Берое се справи успешно с първата си задача през новия сезон, а именно да преодолее съперника си в първия квалификационен кръг на Лига Европа – Радник Бийелина. За втора поредна година старозагорци стигат до втория квалификационен кръг на този турнир. От двубоите срещу Радник не бива да се правят кардинални заключения, защото Берое се намира все още в много ранен етап не само на своята подготовка, но и на своето развитие, след като в отбора бяха направени радикални промени след края на изминалия шампионат. Треньорът Александър Димитров още на първата си пресконференция заяви, че пред Берое предстои дълъг път на следване на план за развитие и етапите не бива да бъдат прескачани. След успеха над Радник той бе изключително прецизен в изказването, че не бива да има фойерверки. Така е, в Берое трябва да останат здраво стъпили на земята и в същото време да подходят смело към следващия съперник ХИК Хелзинки, защото отборът няма какво да губи.

Александър Димитров и треньорският щаб се вижда, че се стремят да променят играта в атака на Берое. Това ще бъде и ключът към евентуални следващи успехи на отбора. Предстои още много работа, защото промяната на тактиката, на начина на игра, няма да стане нито бързо, нито лесно. Прави впечатление, че Димитров и екипът му се опитват едновременно да експериментират и да намерят точния баланс. Ходът с Ерик Почански като един от двамата нападатели в Баня Лука даде отличен резултат. Бившият футболист на Локомотив Горна Оряховица, отстъпваше в единоборствата, но за сметка на това превъзхождаше съперниците си с техника и скорост, което в крайна сметка се оказа решаващо при отбелязването на двете му попадения във вратата на Радник. Може би и занапред Александър Димитров ще се опитва да наложи стил на игра на Берое с двама нападатели, което е новост в сравнение с начина, по който старозагорци играеха през последните шест години. Няма как да подминем факта, че играчите на Берое стояха отлично физически на стадиона в Баня Лука, въпреки изключително тежките условия. Старозагорци демонстрираха отлично темпо и физическа подготовка, а доказателство за това е, че първите смени, които треньорът направи бяха след 80-та минута. В реванша, Берое игра тактически правилно. В същото време, в треньорския щаб са наясно с нещата, които трябва да бъдат изчистени като грешки. Берое направи много пропуски на реванша, а можеше по-рано да е приключил интригата. На тима все още му липсва увереност и креативност, когато трябва да владее инициативата и да гради играта, което до голяма степен се видя в първата среща в Стара Загора.

Важно е успехът в първия квалификационен кръг на Лига Европа да повдигне самочувствието на младите и новопривлечени играчи в Берое и да им даде още по-голяма увереност, защото именно от това ще се нуждае тимът в двубоите срещу ХИК Хелзинки. В отбора трябва да бъдат сигурни, че финландците не са непреодолим съперник и да подходят със самочувствие срещу тях.

Берое се нуждае от още нови попълнения, за да бъде засилена конкурнецията на някои постове, а също така и отборът да разполага с по-дълга скамейка, което бе един от големите проблеми пред тима през последните два сезона. Идеята не е да бъдат привлечени играчи само за бройката, а да бъдат взети футболисти на точните позиции, за да вдигнат класата на отбора.

Александър Димитров и треньорският щаб на Берое се нуждаят от доверие и пълна подкрепа от трибуните и феновете на отбора. В България лесно се критикува и негативизмът надделява. Такава бе реакцията и след първия двубой в Стара Загора срещу Радник. Мненията от едната крайност до другата не помагат, напротив. Без фойеверки! Пътят, по който отборът пое няма да е нито лесен, нито ще бъде осеян само с успехи. В Берое бе дадено начало на един проект, който ще премине през трудности, защото по-лесно е с много пари и чуждестранни футболисти. По-трудното е с усилена работа да бъде развит потенциалът на играчите, които бяха привлечени под Аязмото.

В мачовете срещу ХИК, Берое няма какво да губи, може само да спечели. Играчите на Берое могат само да спечелят, ако играят освободено и разгърнат в пълна степен потенциала, с който разполагат.