Помните ли преди десетина години каква беше класическата реплика на компютърните специалисти, когато по-старите версии на култовата операционна система windows забиваше или работеше бавно. Ако сте забравили, ще я припомня: „Рестартирай и ще се оправи“. Тази реплика дори бе възпята в песен. Тя е изключително актуална за Лудогорец в настоящия момент. В Разград имат най-модерния компютър с модерен хардуер и ултра бърз интернет. За сравнение конкуренцията работи на издъхващи машини, прашасали клавиатури и интернет от времето, в което връзката минаваше през телефона. Операционната система на Лудогорец обаче цикли и е нужен спешен рестарт. Какъв точно? Да му мислят шефовете.

Анализът на ситуацията при шампионите не трябва да се базира единствено и само на мача с Левски. Той както бе загубен, така можеше да бъде спечелен, но не е определящ. Срещата на „Георги Аспарухов“ е само една брънка от всичко, което се случва или по-скоро не се случва в Лудогорец в последно време. Лудогорец не играе, или играе, но епизодично, а епизодите са твърде кратки и дори не влизат в рамките на класически ситком.

Негативните процеси в Разград тръгнаха след отпадането от Шампионската лига, а представянето в последните месеци не кореспондира с очакванията, които бяха вложени в отбора след представянето през 2014 година. С тази конкуренция се очакваше Лудогорец не само да побеждава, а да мачка противниците си. Да няма никакви проблеми нито за първенство, нито за Купа, нито за Суперкупа. Нещо като футболния вариант на баскетболния Лукойл Академик. Да, ама не точно! През 2015 година лицето на отбора го няма. Шампионите спечелиха няколко мача, загубиха точки в други, но през цялото време не показаха, че са хегемон в българския футбол.

Лудогорец загуби 10 от 24 възможни точки в „А“ група. Измъчи се срещу Берое за Купата, а след това отпадна от Левски. „Орлите“ все пак вървят към четвърта поредна шампионска титла, но към този момент няма как да я пишем спечелена от Лудогорец. По-скоро влиза в графата загубена от ЦСКА, защото, ако процесите на „Българска армия“ бяха на нивото от края на годината, сега ситуацията в челото на класирането можеше да бъде много по-различна.

Шампионите имат да решават много проблеми – психологически, спортно-технически, трансферни. Няколко факта:

1. В основата на всички успехи на Лудогорец до момента през годините винаги са били българските футболисти. Те са скелетът. Преди бяха Гъргоров, Генчев, Деко и Иван Стоянов, сега са други, но пак българи. Чужденците винаги са правили разликата, но без основа няма и разлика. В най-важните мачове на Лудогорец през годината в Шампионската лига или България на терена са играли между четирима и петима родни играчи. Снощи на „Герена“ излязоха едва двама, същото се случваше и в някои от предишните срещи. Родни национали като Мишо и Сашо Александрови, Златински и Георги Терзиев влязоха във фризера и трудно излизат от него. Ако не беше контузен, сигурно и Минев щеше да бъде замразен. За сметка на това на терена излизат чужденци, които вече мислят къде ще продължат кариерата си от лятото, на които Разград сигурно е писнал и които със сигурност не си дават толкова зор, колкото се очаква от тях. Снощи Лудогорец игра с най-малко трима човека по-малко на терена.

2. Какво по дяволите правят на терена милиони левове под формата на Браян Ангуло. Това е най-фрапантната трансферна грешка на Лудогорец. Ангуло е тотално спрял, а положителното от изявата му срещу Зехиров преди дни е тлъст трансфер на юношата на ЦСКА това лято. Колумбиецът не успя да отлепи и срещу имащия петнадесетина мача в „А“ група Божидар Краев. Със същия успех на терена можеше да са младите Александър Василев или Преслав Петров, а в най-лошия случай Витиня.

3. През 2013 година Лудогорец на практика загуби титлата в мач с Левски на „Георги Аспарухов“. Тогава Жуниор Кишада имаше две чисти положения, но ги пропусна. Дежа вю от снощи или както се казва: „Повторението е майка на знанието“. Има и друга поговорка за един камък, но ще минем без нея. Кишада със сигурност не е човекът за решителни мачове.

4. Очевадно е, че в Лудогорец има голям проблем с ротацията. Тя просто не се получава, а от там страдат резултатите.

5. Изчерпването е най-големият бич, който се стовари върху шампионите. Изчерпването е психологическо и спортно-техническо, а такова изчерпване се лекува с освежаване. През зимата освежаване нямаше и това сега дава своите негативни резултати.

6. Напрежението. Друг голям бич. Напрежението убива, а го има в изобилие. Забраната за интервюта не е решение.

Лудогорец ще стане шампион. Това е най-логичното нещо на света. Ако обаче нещата продължат в същия дух, нищо чудно на 15 май „орлите“ да играят пряк мач за титлата с Локомотив София. Гостуванията на Ботев и ЦСКА няма да са никак леки, а Лудогорец е меко казано неубедителен далеч от дома.

За Лудогорец няколко неща прикчлючиха. Приключи инерцията от европейските турнири, свършиха и оправданията.

Когато един компютър не работи както трябва, е нужен рестарт. За него има няколко клавишни комбинации. Най-драстично е когато се стигне до продължително задържане на бутона за включване. Тогава вече машината е тотално забила. За момента ситуацията в Разград не е толкова страшна, но са нужни мерки. Тук вече топката е в ръцете на шефовете, които вече са доказали, че са способни да вземат правилни решения.

P.S. Лудогорец отпадна от Левски, а чист гол на разградчани не бе зачетен. Това остана малко встрани от еуфорията, но е факт. Със сигурност, ако решението бе в обратна посока, воят щеше да е до небето, а реферът - разпънат на кръст. Сега е тихо и спокойно. Преди няколко седмици по подобен начин съдията отне точки на шампионите в "Надежда" – ни вопъл, ни стон, а губещият е Лудогорец.