Берое е на финал за Купата на България! Старозагорските фенове изживяха отново, както преди три години невероятния миг да видят своите любимци как се класират за финала на Купата на България. Разликата сега обаче е, че Берое игра решаващия полуфинал реванш срещу Славия пред собствената си публика в „храма”. На десетте хиляди зрители по трибуните не им бе никак лесно, но изживяха мача със своите любимци, като ги подкрепяха постоянно, а те им се отблагодариха, като ги хвърлиха в екстаз в 87-та минута.

Берое се разви много през последните месеци. Това е неоспорим факт и се вижда не само в играта на отбора, но и в много доброто физическо състояние на футболистите, които изглеждат в отлична кондиция, въпреки наситената програма и мачовете четвъртък – неделя. Това е едно от „ключетата” към успеха на Берое. Другото е, че Берое играе много дисциплинирано, а отборът изглежда отлично окомплектован на терена. Президентът на Славия, Венцеслав Стефанов, не случайно нарече играчите на Берое – „добичета”. Това е признание за отличната форма, в която се намират футболистите на старозагорския отбор и за отличната работа, която е свършил кондиционният специалист Пламен Липенски по време на зимната подготовка.

През пролетния полусезон отборът на Берое изглежда преобразен. Петър Хубчев от самото начало залага изключително много на дисциплината в своя отбор и това даде исканите резултати. Футболистите на Берое спазват нарежданията на Хубчев и победите не закъсняха. През зимната подготовка спортно-техническият щаб на Берое свърши много работа, защото „зелено-белите” от отбор борещ се за спасяване, се превърнаха в тим, чиято реална цел е да се пребори за топ 6, а също така се класираха за финала за Купата на България. Срещу Лудогорец, Ботев и Левски, Берое показа, че може да се бори с лидерите в класирането и по нищо не отстъпваше на трите тима от челото на класирането.

Преди двата полуфинала за Купата на България между Берое и Славия, много се говореше за това, че „белите” честват своята 100-годишнина и виждаш ли, е предначертано да се класират за финала на турнира. Това, обаче се различава от действителността. В реванша в Стара Загора, Славия не отправи точен удар в очертанията на вратата на Берое, а претенциите към съдиите, на Велислав Вуцов, Венцислав Стефанов и част от играчите на „белия” клуб, изглеждат смешни на този фон. Когато не си успял да отправиш точен удар по посока на вратата на противника, е по-добре да си направиш необходимите поуки, отколкото да търсиш оправдания в съдията Георги Кабаков.

Берое запази много строга дисциплина и в двата полуфинала срещу Славия. В реванша в Стара Загора играчите на Берое дори изглеждаха малко припряни, но въпреки това не нарушиха начина си на игра. В София старозагорци направиха няколко големи пропуска, но съдбата им се усмихна в 87-та минута в Стара Загора, когато успяха да вкарат едно от малкото си положения пред вратата на Георги Петков. Берое излъга Славия, а по този начин развали 100-годишния юбилей на „белите” и предначертания пасианс според някои специалисти.

От много слаб, сезонът за Берое се превръща в мечтан. Старозагорци са на финала за Купата на България, където ще се изправят срещу Левски. Там футболистите в „зелено-бяло” ще трябва да играят на първо място без напрежение. Берое няма какво да губи, а може само да спечели на финала. По-голямото напрежение определено ще бъде върху Левски. Берое на два пъти през този сезон демонстрира, че може да играе като равен с равен срещу Левски. Сега най-важното нещо, което стои като задача пред отбора на Берое е да запази стабилност, да продължи да се развива и да запази постоянство в представянето си, защото през последните години като че ли се превърна в традиция за старозагорци да правят един слаб полусезон и силен втори.

Дори и да не спечели финала, Берое изпълни с радост 10-те хиляди старозагорци, които бяха на стадиона и хилядите други пред телевизионния екран, защото Берое изглежда съвсем различен отбор в сравнение с есенния полусезон. Берое изглежда като отбор, който може да се изправи срещу Левски на 15-и май, а след последния съдийски сигнал да вдигне високо купата. Старши треньорът Петър Хубчев, футболистите на Берое, целият спортно-технически щаб и цялото ръководство на клуба - начело с председателя на борда на директорите Боян Боев, със сигурност ще получат аплодисментите на беройските фенове след края на финала, независимо от крайния изход, защото го заслужават.