Берое сдаде Купата, но го направи достойно, с игра, която показва, че не винаги парите са най-важното нещо във футбола. Левски игра добре и зарадва предколедно и предновогодишно своите фенове, с добър футбол и участие в турнира и напролет.

Съдията Ахмед Ахмед не бе споменат след мача от двата отбора и въпреки някои грешки през второто полувреме, се справи с осминафинала.

Имаше напрежение преди двубоя, от Берое не бяха съгласни с датата. Старозагорци показаха, че обичат отбора си и дойдоха достатъчно привърженици да подкрепят любимците си.

Феновете на Левски показаха, че вярват на отбора и го подкрепиха и в трудните моменти от мача, а те не липсваха, въпреки превъзходството на „сините” през по-голяма част от двубоя.

Фен със „зелено-бяло” шалче каза след мача, че жребият е определил победителя и Берое не би загубил от Левски в Стара Загора. Може и така да е, но е факт, че миналата година в най-трудния период за „сините” те победиха с 3:1 като гости в мач за първенството.

До почивката Левски се отчете с греда на Дембеле и още 1-2 положения. Гостите имаха своите ситуации, особено пропуска на Велев в края на полувремето. Ако Берое бе повел в този момент, то за Левски ставаше трудно и не се знаеше как щеше да се развие мачът.

След почивката, с влизането на Дарко Тасевски, Левски заигра още по-силно и спечели, макар и с късен гол на Владимир Гаджев. Гара не вкара, но игра силно и показа, че е колективен играч. Иво Иванов направи добър мач и се отърсва от кошмара си. Милиев показва все по-голяма стабилност. Веско Минев призна след мача, че от към 25-та минута е играл със счупена ръка, но това не му пречеше да е на ниво. Проблем е участието му срещу португалците, както и това на контузения Сержиньо Грийн.

И от Берое признаха, че Дарко направи разликата в играта на двата отбора. Дори и наглед елементарни пасове на македонеца накараха Дембеле, Младенов и Жоазиньо да се раздвижат и да зачестят головите положения пред вратата на старозагорци.

От другата страна Берое игра като актуален носител на Купата, с много движение и тактика, не на последно място и с желание да бъде защитен трофеят. За разлика от предишни гостувания, когато гостите бяха слаби и много дефанзивни в действията си, сега се харесаха с представянето си.

На вратата си Берое имаше един брилянтен Теодор Скорчев. Той игра така, сякаш му предстоеше трансфер в голям клуб, или просто сякаш много обича клуба си и професията си. След мача от Левски го поздравиха. И Дарко Тасевски, и Гара Дембеле, а голмайсторът Гаджев призна, че на моменти с играта си Скорчев ги е отчаял.

В защитата на гостите Здравко Илиев, Томаш, Ковачев и Бачев се справиха до 83-та минута, като Томаш призна за тежката битка с Гара и решаващото включване на Дарко.

При 0:0 в края, Илиан Илиев опита да спечели мача и пусна вместо халф, чист нападател, но не успя. Но не се затвори в глуха защита в очакване на равенство в редовното време. Преди време успя с грозна игра да спечели на „Георги Аспарухав” след грешката на Бензукан, но сега показа, че Берое е класен тим с приятна за окото игра. Естествено Илиев съжаляваше, че е загубил, но никой не го обвини за начина на игра на отбора му.

Ясен Петров върна Грийн в халфовата линия, но проблемът дойде от играта на Мариян Огнянов като офанзивен халф. След влизането на Тасевски нещата се промениха и Левски наложи надмощие, което можеше цифрово да не е само 1:0, ако Теодор Скорчев не направи много голям мач. По-важното от резултата за Левски бе, че наложи волята си и не изпадна в еднообразни атаки и „зацикляне”, с оглед наближаване края на мача.

Така Левски продължава да преследва през 2011-а година спечелването на Купата, като Гаджев определи това като втора цел, а спечелването на титлата като първа цел.

За Берое остава да се съсредоточи в първенството и да се надява клубът да е финансово по-стабилен през следващата година. За да не се повтарят събитията от последните няколко трансферни прозорци, когато най-добрите си тръгваха. Сега може, ако няма пари пак да се получи същото. Може пък и такива като Скорчев да направят трансфер заради добрите си игри.

Дочува се, че някои от напусналите вече Берое ще дават пресконференция, че още не са получили обещаните премии за спечелване на Купата. Това е проблем за клуба и за имиджа му. Време е в Стара Загора да преминат от етапа на закърпване на положението, да преминат в постигането на нещо по-значимо и в първенството. Феновете, а и града като цяло го заслужават. Е, има го и примерът на Черноморец, но сега Берое ще покаже с действията си и бездействията си, през паузата, накъде е тръгнал като клуб.

За Левски остава „десертът” Спортинг. С класирането на четвъртфинал отборът си осигури допълнително мач или мачове, освен тези за първенството. И при „сините” трансферният прозорец е много важен за пътя, по който ще продължи отборът. Трябват малко нови играчи, но не само за бройка, а са нужни футболисти, които да придадат качество на състава. Така, както Тасевски направи разликата в мача с Берое. Ако ще се продава македонецът и не се вземе по-класен, то тогава е безсмислен всякакъв трансфер. И при Левски много от предстоящите събития зависят изцяло от парите, с които ще разполага Георги Иванов за трансфери.

До края на годината на привържениците на Левски остава да напълнят „Георги Аспарухов”, за да присъстват на коледното „парти” със Спортинг, а феновете на Берое могат вече да започват подготовката за предстоящите празници. И „сини”, и „зелено-бели” ще си пожелаят в новогодишната нощ едно и също, що се отнася до любимите им отбори – да ги радват много повече през новата 2011-а година...