Така дългоочакваният официален дебют на Нестор Ел Маестро като наставник на ЦСКА завърши с успех. "Червените" победиха латвийския ФК Рига с 1:0 в първия двубой помежду им от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Едничкия гол, който раздели двата отбора на "Българска армия", бе дело на Тиаго Родригес, който се разписа по виртуозе начин в 49-ата минута.

Ел Маестро: Рига ще играе така и в реванша

Млад белгиец от Монако на преговори в ЦСКА, Ел Маестро не знае

В дните след назначението на сърбина с английски паспорт много се говореше за характерния му икономичен стил и ЦСКА не изневери. "Червените" спечелиха на "Армията" в евротурнирите за първи път от 11 години насам, но определено не може да се каже, че блестеше с тотално превъзходство. Всъщност до почивката латвийците имаха двете най-чисти положения и само блестящите намеси на вратаря Витаутас Черниаускас запазиха нулевото реми.

Докато се чакаше началото на мача, ЦСКА привлече нападател

Борис Секулич: Труден мач, победихме, очаквам същото и след седмица

Под мощните възгласи на феновете началото на мача бе дадено, ала първата чиста възможност дойде пред вратата на Витаутас Черниаускас. Крилото на ФК Рига Милан Вушурович се измъкна отдясно и центрира наглед твърде силно. Джордж Дейвис догони топката чак на другия фланг и на свой ред я прати фалцово в пеналта, този път в зоната при близката греда. Чорбаджийски остави кълбото да го прескочи и така Иван Енин от 5-6 метра засече към вратата на „червените”. Единствено светкавичната реакция на Черниаускас, който протегна крак, предотврати сигурния гол.

След този епизод ЦСКА наложи контрол над топката, ала в разиграванията липсваха скорост и точност, че да затруднят по-сериозно добре подредения съперник от Прибалтика. Едва в 20-ата минута тимът стигна до точен изстрел към вратата на Роберт Озолс. Активният Жоржиньо овладя елегантно топката отдясно и после находчиво центрира по земя в пеналта. Около точката на дузпата изскочи Рубен Пинто и стреля по тревата, ала твърде слабо и право в ръцете на вратаря.

Шест минути по-късно стражът на ФК Рига пак беше призован. Защитниците пред него не изчистиха добре и Жоржиньо получи шанс да овладее в наказателното поле. Португалецът стреля максимално бързо, получи се рикошет и Озолс беше затруднен при спасяването.

До края на полувремето други по-сериозни шансове за „червените” нямаше. Видя се, че статичните положения всяваха най-много смут в защитата на ФК Рига. Тимът на Ел Маестро обаче така и не успя да стигне до чиста възможност по този начин.

За сметка на това ФК Рига като нищо можеше да поведе с последната си атака за полувремето. Всъщност „атака” е силно казано, защото Панич просто безадресно изрита топката напред към намиращия се в очебийна засада Джордж Дейвис. Играчът от Сиера Леоне знаеше, че няма смисъл да гони топката и не го направи. Това приспа бдителността на Жеферсон, Бодуров и Чорбаджийски, зад чийто гръб на скорост изскочи Вушурович и пое тупкащата топка. Черногорецът нанесе свиреп шут от воле и Черниаускас отчаяно протегна ръка, за да избие над гредата.

На почивката очевидно Ел Маестро не бе доволен от продукцията в атака, затова направи рокада и извади незабележимия този път Енрике Рафаел, за да вкара Едвин Джеси. Друг се оказ героят, който откри резултата в 49-ата минута. Джеси и Жеферсон комбинираха по ширината на терена помежду си заради добре подредения защитен блок на ФК Рига. В крайна сметка бразилецът бе принуден да върне леко назад за Тиаго Родригес. Португалецът с първото докосване нагласи топката на десния си крак и от 35 метра нанесе топовен диагонален шут. Озолс се хвърли навреме и докосна кълбото с левия крак, но силата на изстрела беше твърде голяма – 1:0.

Играчите на ФК Рига определено не очакваха подобен развой и в следващите минути нищо в градивен план не им се получаваше. ЦСКА обаче леко аристократично изпусна тези мигове, за да осъществи по-масиран натиск. Постепенно защитната организация на съперника, която толкова много затрудняваше „червените”, се върна на предишното ниво, а същевременно ЦСКА се задоволяваше просто да разиграва без непременно да търси изостряне на атаките.

„Червените” като че ли чакаха груба грешка на съперника и такава наистина настъпи четири минути преди края на редовното време. Едвин Джеси притисна Куракинс отдясно по атаката и в крайна сметка отне кълбото от крайния защитник на ФК Рига. „Осмицата” на „червените” се понесе по аутлинията, влезе в наказателното поле и даде пас към точката на дузпата. Там Жоржиньо притича, за да стреля, а трябваше да пропусне кълбото за намиращия се в по-изгодна позиция Тиаго. Така крилото на ЦСКА дори не успя да отправи истински удар, а ситуацията отлетя.

Реваншът в Латвия е точно след седмица - на 19-и юли.

ЦСКА – ФК РИГА 1:0

1:0 Тиаго Родригес 49'

ЦСКА (4-2-3-1): Витаутас Черниаускас – Борис Секулич, Божидар Чорбаджийски, Николай Бодуров /к/, Жеферсон – Рубен Пинто, Валентин Антов – Жоржиньо (89' - Тонислав Йорданов), Кристиян Малинов, Енрике Рафаел (46' - Едвин Джеси) – Тиаго Родригес

Треньор: Нестор Ел Маестро

ФК Рига (4-1-4-1): Роберт Озолс – Владислав Габовс, Антонийс Черномордийс, Володимир Байенко /к/, Антон Куракинс – Стефан Панич – Милан Вушурович (90+1'- Крис Карклинш), Иван Енин, Томислав Шарич, Джордж Дейвис – Дарко Лемаич

Треньор: Виктор Скрипник

Стадион: "Българска армия" (София, България)

Главен съдия: Марио Зебец (Хърватия)