ЦСКА записа нова срамна страница в представянето си последните години. Отпадането от Локомотив София в турнира за Купата на България спокойно може да се нареди до отпадането от Септември Симитли миналия сезон. Без да подценявам Емил Велев и неговия отбор, но в момента Локомотив се бори за оцеляване, а отстрани ЦСКА в два мача, като не инкасира гол. Оставяме на страна главния арбитър и действията му по време на мача. По-страшното е, че ЦСКА изигра слаб и безидеен мач, което е много по-притеснително от дузпата за Локо София.

Когато търсим вина за даден провал, тръгваме по веригата, но този път трябва да започнем отдолу нагоре . На всички стана ясно, че основната вина за загубата е във футболистите. Явно “червените” играчи се помислиха за големи звезди след победите над Локо Пловдив и Миньор и бързо вирнаха носове. Някои получиха шанс да се наложат в ЦСКА, но май го пропиляха – пример в това отношение е Сержиньо. Някои други пък бяха буквално съживени за футбола, но също не оправдаха доверието – пример Костадин Стоянов и Спас Делев. Някои по традиция само разхождаха фланелката и се цупеха на всичко и на всеки – Мишел Платини. Присо си го знаем – трудно може да надскочи себе си и да вкара гол от чиста позиция. Варела за кратко бе засипан със суперлативи и явно това вдигна самочувствието му повече от необходимото. И още, и още...

Трябва да се запитаме какво пречи на играчите в момента? Шефовете ли? Публиката ли? Треньора ли? Доктора или масажиста? Може би бай Добри? Нека те да отговорят. Май този път оправдания за неполучените 5-цифрени заплати няма. А какво има? До преди няколко седмици виновен бе Йешич. Направиха му пуч и го изгониха. Сега могат да сторят същото и с Радуканов (не че някои не са го правили), за да дойде следващия, който също ще омаскарят. Видя се, че когато тези футболисти играят с желание, изпълняват указанията на треньора, могат. Могат да играят добър футбол и да се забавляват. Да побеждават с лекота и да се радват всички заедно. Сега обаче радостите със сигурност ще са по-малко, защото сезонът е, ако не напълно, то почти провален и само 1-2 издънки ще го съсипе изцяло.

Къде сгреши Радуканов? Неговите грешки също са явни и той трябва да извади своите поуки. Прекаленото подценяване на Локомотив София извади от състава двама основни футболисти Саша и Бандаловски, които изчистиха картони и не играха вчера. Локомотив София показа, че е много труден съперник. Показа го в първия мач, показа го и в двубоя срещу шампиона Лудогорец, а лампичката на Радуканов трябваше да светне. Младият специалист се предовери на футболистите, с които изнесе сезона при предишния си престой, а те го подведоха. Подведе го Платини, подведе го Делев, подведе го и Костадин Стоянов, който се скъса да греши. Точно на тях Радуканов разчиташе най-много, защото познава най-добре и знае какво могат. Не трябва обаче да се заблуждаваме. Наставникът на “червените” не е магьосник да промени всичко за 2-3 седмици. Никой не си е мислил, че след добрия старт с отбора ще има и безпроблемен финал. Лошото е, че издънката дойде там, където най-малко трябваше да се случи. В единствения турнир, където ЦСКА имаше шанс за трофей. И ако “червените” бяха отстранили Локомотив София загуба на точки от Ботев Враца, например, нямаше да се приеме толкова трагично.

Вървейки на горе по системата и търсейки вина, стигаме и до директорите. Е там вече кашата е пълна. Георги Илиев със сигурност не показа мъжко поведение вчера след мача. Майкъла не пое отговорност, а пренасочи въпросите към Емил Костадинов. В неговата област всичко било перфектно. Айде стига! Това не е поведение на шеф на ЦСКА. Когато му изнася, знае и говори, когато не му изнася - се крие зад новите седалки във ВИП-а.

Евала за държанието на Венци Живков. Далеч по-мъжко от това на Майкъла. Със сигурност Живков не отговаря за играта на футболистите, но казва мнението си, защото е изпълнителен директор. Със сигурност Живков вече свикна да обира всички негативи в последните години. Да не е човек на неговото място. Трябва да му се стисне ръката, защото в повечето случаи казва това, което мисли, дори мнението му да се различава от това на собствениците. Емил Костадинов се скри в съблекалнята. И той не даде обяснение. Паро Никодимов и него никакъв не го чухме. Той обича да говори през цялата седмица, но нищо не казва. Отговорността в ЦСКА се превърна в колективна безотговорност, важно е да върви заплатата.

Стигаме и до собствениците. Техните грешки от последните няколко месеца трудно могат да бъдат коригирани. Факт е, че Борисов и Иванов извадиха солидни суми, за да покрият задълженията си да платят на футболистите и да ремонтират “Българска армия”. Тяхната основна грешка се нарича Миодраг Йешич и сега ЦСКА се бори с последствията от нея. Ако не искат още грешки, Титаните трябва да оставят Радуканов да поработи на спокойствие, известно време, преди да правят оценка на резултатите му.

Трябва да се върнем и на стратегията, която Милен Радуканов опита в дните начело на ЦСКА. Той фаворитизира целта Купа на България пред борбата в първенството. Целта бе ясна – туширане на напрежението и по-спокойна игра. Но стига вече с това напрежение! Дали хирургът, който прави животоспасяваща операция на малко момиченце, е по-малко напрегнат от получаващите пъти повече от него, за да се разхождат по терените? Айде, баста. Радуканов трябва ясно да обяви – ЦСКА ще гони титлата на България и нищо друго. Ако футболистите нямат достатъчно сърце и психика да понесат тази идея, то те не стават за ЦСКА. Имат 2 месеца да се докажат, а ако не – кой от къде е.