В четвъртък вечер ЦСКА полетя във въздуха! Добре де, ще свалим малко хиперболата – Армията бе на крака, бе почти във въздуха. Усещаше се онова трептящо чувство на футболен екстаз. Хората бяха щастливи. Ако искате още по-буквално и вече съвсем истинско – Христо Янев със сигурност бе за кратко във въздуха. Наставникът на „червените” полетя, вдигнат от високо вдигнатите червени ръце на своите футболисти. И напълно заслужено – Ицо и неговият екип си свършиха работата перфектно. Каквото се искаше от тях – те го сториха.

Срещу Созопол по възможно най-добрия начин ЦСКА приключи на терена тези невероятни 5-6 месеца. Да не объркам, ако някой ме поправи – ОК, но 23 мача на двата фронта – Купата и Югозападна „В” група – 23 победи и голова разлика 94:3! И както самия Янев заключи след мача в четвъртък: „ЦСКА е сред най-добрите 4 отбора за Купата!” Замисляйки се, бая други липсват в тази четворка. Толкоз, повече от това няма накъде!

Въпросът е – ще остане ли ЦСКА във въздуха? Сиреч, ще остане ли в това неясно, безтегловно състояние в което за кратки мигове не си сигурен дали политаш нагоре, или падаш надолу? Дали при поредното приземяване няма да паднеш накриво, да счупиш нещо. Тази със сигурност ще е най-мистериозната и несигурна зима в историята на ЦСКА.

Мнозина на Българска армия си споделяха, че реално и буквално това може и да е последният исторически мач на този клуб. А какво следва насетне - гадаенето вече се превръща в ежедневие, щом дойде реч за ЦСКА. Гриша Ганчев ли, Литекс ли, друг отбор ли, Васил Божков ли, други бизнесмени ли? Въпроси, въпроси, хипотези, които вкарват в невероятна несигурност хилядите фенове. И най-лошото е, че тъкмо някоя от хипотезите започне да се превръща в сериозна опция, във вариант на дневен ред, появява се контра-хипотеза, която отново връща нещата в изходна позиция. Самата червена футболна общност продължава лутането вътре помежду себе си, което допълнително удължава състоянието на агония. Да, има няколко общи позиции по които цари единомислие. Всички искат ЦСКА да го има, да съществува. Всички искат ако е възможно този клуб, това дружество да се оздрави. И дотук. Ако това не се получи, никой не предлага рецепта за следващата стъпка. Всеки, изказал мнение „против” евентуално предложената стъпка с вземането на лиценз на друг клуб казва единствено и само това „Аз съм против!” Наистина, дотук не съм срещнал конструктивно предложение, идея, опция, че дори и опит за дискусия. Засега всеки се задоволява с отрицанието, а то води до застой. Тази енергия, която произведе един отбор от В група в четвъртък вечер, тази публика, цялата емоция, всичко това е грехота да бъде пропиляно лесно и безотговорно и да падне жертва на вътрешните дрязги и противоречия. Появата на нови и нови мераклии да „оздравяват” не би ли трябвало да означава, че към ЦСКА има интерес, че има хора готови да дават парите си за бъдещето на отбора? Ами – чудесно, започвайте да давате, оздравявайте, стига само приказки. Не губете цялата тази инерция!

В четвъртък сектор Г направи една от най-впечатляващите хореографии, които съм виждал изобщо в живота си. Повярвайте ми – бил съм на много стадиони, на много мачове, на отбори славещи се с луда и обичаща публика. Момчетата зад една от вратите обаче имаха страхотна идея – актуално, дни преди световната премиера на новата серия от Star Wars, целият сектор бе като декор от премиерата на филма в Холивуд. Имаше дори и хора изцяло облечени в костюмите на белите трупъри. Нормално за футболна агитка бе избран зловещия образ на Дарт Вейдър като основа, някак си не ми се връзваше Йода или принцеса Лея да бяха героите на хореографията. Как разбрах аз посланието от сектор Г, като разбира се, всеки има право на собствена трактовка. „Силата се пробужда” – това е името на новата серия на междузвездната сага, това казаха и от сектор Г на Армията. В края на годината, по време на последния мач като заявка за предстоящата зимна пауза, за предстоящите събития. ЦСКА е сила и ако някой е смятал, че е заспала, то той бърка!

Друг е въпросът, че ако продължително време стоиш във въздуха, без да знаеш нагоре ли политаш или падаш надолу, то силата може и да поотслабне. Но нека поне веднъж не оставаме на въздушно течение и да не разваляме доброто впечатление!

------------------

Следвай Ники Александров и в личния му профил във Facebook

Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS