От отрезвяващия плейофен шамар срещу Базел, през епоса срещу Стяуа и чак до категоричното укротяване на сочения като най-труден съперник при жребия Виктория (Пилзен), Лудогорец извървя своето европейско помъдряване. Успехът с 2:0 срещу чешкия първенец в никакъв случай не запазва присъствие на „орлите” в груповата фаза на Шампионската лига, но гарантира на състава на Георги Дерменджиев място в историята. Като първия български клуб, който натрупа серия от пет поредни мача без загуба в квалификациите на турнира на богатите. И разградчани имат пълното право да мечтаят за още едно влизане в груповата фаза – а то ще е напълно заслужено.

От завръщането на Георги Дерменджиев, та чак до този момент, всичко в Лудогорец се развива по перфектно изграден план. От спечелената пета поредна титла на страната, през отлично разграфената почивка за ключовите играчи, започнала дори преди края на миналия шампионат, с добавянето на необходимите футболисти както в отбрана, така и в халфовата линия, в рамките само на няколко месеца „орлите” доизградиха своята и без това солидна основна. А обликът на завършен отбор беше представен пред публиката в Европа – Лудогорец вече не просто разполага с изумителна група от класни и високоплатени футболисти, а и разчита на единици, способни да променят посоката на всеки мач дори с появяването си от резервната скамейка. Клаудиу Кешеру бе жокерът в първия мач срещу Цървена звезда, Абел Анисе и Върджил Мисиджан впечатлиха в реванша в Белград, а Хосе Паломино направи стабилен тандем с постоянната величина в центъра на защитата Козмин Моци.

Ротацията на нападателите може да постави в безизходица всяка съперникова отбрана, докато умението за светкавичен преход от собственото наказателно поле към противниковото е израз на педантично подготвено пакетно скоростно придвижване с марка „Георги Дерменджиев”. Българското присъствие, дори и изразяващо се до скромните три фигури, пък изпъква със спокойствие и рутина, а към триото „лъвове” е задължително да добавим и маестрото Марселиньо.

Единствено липсата на лиценз за „Лудогорец Арена” за плейофната и групова фаза на европейските турнири поставя последната пречка проектът в Разград да придобие идеален вид. За придобиването на четвърта категория са нужни немалко подобрения, едно от които е увеличаване на капацитета на стадиона до 8000 седящи места, важни са и позициите за телевизионни студия, огромно пространство за паркинг и широка зона за станциите за пряко предаване. Имайки предвид размаха, с който в този клуб инвестират, необходимите подобрения не би следвало да са сериозна пречка. Второ влизане в групите на Шампионската лига ще инжектира мощна финансова хапка в Лудогорец. Дано послужи не само за поредна гигантска крачка на „орлите” към територията на големите, а и да мотивира допълнително останалите ни елитни клубове – които на този етап открито признават, че класата на шампионите е трудна за достигане. Но не крият апетитите си да получат шанс да са на мястото на разградчани. На първо време на прага на историята. А впоследствие и отвъд най-смелите мечти.