Повече от мечтан официален дебют записа новият наставник на Левски – Петър Хубчев. „Сините” стартираха евроучастието си в Лига Европа, постигайки победа с 2:0 при визитата си на словашкия Ружомберок в първи мач от първия квалификационен кръг от надпреварата. Родният тим изигра много солиден мач при визитата си и в крайна сметка заслужено се поздрави с победата, оставяйки вече в историята една кошмарна статистика. Отборът от „Георги Аспарухов” не бе печелил като гост в европейските клубни турнири от лятото на 2010-а година, когато за последно при визита бе победен ирландският Дъндолк (2:0). Оттогава насетне Левски не можеше да вземе победа „навън”, но това спря в Ружомберок.

Първият гол падна в 36-ата минута, когато Давиде Мариани засече топката с глава и прехвърли ефектно стража на Ружомберок, пращайки в екстаз близо 500-те „сини” фена по трибуните. В 51-ата пък шеметна контраатака беше завършена от Паулиньо, който на практика оформи крайния резултат в Северна Словакия. Интересен факт е, че "сините" не успяха да запишат нито една победа в контролните си срещи в Австрия, предвещаващи този мач, но още в първия си официален мач за Петър Хубчев отборът му взе комфортен евротурнирен успех.

По този начин тимът от „Георги Аспарухов” ще чака с по-нормален пулс предстоящия реванш именно на Герена, който е следващия четвъртък (18-и юли). Тогава по трибуните на стадиона няма да има фенове на Левски, тъй като клубът изтърпява наказание от два домакински мача без публика.


Реакциите след мача:

Хубчев: Играем като отбор, това е най-хубавото

Станислав Иванов: Все още нищо не сме направили

Мариани: Опитах да вкарам с крак - не стана, промених и отбелязах​

Юруков: След всеки мач ставам все по-уверен

Горанов: Трябва да се тактически гъвкави, заслужихме победата


Словашкият тим излезе в подчертано дефанзивното 4-5-1, а Стефан Герец бе човекът, който трябваше да накаже вратата на черногорския страж на българския тим. Матей Чурма, Ян Масло, Михал Йонец и Александер Мойжиш бе карето в защита пред Иван Крайчирик.

Опитният специалист на Левски - Хубчев, няма правото да използва Станислав Костов, който търпи наказание заради картони. По този начин Левски излезе в схема 4-2-3-1, като на върха на атаката бе сложен Давиде Мариани, Швейцарският полузащитник беше подпомаган от триото - Паулиньо, Илия Юруков и Станислав Иванов. Милан Миятович застана на вратата, а с капитанската лента бе Живко Миланов. Както Хубчев, така и Янис Каргас и Милан Миятович дебютираха официално със синия екип, след като и двамата бяха закупени през това трансферно лято.


В началните минути на дуела всичко футболни елементи бяха на сметката на Ружомберок. Словашкият тим контролираше топката и пресираше високо „сините” играчи, но за щастие на българския тим опонентът не създаде опасност пред вратата на Миятович.

Шанс да вкара гол имаше пред Станислав Иванов, който с индивидуален рейд си спечели позиция за стрелба в наказателното поле, но засуетяването му прати топката аут. В 13-ата минута нападателят на Ружомберок Стефан Герец бе намерен с центриране и стреля с глава, но топката прелетя встрани от „синята” врата. Секунди по-късно домакините реализираха гол. Петер Гар-Андрежли проби отляво и пусна успоредно по земя за Такач. Той, от своя страна, бе оставен непокрит пред голлинията на Миятович и отбеляза, но страничният-съдия вдигна флага си за засада.

Постепенно играта на терена се поизравни и Левски започна малко по-сериозно да атакува опонента след „горещи” инструкции от Петър Хубчев. Така дойде 36-ата минута, когато софийският тим дръпна напред в резултата. Тогава капитанът на „сините” Живко Миланов центрира отдясно топката за Давиде Мариани. Швейцарският халф на Левски бе оставен сам в наказателното поле, а той реши да стреля с глава и с гръб към вратата. За негов късмет вратарят на Ружомберок – Крайчирик, бе излезнал и с параболична траектория топката влетя във вратата му – 1:0 за Левски.

В самия край на първата част Паулиньо направи прекрасен рейд отляво, задминавайки Ян Масло. Бразилският техничар влезе навътре и бе блокиран да стреля, а топката отиде към Хали Тиам. Халфът на Левски стреля мощно от границата, но топката премина встрани от словашката врата.

Изключителен шанс за Левски се откри в 45-ата минута. Паулиньо елиминира съпротивата отляво на Ян Масло и проби навътре. Топката се дотъркаля към Хали Тиам, а халфът на „сините” отправи мощен изстрел, но за негово нещастие – неточен.

Втората част стартира бленувано за българския тим, който поведе с два гола в 51-ата минута. Тогава домакините изпълниха свободен удар, а топката бе изчистена напред и попадна в Станислав Иванов. Юношата на „сините” пусна скоростен пас по земя за Паулиньо, а Чурма се подхлъзна точно преди да блокира топката. По този начин бразилецът се откъсна и остана очи в очи с Крайчирик. Стражът на домакините бе елегантно залъган и на празна врата Паулиньо удвои аванса на Левски – 2:0.

Десетина минути по-късно Станислав Иванов бе изведен зад защитата на „розите”, но вкаралият от него гол бе отменен, тъй като позицията му бе нередовна. До края на срещата играчите на словашкия тим се изнервиха много сериозно, след като усещаха, че са безпомощни да направят нещо към вратата на Левски. Играта на Ружомберок загрубя и реферът бе принуден да покаже няколко жълти картона, за да поуспокои страстите на малкия стадион. Все пак в 85-ата минута Хашек можеше да намали резултата, но пропиля страхотна възможност за Ружомберок, а това бе последният важен акцент от срещата в Словакия.


РУЖОМБЕРОК - ЛЕВСКИ 0:2

0:1 Давиде Мариани (36')

0:2 Паулиньо (51')

Стартови състави:

Ружомберок (4-5-1): Иван Крайчирик – Матей Чурма, Ян Масло, Михал Йонек, Александер Мойжиш –Тихомир Костадинов, Далибор Такач, Адам Бренкус, Кристи Косе, Петер Гал-Андрежли, Стефан Герец

Треньор: Ян Хаспра

Левски (4-2-3-1): Милан Миятович – Живко Миланов, Янис Каргас, Нуно Рейш, Иван Горанов – Мартин Райнов, Хали Тиам, Илия Юруков, Станислав Иванов, Паулиньо – Давиде Мариани

Треньор: Петър Хубчев

Съдия: Петри Вилянен (Финландия)

Стадион: „Под Чебратьом”, (Ружомберок)