Да пиша коментар за ЦСКА в деня в който се прощаваме с Туньо, вероятно изглежда глупаво. Но съм сигурен, че самия той до последно е хвърлял по едно око, едно от онези двете страховитите, в двора на бившия си тим, следейки неговото дередже. И тъй като много ми се искаше от дълго време да драсна няколко реда за футбол, когато иде реч за ЦСКА – бързам, за да не изпусна момента.

Часове след тегления жребий за Купата на България се появиха първите заглавия, като на няколко места срещнах определението „къса клечка”, по повод на Берое. В смисъл – че ЦСКА е изтеглил късата клечка за полуфиналите, имал е най-лошия късмет, предстои му най-трудния мач. Напротив, аз пък смятам, че ЦСКА изтегли не къса клечка, не дори дълга клечка, а такава с цял сладолед върху нея. От който би грейнало всяко детско лице.

Лесно е да си представим хипотетичните несъстояли се други два варианта. Именно защото са само два. Ако за ЦСКА бе изтеглен Монтана като съперник, по-някаква не дотам логична спортно-техническа причина, червените щяха да бъдат обявени за фаворит. Особено с мач-реванш на „Армията”. А за наставника на монтанци Емил Велев мачовете с ЦСКА винаги са били по-специални и доста често – победни. Което при липсата в съкратената вече А група на директно изпадащ отбор, можеше да направи така, че за Монтана именно двубои с ЦСКА да бъдат дълго жадуваните и чакани битки. Литекс? Нямам никаква представа какво точно ще се случва с този отбор, как и по-какъв начин ще протичат дните му до месец април, когато са мачовете за Купата, но мерси, поне си спестихме теориите на конспирацията, които на секундата щяха да ни облъчат поради настоящата топла връзка между Ловеч и Борисовата градина. Нямаше верен изход подобен сблъсък, той щеше моментално да бъде обречен на опетненост.

И ето, че си остана Берое. За мен – категоричния фаворит в тази фаза на турнира, тъй като за разлика от Литекс, който също разполага с много добри играчи, беройци ще ги поддържат в бойна тревога и обстановка във всяка една от оставащите седмици до полуфиналите. Нормално е за тим като Берое да гони Купата на България на всяка цена при този финален квартет. И съвсем чудесно е за ЦСКА, че ще има възможност да изиграе тези два мача срещу подобен стойностен тим. И вероятно да се опита да загуби достойно, което по никакъв начин няма да донесе тревоги на „Армията”. Още повече, че по същото това време, за когато са насрочени полуфиналите, гарантирам ви, около ЦСКА ще има въпросителни от съвсем друго естество и мащаби, стократно надхвърлящи турнирните мачове.

Като цяло обаче, добре би било този проект, тази червена футболна формация да сложи финалните щрихи на сезона си по подобаващ начин, с хубав футбол във два важни мача за Купата на страната. Всички – от треньора Янев до играчите го заслужават. Двубоите с Берое ще бъдат заслужен подарък за простичкия факт, че този ЦСКА си върши перфектно работата до момента – вероятно ще продължи да я върши и в оставащите три-четири месеца.  

Следвай Ники Александров в личните му профили във Фейсбук и Туитър

 


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS