделен въпрос е, че с този мижав потенциал реално нямаме място в големия европейски футбол. Но, както се казва – мечтите са безплатни.

Сметките са прости. Този уикенд ще отпаднат цели пет отбора от „А“ група. От тях поне три изявяват аспирации за спечелването на турнира. Освен това, сред последните осем ще има със сигурност три представителя на долните ешелони. После малко късмет и хайде на полуфинал. Затова сега всички ще се хвърлят здраво, като за последно. Ще има дъжд, ще има сняг, ще има кал. Но ще има и сериозни искри.

Нерви в края на полусезона. Ето какво очаква отборите ни, а това е добре за публиката непосредствено преди да падне завесата за два месеца. Който оцелее преди Коледа за Купата, получава подарък. Който отпадне, остава гладен и напролет. Такъв е залогът. Този уикенд времето ще бъде студено. Но на тежките терени ще бъде горещо. Като за последно през лошата 2009 година за българския футбол.