Тези дни тече начална кампания за новите цветови кодове за Бърза помощ. „Пациентът става светофар за линейките” – както образно един сайт бе написал заглавие по темата. Та въведеният нов код „червено” означава, че хората с проблем са в най-рисковата група, те имат нужда в рамките на само 8 минути колата с медиците да е при тях. В противен случай може да бъде фатално.

Сега преминаваме на тема футбол, далеч по-жизнерадостно ще бъде, пък е не чак толкоз драматично. Но ЦСКА вече се обади да си поръча своя код „червено”. Общо взето за около 8-10 минути играчите на Христо Янев се надигнаха, завъртяха нужната вихрушка, удариха греда и накрая в последната секунда, пред да стане, хайде не фатално, но деликатно трудно, успяха да прескочат препятствието. Всъщност отпадане за ЦСКА на този етап в този турнир можеше да се окачестви като фатално в известна степен. А те бяха на секунди от потенциално отпадане на 50%, какъвто е шанса за два отбора решаващи победителя чрез изпълнение на дузпи. Още с първите официални мачове стана ясно, че ЦСКА ще завърши на първо място в тазгодишната надпревара в Югозападна В група. И дори да се получи някой трус, някоя грешна стъпка, тривиално казано, има предодстатъчно време тя да се навакса. Остават два други турнира. Единият е извънредно екзотичен, този за Аматьорската купа, за него има време. Другият обаче е единстеният вариант още сега, до броени седмици ЦСКА да се изправи поне веднъж срещу тим от елита и да опита да изиграе някаква своя морална битка. Мачът, който може да предложи съперник от А група е още на 23 септември, след по-малко от месец и е единствения при който по правилник ЦСКА ще бъде домакин по условие. Само за миг си представете шегата на жребия – ЦСКА срещу Левски или нещо подобно. Шансовете за това са около 6,5%. Би било истинско зрелище. Има и друг сценарии, при който армейците изтеглят някой по-лек противник от Б група, преодоляват го и тогава са на 1/8 финал, там обаче домакинтсвото не им е гарантирано. И вече става по-сложно.

Та ей така с лека ръка, ЦСКА можеше да обезмисли една голама част от сезона си с глуповато отпадане от Септември. Да, отборът на Николай Митов не е тип „селска команда”, но пък чак да бъда убеждавам, че е някакъв сбор от доскорошни футболни терминатори, записали стотици мачове в А група – хм, и това не е сериозно. На прима виста повече от половината Септември е минал през Марек, общо взето това е отправната точка. Пък и от другата страна – в ЦСА е горе-долу същото. Колко мача има Галчев? А Грънчов? А Преслав Йорданов, Хазуров? Динчев, Аясс, Узунов, Цветков – нямат ли и те прилично количество мачове? А защо не играха Бранеков и Стоян Колев? Та този мач е вероятно най-важния в рамките на цял месец! Ситуацията е абсурдна, тъй като Септември се оказва по-силен противник от евентуалните следващи за Купата, до достигане на 1/16 финалите. Ами – значи това е мачът! И ЦСКА за първи път подходи по начин, сякаш бързо свикнали, че съперниците вече сами трябва да падат. Но се оказа, че морето не е толкоз плитко...

Естествено, че няма как да бъдат дърпани уши. ЦСКА по-скоро го игра като типичен британски тим, в мач от началните фази на турнир на Острова. Екшън, драма, ураааа накрая. С тази разлика, че рискува сериозно уважението от страна на феновете си за месеци наред. Отпадане щеше да означава голямо огорчение. Не бива да се забравя и съдийския реверанс. Срещу ЦСКА бе спестена дузпа секунди преди победния гол. Да, отговорът тук би бил, че също така още в петата минута не бе признат абсолютно редовен гол. Просто нека и това се има предвид, хубаво е Янев и момчетата да не го забравят.

Нищо фатално нямаше да се случи естествено, дори червените да не бяха успели да се вмъкнат в рамките на код „червено”. Малко бъзикни два-три дена и толкоз. Но мисля, че розовият сън свърши и ако ще учим малките в отбора на това какво е ЦСКА – май е време да се започне с урока. Първият бе в сряда вечер на „Армията” срещу Септември. Дали е научен – може само да гадаем. Скоро са изпитите.

Включете се в новия Viber публичен чат на Gong.bg - следете коментарите под новините на журналистите в Гонг!  

Следвай Ники Александров и в личния му Фейсбук профил