Страхотен Лудогорец постигна една от най-престижните победи в своята история след 2:1 над втория в Бундеслигата Хофенхайм в мач от групите на Лига Европа.

Разградчани губеха с 0:1 на почивката след гол още във 2-ата минута, но през второто полувреме постигнаха впечатляващ обрат след отличен футбол и голове на Светослав Дяков и Джоди Лукоки.

По този начин Лудогорец зарадва зрителите на "Лудогорец Арена", които за първи път наблюдаваха мач от груповата фаза на евротурнирите. Шампионите пък записаха победа в първия си двубой срещу германски отбор. Това бе и първи успех на български отбор над тим от Бундеслигата от 2005 година насам, когато ЦСКА победи Байер Леверкузен.

Лудогорец изигра чудесен мач, в който успя да надиграе отбора, който само преди броени дни бе победил Байерн Мюнхен. Студеният душ дойде още в самото начало, но със солиден футбол, бързи атаки и прецизни завършващи удари българският шампион стигна до успеха.

Спечелените три точки са и много важни в битката на Лудогорец за продължаване напред в турнира. В другия мач от групата Брага победи с късен гол Истанбул Башакшехир с 2:1 и оглавява групата с пълен актив от 6 точки. Лудогорец е втори с 4, Истанбул Башакшехир има 1, а Хофенхайм е на дъното без точки.

30-годишният треньор на германците Юлиан Нагелсман трябваше да се справя с много кадрови проблеми и това като че ли даде отражение на неговия тим. В същото време Димитър Димитров можеше да разчита на завърналия се след наказания Марселиньо, който изненадващо игра като "фалшива деветка". Густаво Кампаняро също бе сред титулярите.

Как се разви мача минута по минута вижте ТУК!

Двубоят започна по възможно най-лошия начин за разградчани, които след по-малко от 120 секунди игра вече изоставаха с един гол. Голяма вина за това имаше Козмин Моци, който подари топката на Павел Кадержабек. Той комбинира с Марк Ут, който на свой ред с хубав пас намери чеха, за когото остана да засече във вратата от няколко метра.

Малко след гола Лудогорец имаше претенции за дузпа заради съмнения за игра с ръка на Стивън Цубер в наказателното поле. Такава обаче не бе отсъдена.

След 15-ата минута разградчани сякаш се отърсиха от шока и започнаха повече да гледат към вратата на съперника. Оливер Бауман показа, че внимава, избивайки коварно центриране на Натанаел. Гостите пък можеха и да удвоят аванса си, след като Марк Ут излезе очи в очи с Хорхе Броун. Той обаче реши да комбинира с Андрей Крамарич, а Игор Пластун действа много класно и с шпагат иззби.

Малко след това Абел Анисе бе в чудесна позиция, но от нея не успя да уцели вратата. Натанаел и Джоди Лукоки изпробваха късмета си в следващите минута, а най-доброто положение за Лудогорец отново се появи пред бразилеца, който бе и сред най-активните в първите 45 минути. Първият му изстрел бе слаб и бе избит от Кевин Фогт, след което обаче Натанаел стреля много мощно, а Бауман майсторски изби в корнер.

Димитър Димитров не предприе смени на почивката и това се оказа правилно, защото още в първата минута на втората част Лудогорец стигна до изравняване.

На свой ред Юлиан Нагелсман реагира с две смени в своя състав. Домакините обаче вече изцяло бяха поели контрола над случващото се на терена и притесняваха много повече отбраната на съперника.

Въпреки това, в 67-ата минута Хорхе Броун трябваше да се изявява фамозно след опасен изстрел на Руп.

5 минути по-късно обаче обратът бе факт след изключителен гол на Лукоки. Густаво Кампаняро подаде към холандеца, който бе отляво в наказателното поле, справи се с Нордвайт и с изключителен изстрел в горния далечен ъгъл даде преднина на своя отбор.

Логично Хофенхайм започна да атакува доста по-ожесточено. Домакините обаче се отбраняваха отлично, а в същото време организираха и опасни контри, при които не бяха далеч от трети гол. Херо направи и трите си смени и в крайна сметка българският шампион успя да задържи минималната си преднина, за да се поздрави с трите точки в мача.

--

Лудогорец - Хофенхайм 2:1 (0:1)

0:1 Павел Кадержабек 2'

1:1 Светослав Дяков 46'

2:1 Джоди Лукоки 72'

Лудогорец: Хорхе Броун - Сисиньо, Игор Пластун, Козмин Моци, Натаниел - Густаво Кампаняро (80' Яцек Горалски), Светослав Дяков, Абел Анисе - Марселиньо (90'+1 Лукас Саша), Вандерсон (87' Клаудиу Кешеру), Джоди Лукоки.

Резерви: Ренан, Георги Терзиев, Александър Василев, Жоао Пауло

Хофенхайм: Оливер Бауман - Щефан Пош, Хавард Нордвайт, Стивън Цубер (56' Денис Гайгер) - Павел Кадержабек (56' Филип Охс), Лукас Руп, Кевин Фогт, Еуген Полански, Нико Шулц - Андрей Крамарич, Марко Ут (74' Феликс Паслак)

Резерви: Александер Щолц, Джъстин Хоогма, Мерис Скендерович, Робин Хак