30%! Да! Това е процентът свършена работа от Лудогорец след първия сблъсък срещу Виктория Пилзен в плейофа за Шампионската лига. Нито повече, нито по-малко. Останалите 70% от работата трябва да бъде извършена успешно на 23 август.

2:0 звучи добре. Дори доста добре, когато става дума за директна елиминация. Един от най-желаните резултати. Колкото желан, толкова и коварен. Резултат, който носи предимство, но води след себе си леко успокоение и разсейване. Нещо, което съперникът може да използва. Чиста човешка психология. Тя се контролира трудно. Един гол и краката натежават. Ако не вярвайте питайте отбори като Залцбург, Волсфсбург, Олимпиакос, а прясно-прясно и Шахтьор Донецк – един от големите доминатори в евротурнирите последните години. Само преди дни Шахтьор отпадна от Шампионската лига, след като бе спечелил с 2:0 в Украйна срещу Йънг Бойс. Малко случаи в сравнение с процента продължили напред тимове след 2:0 у дома, но това са примерите, които са важни за Лудогорец в този момент.

Какво се случи снощи? Лудогорец изигра един от най-силните си от тактическо естество мачове в европейските турнири. Да! Не създаде кой знае колко положения, но с прагматизъм стигна до заслужена победа. Лудогорец игра спокойно, без излишни рискове, изхвърляне или залитане. Имаше и притеснителни моменти, имаше и разконцентриране и грешки – тези моменти бяха малко и са част от всеки мач. Лудогорец игра интелигентно. До тук! Мачът на „Васил Левски“ е в историята. От днес мислите трябва да се насочат към Пилзен и сценариите, които могат да се разиграят там. Виктория няма да се предаде. Чехите са опитен, сработен отбор, но, от друга страна, праволинеен и разгадаем, чисто футболно. Видя се, че Георги Дерменджиев е прочел първата глава. Сега трябва да прочете и втората, като предвиди реакцията на съперника след подобен резултат. Направи ли го... Виктория няма шанс.

И още нещо. За първи път във важен елиминационен мач Лудогорец е в подобна роля. В ролята на отбор постигнал чудесен турнирен резултат, който хищнически трябва да дебне съперника на реванша. Роля, в която успешно влизат големите отбори, които защитават постигнатото. Лудогорец трябва да покаже, че вече е голям отбор. Има всички основания да го направи, но всяка грешка в Чехия може да е фатална. Все още нищо не е свършило!
 
* completed – завършено (англ.)