Хайде кажете ми вие, какво заглавие да сложа на обзора за месец декември 2015-та? С какво да започна, на какво да акцентирам? За да бъде нещо по-различно от всичко, минало до този момент.

Започвам да нахвърлям тези съвсем пресни спомени в началото на последната седмица за годината. В сайта вече сме пуснали повече от половината месечни обзори. И във всеки от тях – дали директно в заглавието, дали в началото на самия текст присъства темата „ЦСКА”. На януарската снимка се мъдри Стойчо Младенов, февруари – ясно, там червените драми набраха скорост, през март – пак Стойчо, заглавието описва нещата като турбуленция. През април на видно място вече е Томов, барабар с останалите юнаци, довели ЦСКА до състояние на юридическа несъстоятелност. Заглавието също е красноречиво – червени драми! И май и юни – пак същото, появява се на хоризонта Гриша Ганчев, става все по-заплетено. Да, факт е, че втората половина на годината донесе най-вече неизвестност за ЦСКА, но на самия терен все пак романтиката и усмивките взеха превес. Но друг безспорен факт е, че декември донесе може би най-интересната новина, свързана с клуба. Някак си обаче все ми се струва, че на пръв поглед тя мина тихомълком, някак притича предколедно по новините, нямаше анализи, нямаше развитие.

Оказа се, че влезлите в хорските уста и уши и набили се с канче в главите суми като задължения, съвсем не са такива, а са далеч по-малко. Госпожа синдика, обяви на този етап 27 милиона по-малко дългове на ПФК ЦСКА! Странно, излиза, че така вече не е интересно. Подхвърлена партенка преди месец-два, че ЦСКА има едва ли не 40, 50 милиона дълг стана “Breaking news”, сега вече, когато тенденцията е надолу, няма тръпка. Джингъл белс, зън-зън-зън, абе карай да върви! Всъщност тази новина отприщи чисто нови сценарии за бъдещето на ЦСКА, на преден план отново излезе варианта с оздравяването. Но така той звучи далеч по-правдоподобно. Но някак все още ми липсва публичното оневиняване на имиджа на ЦСКА. Оказва се, че клубът е бил нещо като „черна каса”, като разпределително гише на някакви фирмени пари, разплащания, транзакции – всичко това на гърба на ЦСКА. Добре, ще го дъвчем тепърва и през Новата година. Сега просто нямаше как подобаващо да не започнем с това декемврийския обзор.

Да, ще попитате – ама как така? Защо не със скандала Литекс? С прекратения мач? С изваждането им от А група? Да, безспорно това е новина, която излезе далеч извън рамките и границите на родното информационно пространство. Прочухме се! Но категорично тази новина тлееше месеци наред – напрежението породено от присъствието на Гриша Ганчев в ЦСКА преескпонира в събитията и в А група.

Изпълкомът се събра – о, чудо! Дали пък това не е новината на месеца! – и реши едно голямо нищо! Не събра смелост, прехвърли топката. На дадената от Боби Михайлов пресконференция разбрахме, че няма да абдикира от властта и...Всъщност – какво друго разбрахме, хм, май нищо! Леки терзания как има проблеми в българския футбол напоследък, но имало и хубави неща! Весели празници и след Нова година ще умуваме пак!

Това общо взето ми прозвуча като прословутата пресконференция на Луис Ван Гаал, в чиито край холандецът пожела весели празници на журналистите, прати ги да пият по чаша вино и да опитат коледния пай!

И след два-три дни пак позорно загуби с мощния си клуб! Като цяло е учудващо, как изобщо Ван Гаал добута до края на годината, след тази невиждано позорна в историята негативна серия?

Само да завършим темата с българския футбол през декември – всъщност, какво още да добавим? Станаха ясни полуфиналистите за купата – ЦСКА е там, както и Литекс. Но жребия бе отложен. Не се разбра защо. Не се знае и каква ще е съдбата на ЦСКА и Литекс до тази предстояща полуфинална фаза през април 2016-та.

Обратно към Англия - в Челси най-сетне успяха да се отърват от Моуриньо. Отстрани погледнато изглеждаше, че играчите месеци наред опитват ли, опитват, накрая им се получи. Защо – да се чудиш, само преди месеци сините от Лондон триумфираха в Премиършип. Лошото за тях е, че дори с новия треньор – Гуус Хидинк, не се усети моментално тръгването нагоре. Повторният му дебют бе неуспешен, дербито с Манчестър Юнайтед също не показа някакво поизмито, бляскаво лице на отбора.

Към края на декември се случи и друго малко чудо – сензацията Лестър за първи път загуби в мач, без да отбележи гол! От друга страна, пък Клоп и Ливърпул затвърдиха тенденцията – с добрите добре, с по-слабите – слабо!

А Арсенал, когото мнозина считаха за най-уравновесения и стабилен кандидат-шампион, получи мощна Коледна плесница, с която се стабилизира на задните си части! 

И докато в Англия продължават да удивляват с грешната си футболна политика, водеща до сривове на грандовете, Барселона си стана световен клубен шампион. 

За последно, всъщност за пръв и последен път английски тим е сторил това пред 2008, когато все пак Юнайтед имаше изключително лека задача на финала срещу еквадорския Кито. Така каталунците приключиха достойно годината, докато за вечния им съперник остана големия срам от административното изваждане от турнира за Купата на Краля. Реал Мадрид пусна в игра Денис Черишев, без да знае, че руснака има неизтърпяно наказание от миналия сезон, когато защитаваше цветовете на Виляреал. Въпреки обжалването, федерацията бе безмилостна – Реал аут от турнира! 

Знаковите спортни събития през декември? Подреждаме ги така:

1. България официално получи домакинство на Световното по волейбол за 2018 година!

2. Габи Петрова стана Спортист № 1 на България!

3. Григор Димитров не се записа за ATP турнира в София! 

4. Кубрат Пулев ступа един американец за има-няма 2 минути!

Някои ще кажат – малко е! Други ще отвърнат – и това е добре, не е малко!

Хайде да оставим споровете за предстоящата година!

Бъдете щастливи!