Във вторник вечер отборът на Лудогорец играе навярно най-ключовия си мач през сезона, що се отнася до европейските клубни турнири към този момент.

Ако „орлите“ успеят да елиминират Динамо Загреб със сигурност ще стигнат до плейоф за влизане в групите на Шампионска лига. Също така ,в допълнение, при обрат на „Максимир“, то хората на Анте Шимунджа ще си гарантират поне мачове във втория по сила европейски турнир – Лига Европа, дори да не спечелят плейофната битка.

Във финансово отношение от наградния фонд на УЕФА Лудогорец ще генерира минимум 8,6 милиона евро при второто развитие (бел.ред – влизане в групите на Лига Европа).

Още по темата:

Фенове на Динамо Загреб купуват билети за мача с Лудогорец (видео)

Антон Узунов
43 снимки

За родния шампион обаче мисията е трудна, но и далеч не невъзможна. Преди седмица „модрите“ взеха успех с 2:1 на „Хювефарма Арена“, като витални за хърватите бяха първите десет минути, когато вкараха и двата си гола. След това Лудогорец заигра значително по-добре, но стигна само до едно попадение – чрез Бърнард Текпетей, макар да можеха да реализира и още.

Важно е да уточним, че в тези цифри Лудогорец генерира приход единствено от наградния фонд на УЕФА. Отделно, „орлите“ ще получат в касата си и пари по телевизионни пара, както и отредените за краен коефициент, който може да нарасне до края на тази европейска кампания, както и на всички останали български отбори.

Разбира се, че „кралския пай“ от УЕФА отива за отборите, които ще играят в групите на ШЛ. Там всеки един от 32-те отбора ще получи 15,64 млн. Евро за целта, като победата в турнира се оценява на 2,8 милиона в европейската валута, а равенството на милион. Иначе, победителят от днешната двойка ще срещне в четвъртия кръг някой измежду Будьо/Глимт и Жалгирис, като в първия мач норвежкият първенец разби съперника с 5:0.

Драган Иванов, специален пратеник на Gong.bg в Загреб, Хърватия.