Българският шампион Лудогорец ще играе в Европа и през пролетта! Възпитаниците на старши треньора Станислав Генчев си извоюваха това право, след като стигнаха до равенство 1:1 в последния си решителен сблъсък от груповата фаза на Лига Европа над унгарския Ференцварош.

30 снимки

Двубоят на „Лудогорец арена” бе със страхотен залог, но Лудогорец показа класа и въпреки че допусна нелепо изравняване на резултата дълбоко в продължението на мача, стигна до заветното 1:1, което им гарантира място на 1/16-финалите във втория по сила в Европа турнир.

Разградчани поведоха чрез гол на Джоди Лукоки в 24-ата минута, а в 5-ата от добавеното време Николай Сигневич изравни с глава.

Жребият за следващата фаза на Лига Европа е в понеделник от 14 часа българско време и ще го проследим на живо в GONG.BG.

Развитието на мача минута по минута

Мачът на „Лудогорец арена” започна с териториален натиск за гостите от Будапеща, въпреки че първият удар в среща бе на сметката на домакините след 40 секунди игра. Кешеру намери Вандерсон отляво, но изстрелът на бразилеца бе слаб и не затрудни вратаря на Ференцварош.

Следващите няколко минути бяха за гостите, които притиснаха „орлите” в собствената им половина. Ференцварош стигна до първия корнер в мача, който обаче не донесе опасност пред Пламен Илиев, след като Григоре се справи добре и изчисти с глава. Малко по-късно Зубков стреля, но българският страж нямаше никакви проблеми и улови.

Постепенно футболистите на Лудогоерц взеха нещата в свои ръце и изравниха играта. Калудиу Кешеру пробва късмета си с изстрел от пряк свободен удар от близо 30 метра, но не затрудни сериозно противниковия вратар. Секунди по-късно Вандерсон проби много добре отляво и след като навлезе в наказателното поле, финтира защитник на Ференцварош и стреля, но без да затрудни Дибус.

СНИМКИ ОТ МАЧА ТУК!

В 20-ата минута дойде и една от най-спорните ситуации в срещата, в която гостите от Унгария претендираха за дузпа. Нгуен центрира топката отдясно към Исаел на левия фланг. Нападателят на Ференцварош пробва удар към вратата на Пламен Илиев, но топката срещна ръката на Сисиньо и напусна пределите на терена. Словенският рефер Матей Юг обаче бе непреклонен в решението си и посочи корнер в полза на унгарците, въпреки сериозните им претенции за наказателен удар.  

Четири минути по-късно обаче Лудогорец удари! Клаудиу Кешеру пресече пас в центъра на терена и незабавно комбинира с Марселиньо в предни позиции. Бразилецът овладя и изведе отлично включващия се на скорост Джоди Лукоки. Нападателят овладя и излезе очи в очи с вратаря на Ференцварош, за да „копне” технично топката и да реализира за 1:0.

След отбелязания гол домакините заиграха с още по-голямо настроение, но футболистите на Ференцварош успяха да стигнато до две много добри възможности за изравняване на резултата. Първата от тях дойде в 37-ата минута, когато късметът покри „орлите”. След центриране от поредния корнер, в наказателното поле на Лудогорец последва разбъркване, при което Анисе не успя да изчисти топката. Така тя се озова във Фримпонг, който стреля силно от няколко метра, но прати коженото кълбо в левия страничен стълб.

Четири минути преди почивката Стефан Баджи извърши фаул пред собственото си наказателното поле, който доведе до пряк свободен удар. Исаел се нагърби с изпълнението и стреля силно, но топката профуча покрай вратата на Пламен Илиев.

Противно на логиката, втората част започна доста плахо за гостите, които приеха играта дълбоко в своята половина, въпреки че трябваше да правят пълен обрат на резултата, за да запазят шансовете си за класиране напред.

В 50-ата минута Антон Недялков пробва нестандартен удар по диагонала с десния крак, който обаче се получи като пас към Марселиньо във вратарското поле. Непосредствено преди да играе с топката обаче, тя му бе избита от бранител на Ференцварош в корнер.

Точно след час игра Вандерсон не успя да се възползва от груба грешка на Хейстер в центъра на терена, който бе последен в отбраната на гостите. Бранителя не успя да реагира добре и позволи на Вандерсон да му отнеме. Бразилецът, който се откъсваше сам срещу вратаря обаче, не успя да си поведе добре топката и Хейстер успя да го догони и да и избие топката от краката му.

Най-чистата ситуация за Ференцварош в мача дойде в 68-ата минута. Нгуен получи на десния фланг и с много находчив пас намери Исаел зад отбраната на Лудогорец, но от няколко метра прати топката в аут. Исаел можеше да отбележи и в 82-а минута, когато силен негов удар бе спасен с вещина от вратаря Пламен Илиев. В последната минута Марселиньо се озова на стрелкова позиция, опита технично да прехвърли вратаря, но защитник на гостите изби пред голлинията.

В последните секунди на добавеното време Шкварка центрира и резервата Николай Сигневич с глава изравни. Това не помрачи радостта на Лудогорец, който ще играе в Европа и напролет.

Лудогорец - Ференцварош

ЛУДОГОРЕЦ – ФЕРЕНЦВАРОШ 1:1

1:0 Лукоки 24', 1:1 Сигневич 90+5

Стадион: „Лудогорец арена”, Разград

Съдия: Матей Юг, Словения

Лудогорец: Илиев, Недялков, Григоре, Терзиев, Сисиньо, Баджи, Анисе, Марселиньо, Лукоки (Чибота 77'), Вандерсон (Дяков 84'), Кешеру (Икоко 90')

Резерви: Ренан, Битон, Чибота, Швиерчок, Дяков, Икоко, Форстър

Старши треньор: Станислав Генчев

Ференцварош: Дибуш, Фримпонг, Зубков, Харатин (Ихнатенко 84'), Сигер (Шкварка 72;), Ботка, Блажич, Хейщер, Боли (Сигневич 84'), Исаел, Нгуен

Резерви: Гроф, Ихнатенко, Сигневич, Боле, Чонка, Шкварка, Варга

Треньор: Серхий Реборв