Отборът на Лудогорец изигра поредния си изключително драматичен двубой в Шампионска лига. Българският първенец изхвърли от третия предварителен кръг на турнира гръцкия колос Олимпиакос.

Разградчани се справиха с именития си съперник, въпреки кошмарното съдийство на израелския рефер Орел Гринфелд. Двубоят бе решен след изпълнения на дузпи,след като в редовното време и продълженията мачът приключи при резултат 2:2.

При 11-метровите наказателни удари обаче Лудогорец бе безкомпромисен, налагайки се с 4:1.

Така „орлите” се класират за последното стъпало преди групите на най-силния клубен турнир в Европа, осигурявайки си 5млн. евро, които ще влязат в касата на клуба. Там Лудогорец ще се изправи срещу шведския Малмьо, който изненадващо отстрани от надпреварата шотландския гранд Глазгоу Рейнджърс след две победи.

В същото време българският шампион си осигури минимум участие в групите на Лига Европа и дори при провал срещу шведите в плейофа, европейският футбол е Разград ще продължи поне до Нова година. 

Освен със звучния успех на Лудогорец, днешният мач ще се запомни и със скандалното съдийство на рефера Орел Гринфелд. Израелецът отсъди пресилена дузпа в полза на гостите, въпреки че преди това бе посочил изпълнение на корнер.

В суматохата Гринфелд изгони и бранителят на домакините Оливие Вердон, след като му показа само един жълт картон. В крайна сметка след бурни протести реферът промени решението си и анулира червения картон на защитника.

Гостите от Гърция откриха резултата след малко повече от половин час игра, когато М’вила реализира. След почивката обаче, Лудогорец показа характер и стигна до обрата само в рамките на осем минути. Първо Семедо бе принуден да си реализира автогол, а малко след това Десподов изработи дузпа за „орлите”, която Сотириу превърна в гол. В 61-ата минута дойде и скандалната дузпа за гостите, която Ел-Араби вкара за 2:2.

В заключителните минути на редовното време Олимпиакос остана с човек по-малко след втори жълт картон на Ба, но въпреки численото си предимство Лудогорец не успя да реши мача в продълженията. Така се стигна до дузпите, в които домакините бяха безмилостни.

Точни за разградчани бяха Сотириу, Сантана, Оливие Вердон и Сисиньо, докато Валбуена и Ахмед Хасан пропуснаха за Олимпиакос. Единственият точен удар бе на резервата Кени Лала, който обаче се оказа крайно недостатъчен.


Антон Узунов
95 снимки

Валдас Дамбраускас изненадващо промени схемата си на игра и заложи на трима бранители в отбрана в лицето на Вердон, Пластун и Жосуе Са. Именно Са бе изненадата в състава на домакините, който се появи на мястото на наказания за тази среща Бернард Текпетей.

Наставникът на гостите пък направи цели пет промени в състава си в сравнение с първия двубой в Гърция.

Мачът на „Хювефарма Арена” започна в спокойно темпо, като първото по интересно положение пред една от двете врати дойде в 5-ата минута, когато след грешка при изнасянето на топката от страна на Лудогорец, Масурас се озова на стрелкова позиция и отправи удар от около 20 метра, но топката бе блокирана от бранител в зелено.

Лудогорец също постави под напрежение противниковия страж, който трябваше да чисти една върната към него топка. Вратарят на гостите обаче не действа убедително, притиснат от Каули и не успя да отиграе добре. Все пак отбраната на Олимпиакос се справи и предотврати опасността.

Последваха два корнера в полза на гостите от Гърция, които обаче не донесоха проблеми за Кахлина на вратата на „орлите”.

В18-ата минута домакините стигнаха до много добра възможност. Антон Недялков бе намерен на левия фланг с дълго подаване, капитанът на Лудогорец с лекота преодоля бранител на гостите и комбинира с Каули Оливейра на границата на наказателното поле. Той овладя, обърна се и стреля към вратата, но топката премина покрай левия страничен стълб. Още в следващата си атака Лудогорец стигна до нов удар към вратата на Цолакис. Този път Икоко стреля отдясно, но твърде неточно.

В 29-ата минута футболистите на Олимпиакос стигнаха до най-чистото си положение в мача до този момент. Ел-Араби получи на границата на наказателното поле, където бе пазен от Пластун. Нападателят все пак успя да се обърне и да стреля, но след лек рикошет топката излезе в корнер.

Две минути по-късно гръцкият тим успя да поведе в резултата. След грешка на Икоко при изнасянето на топката, гостите организираха бърза атака. Топката бе пратена на десния фланг, където Масурас овладя необезпокояван от никого и отлично видя на далечната греда включилия се М’Вила, който с удар от въздуха по диагонала не остави шансове на Кахлина.

След попадението на гостите, футболистите на Дамбраускас опитаха да реагират бързо. Домакините трайно се настаниха в половината на своя противник, но трудно стигаха да удар към гръцкия страж. В 36-ата минута Десподов намери Сотириу във вратарското поле, където нападателят падна, но израелският рефер бе категоричен, че ситуацията е чиста и показа играта да продължи. Малко по-късно Недялков пробва да застраши Цолакис, но ударът на бранителя бе слаб и вратарят улови без особени трудности.

Три минути преди края на първата част Кирил Десподов бе изведен много добре отдясно, надбяга Ба и навлезе мощно в наказателното поле, но непосредствено преди да отправи удар защитникът на гостите със сетни усилия успя да избие в корнер. Футболистът на домакините имаше сериозни претенции за дузпа, но те останаха неуважени от главния рефер.  

Второто полувреме започна с хубава атака на Лудогорец. Кирил Десподов изведе Икоко отдясно, който обаче бе изпреварен, но въпреки това успя да спечели корнер за своя тим. След разиграването от ъгловия удар топката се озова в Стефан Баджи на левия фланг. Халфът на домакините центрира отлично към Сотириу отдясно, който се опита да свали към свой съотборник, но топката попадна на крака на Рубен Семедо, който за свое нещастие насочи коженото кълбо в собствената си мрежа – 1:1.

Ivan Ivanov / LAP.bg
26 снимки

В 56-ата минута домакините стигнаха до дузпа, след като Кирил Десподов бе повален в наказателното поле на Олимпиакос. Нападателят се пребори с Андроутсос, който в опит да избие топката изрита Десподов в прасеца. Реферът не се поколеба този път да посочи бялата точка. С изпълнението на дузпата се нагърби Пиерос Сотириу, който елегантно прати в противоположния ъгъл вратаря, за да направи пълен обрат на резултата.

Олимпиакос успя да се върне в мача не без помощта на главния арбитър от Израел Орел Гринфелд, който отсъди скандална дузпа в полза на гостите. В 61-ата минута след центриране в наказателното поле на Лудогорец, Гонсалвеш успя изчисти в корнер, но след това докосна с крак главата на Ел-Араби. Първоначално съдията посочи ъглов удар, но минута по-късно промени решението си и отсъди дузпа.

Изпълнението на наказателния удар се проточи повече от шест минути, в които последваха сериозни препирни. Оливе Вердон бе декориран в жълто, а веднага след това на футболиста на Лудогорец бе вдигнат и червен. Очевидно обаче реферът се обърка и след протестите от страна на играчите на домакините, червеният картон бе отменен.

В крайна сметка Ел-Араби не трепна от бялата точка и изравни резултата на „Хювефарма Арена”.

В следващите минути Лудогорец увеличи оборотите и стигна до две много добри положения, които обаче бяха отразени от гръцкия страж. Първо Сотириу, а след това и Десподов не успяха да преодолеят противниковия вратар.

В 86-ата минута гостите от Гърция останаха с човек по-малко на терена, след като Ба действа изключително грубо срещу Кирил Десподов край тъчлинията и съвсем правилно бе санкциониран с жълт картон. Това обаче бе неговият втори в мача, оставяйки своите в числено намален състав. Въпреки шестте дадени минути продължение домакините не успяха да се възползват и така мачът влезе в продължения, след като резултатът от двата двубоя в редовното време остана равен – 3:3.

В допълнителния половин час от мача Валдас Дамбраускас извади един от централните си защитници в лицето на Жосуе Са, вкарвайки в игра атакуващ футболист – Дорин Ротариу. Именно румънецът и другата резерва Алекс Сантана пробваха късмета си с далечни удари, но за тяхно съжаление те бяха неточни.

През вторите допълнителни 15 минути Лудогорец видимо бе отборът, който имаше преимущество, но така и не успя да се възползва от него. Така се стигна до решителните 11-метрови наказателни удари.

FT • ЛУДОГОРЕЦ – ОЛИМПИАКОС 6:3 (4:1 при дузпите)

0:1 М'Вила 31'

1:1 Семедо (авт) 49'

2:1 Сотириу (д) 59' 

2:2 Ел-Араби (д) 68'

дузпи

3:2 Сотириу

4:2 Сантана

5:2 Вердон

5:3 Кени Лала

6:3 Сисиньо

Стадион: „Хювефарма Арена”, Разград, 6000 зрители

Рефер: Орел Гринфелд (Израел)


Лудогорец: 71 Кахлина - 22 Икоко (4 Сисиньо), 30 Пластун, 24 Вердон, 32 Жосуе Са (29 Ротариу), 3 Недялков (к) - 25 Баджи (жк) (7 Сантана), 8 Гонсалвеш (жк)- 11 Десподов, 19 Сотириу, 95 Каули Оливейра (64 Янков)

Старши треньор: Валдас Дамбраускас

Олимпиакос: 88 Цолакис - 14 Андроутсос, 3 Рубен Семедо, 24 Ба (чк), 45 Рябчук - 6 М’Вила, 5 Бухамакис (к), 4 Камара -17 Врусай, 11 Ел Араби, 19 Масурас

Старши треньор: Педро Мартинс

Лудогорец - Олимпиакос

източник: SofaScore.com