Отборът на Левски напусна турнира Лига на конференциите след загуба от малтийския Хамрун Спартанс с общ резултат от 3:6 след изпълнения на дузпи в мач-реванш от третия квалификационен кръг на надпреварата. 

Първата среща в Малта беше спечелена от българския тим с минималното 1:0, но това се оказа недостатъчно за това "сините" да продължат към плейофите. В четвъртък вечерта гостите откриха резултата в 78-ата минута чрез Матю Гюламие, но в първата минута от добавеното време на мача Цунами изравни. Само минута по-късно обаче Райън Камензули отново даде аванс на гостите и прати мача в продължения. В тях нов гол не падна, а при дузпите "сините" футболисти направиха два пропуска и отпадат от Европа. 

Десислава Комарова
98 снимки

Тимът на Станимир Стоилов изигра вихрено първо полувреме и направи няколко сериозни пропуска, а и нямаше късмет, защото Цунами удари греда. През втората част темпото на игра спадна, а малтийците дочакаха своя шанс десетина минути преди края на редовното време, но Левски не се предаде и изравни в добавеното време. Секунди след това обаче, загуба на концентрация в "сините" редици, доведе до това Хамрун да изненада за втори път столичани и така да прати мача в продължения.

Там не падна попадение и се наложи победителят да бъде излъчен след изпълнения от бялата точка. При тях Цунами и Филип Кръстев направиха решителните пропуски. Вратарят Николай Михайлов успя да спаси четвъртата дузпа, която обаче се наложи да бъде повторена, след като стражтът не беше на голлинията си при изпълнението. При повторния удар Матео Фаделе реализира и така прати своя тим в следващата фаза за сметка на "сините".

По този начин тимът на Бранко Нишевич постигна най-големия успех в своята историята си и ще играе със сръбския Партизан Белград в подножието на групите на Лигата на конференциите. 

LAP.bg
94 снимки


Старши треньорът на Левски Станимир Стоилов направи само една принудителна промяна сред титулярите от първия мач, но тя бе принудителна. Полузащитникът Георги Миланов остана извън от групата заради неразположение.

Иначе на вратата застана Капитанът Николай Михайлов, а тримата защитници пред него бяха Келиан ван дер Каап, Сонко Сундберг и Хосе Кордоба. Жереми Петрис и Цунами действаха по фланговете, а в средата на терена бяха Андриан Краев, който смени Миланов, Филип Кръстев и Цунами. Атаката пък бе водена от триото Роналдо, Билал Бари и Уелтън.

Отзивите след двубоя:

Героят за Хамрун: Исторически ден за малтийския футбол

Треньорът на Хамрун: Нямахме какво да губим, Левски е силен, но има и слабости

Мъри Стоилов разкри причината за отпадането на Левски​


Преди първия съдийски сигнал мажоритарният собственик на Левски – Наско Сираков, награди легендата на „сините“ Божидар Искренов за неговия 60-годишен юбилей от началото на този месец.  

Левски стартира надъхано срещата и още във втората минута направи сериозен пропуск. Келиан ван дер Каап намери Уелтън на десния фланг, който се справи със защитник на Хамрун, нахлу в пеналтерията и стигна почти до границата на вратарското поле, след което пусна пас за Роналдо, който обаче не успя да уцели топката и да я прати в опразнената врата, след което играчите на гостите изчистиха.

В осмата минута дойде и първият удар към вратата на Николай Михайлов. Малтийците разиграха късо след ъглов удар, а след това Райън Камензули центрира отляво в наказателното поле, където Игор Недялкович стреля от движение с левия крак, но в аут.

В 17-ата минута дойде и първият точен удар към вратата на Хамрун. Хосе Кордоба показа добра техника и залъга двама футболисти на гостите, след което стреля от дистанция по тревата, но слабо и в ръцете на вратаря Хенри Бонело.

Три минути по-късно Уелтън отправи амбициозен изстрел отдалеч, който бе точен, но право в ръцете на стража на малтийците. 

В 22-ата минута „спартанците“ сбъркаха при изнасянето на топката и „сините“ имаха нова добра възможност да открият резултата. Вратарят Бонело комбинира късо с Матю Гюламие, който обаче беше притиснат от Андриан Краев и успя да му отнеме топката, а след което тя стигна до Уелтън отляво в наказателното поле, който стреля моментално, но стражът на гостите изби удара му.

Десислава Комарова
93 снимки

Левски беше на косъм от гола в 35-ата минута, когато удари греда. Филип Кръстев изпълни отличен свободен удар към далечната греда, където Андриан Краев отигра с глава, а на границата на вратарското поле Цунами се извиси и нанесе мощен удар с глава, но Бонело показа чудесен рефлекс и докосна съвсем леко топката и тя се отби от напречната греда.

Три минути след това Краев шутира точно от далечно разстояние, но отново в ръцете на вратаря.

Пет минути преди края на първата част отново Краев се впусна в пробив на скорост в половината на Хамрун и раздаде надясно за Билал Бари, който центрира почти от аутлинията, а на далечната греда Цунами се включи и засече с глава, но в аут. Секунди след това Левски организира скоростна контраатака, при която Уелтън направи чудесен индивидуален пробив отляво, стигна до наказателното поле и шутира силно в близкия ъгъл, но отново Бонело отрази.

В същото време се разрази страхотна заря над Сектор "Г", която продължи около седем минути и вдигна сериозно настроението по трибуните на "Герена".

В добавеното време на първата част Кръстев центрира от корнер в наказателното поле, където Ноа Сонко Сундберг засече с глава, но покрай лявата греда на малтийците. 

В първите около пет минути на втората част „спартанците“ опитаха да притиснат съперника си в тяхната половина и стигнаха до няколко центрирания пред вратата на Ники Михайлов, който обаче така и не беше затруднен сериозно. 

Левски обаче се активизира и отново погледна смело към вратата на Бонело в следващите минути. Така и обаче до чисти голови ситуации не се стигаше.

Около двадесет минути преди края на редовното време играта вървеше равностойно, а на терена за Хамрун се появи нападателят Муса Бала Соу, който е брат на доскорошния голмайстор на ЦСКА - Али Соу.

Буквално отникъде Хамрун успя да изненада Левски в 78-ата минута. Камензули центрира отляво в наказателното поле, където на далечната греда Матю Гюламие беше забравен от „синята“ отбрана и засече с десния крак. Първоначално Михайлов успя да спаси, но не успя да улови топката, а Гюламие дотича и успя да бутне кълбото между краката на капитана на столичани - 0:1 и общият резултат беше изравнен.  

Станимир Стоилов реагира и вклйчи в игра Илиян Стефанов и Патрик-Габриел Галчев, които замениха Роналдо и Жереми Петрис.

В първата минута от добавеното време на двубоя Левски успя да възстанови равенството. Кръстев центрира от ъглов удар, където на първа греда играч на Хамрун отклони с глава назад, а връхлитащия Цунами, също с глава, прати топката във вратата и хвърли трибуните в екстаз – 1:1.  

Буквално секунди след това обаче малтийците нанесоха втори удар по амбициите на Левски. След изпълнението на центъра беше пратена дълга топка към резервата Додо отляво в наказателното поле, където Галчев и Ван дер Каап го изпуснхаха, а след това финтира и Михайлов, който излезе неразчетено. Нападателят на гостите задържа и върна кълбото за Райън Камензули, който с хубав плътен удар от около 15 метра заби топката във вратата на „сините“ за 1:2. По този начин мачът влезе в продължения.​

В 93-ата минута поредно дълго подаване създаде проблеми за „синята“ отбрана, като резервата Сукиса Елвис Машике се измъкна зад защитата, влезе в наказателното поле и стреля, но над вратата.

Минута след това Цунами получи и шутира на границата на наказателното поле, но също над вратата на противника. 

LAP.bg
100 снимки

В 109-ата минута Филип Кръстев стреля диерктно от прко свободен удар, но вратарят Бонело успя да избие с една ръка над гредата в корнер.

Две минути по-късно Хамрун можеше да вкара трети гол, след като организира добра атака отляво, топката беше центрирана към далечната греда, където Додо беше забравен, но не успя да уцели кълбото от около 5 метра.

Марин Петков пък се появи на мястото Уелтън шест минути преди края на продълженията.

Десислава Комарова
16 снимки

В добавеното време на продълженията гостите разиграха късо след корнер, а Матео Фаделе опита да намери далечния ъгъл на вратата на Михайлов, но неточно. Гюламие пък се размина с топката в опита си да засече.

Така приключиха и продълженията. За дузпите пък в игра се появи Ивелин Попов за Левски.

ДУЗПИТЕ (1:4):

0:1 – гол/ Винисиус Фрейтас

1:1 – гол / Марин Петков

1:2 – гол / Люк Монтебело

1:2 – спасяване / Цунами

1:3 – гол / Матю Гюламие

1:3 – спасяване / Филип Кръстев

1:4 – гол / Матео Фиделе

По този начин Хамрун се класира за плейофите на турнира с общ резултат от 6:3.

LAP.bg
41 снимки


FT  | ЛЕВСКИ – ХАМРУН СПАРТАНС  1:2  (3:6 общ резултат) / (1:0 в първия мач)

0:1 Матю Гюламие 78'

1:1 Цунами 90+1'

1:2 Райън Камензули 90+2'

Лига на конференциите, трети квалификационен кръг, втори мач

Стартови състави на двата отбора:

ЛЕВСКИ (3-4-3): 13. Николай Михайлов (к) - 5. Келиан ван дер Каап, 23. Ноа Сонко Сундберг, 33. Хосе Кордоба -  2. Жереми Петрис, 30. Филип Кръстев, 8. Андриан Краев, 6. Цунами ⚽ - 17. Уелтън ж.к., 20. Билал Бари, 19. Роналдо

Резерви: 1. Пламен Андреев (вр), 12. Йоан Загоров (вр), 4. Нейтън Олдър, 10. Ивелин Попов, 14. Илиян Стефанов, 22. Патрик-Габриел Галчев, 27. Асен Митков, 71. Антоан Стоянов, 88. Марин Петков

Старши треньор: Станимир Стоилов

ХАМРУН СПАРТАНС (5-3-2): 1. Хенри Бонело – 94. Райън Камензули ⚽, 14. Родриго Калегари ж.к., 91. Емерсон (к), 27. Огнян  Биеличич ж.к., 28. Хуан Корбалан ж.к. – 3. Бруно Едерсон Домингос, 12. Роко Пърша, 6. Матю Гюламие ⚽ – 35. Игор Недялкович, 63. Джони

Резерви: 13. Стив Султана (вр), 7. Люк Монтебейо, 8. Бьорн Бухагиар, 9. Елвис Машике, 10. Додо, 17. Винисиус Фрейтас, 20. Матео Федале, 22. Муса Бала Соу, 30. Карл Микалеф, 33. Зерон Азопарди, 99. Леон Бьорг

Старши треньор: Бранко Нишевич


Главен съдия: Ищван Ковач, Румъния

Стадион: „Виваком Арена – Георги Аспарухов“, град София