Новината, която разбуди духовете в днешния ден, определено е свързана с участието на победителя в турнира за Купата на България в Лига Европа. Стана ясно, че след успеха на Порто снощи, ЦСКА или Славия ще стартират директно от четвърти квалификационен кръг или с други думи казано стъпката преди груповата фаза на турнира.

Оказа се обаче, че тази новина зарадва едни, но и разочарова други. На пръв поглед тя е положителна, но се намират поддръжници и на обратната теза, че тя би трябвало да е лоша най-вече за ЦСКА.

Ако приемам, че Славия печели Купата на България то със сигурност стартирането чак в четвъртия квалификационен кръг на Лига Европа е добра новина. Най-малкото, защото „белите“ ще са непоставени в третия и могат да отпаднат, а в четвъртия идват наистина стойностните отбори.

За ЦСКА нещата са малко по-различни. „Армейците“ със сигурност биха били поставени в третия кръг. Идеята тук е, че би трябвало ЦСКА да няма проблеми с преодоляването на съперника в този етап. Не трябва обаче да изключваме именно този момент. Моментът, че съдбата тази година може да се обърне и вместо Кливтънвил и ТНС да изпрати далеч по-сериозен противник на „червените“. Да се спрем на един такъв вариант – турския Газянтепспор. Със сигурност не може да твърдим, че турците са лесен съперник. Напротив! След Газянтеп в класирането останаха тимове като Бешикташ и Галатасарай, а сами помним как завършиха мачовете с Бешиткаш преди няколко месеца. Освен турски отбори с нисък коефициент в този трети предварителен кръг ЦСКА може да се изправи още срещу гръцки, швейцарски, белгийски, датски, шотландски, чешки, холандски, румънски и руски отбори. Разбира се говорим за тимове, които ще влязат в турнира само с коефициента на държавата си, тъй като нямат участие в евротурнирите последните години. Но това дали ги прави по-малко опасни? Тук нещата опират до жребий и евентуално лошо стечение на обстоятелствата. Но едно отпадане на ЦСКА още в трети кръг ще е далеч по-голям провал от евентуално отпадане на прага на групите и то от далеч по-класен съперник.

Сега се шири тезата, че едва ли не ЦСКА не трябва да се притеснява от трети предварителен кръг, който в крайна сметка ще послужи като загрявка за „червените“. Последните години обаче се видя, че българските отбори трябва да се притесняват от далеч по-широк кръг съперници от преди.

Освен опасността от отпадане още в трети кръг има и други фактори, които правят новината за по-късен старт добра. Този факт ще насочи подготовка през лятото на „червените“ само и единствено към този мач на 18 август. Да, вярно, че до тази дата ще бъдат изиграни два двубоя в А група, но те могат спокойно да бъдат възприети като встъпителни срещи за битката за групите пък били те и евентуални дербита с Левски или Литекс. Така с късен старт на официалните мачове ЦСКА ще има възможност да се подготви целенасочено за тежък мач.

Да, истина е, че до този мач със силен съперник ЦСКА няма да бъде поставен под натиск, няма да има напрежение и на практика това ще бъде първия решителен мач в Лига Европа за Милен Радуканов. Мач, от който зависи всичко. Факт е, че Радуканов бе треньор в групите този сезон, но от онези мачовете не зависеше нищо. Сега нещата ще бъдат или – или... И въпреки това варианта ЦСКА да стартира своето евроучастие от четвърти, а не втори предварителен кръг на Лига Европа изглежда далеч по-оптимистичен. Истината обаче е една... В крайна сметка дали тази възможност е добра или лоша ще стане ясно 23 август вечерта. Тогава „червените“ ще са изиграли реванша и ще е ясно дали ще продължат в Европа и през месец септември.