Лудогорец получи звучен шамар в Шампионската лига. Всъщност този шамар голяма част от „хейтърите“ го очакваха с нетърпение, а той се бавеше и бавеше. Очакваха го още от старта на груповата фаза. 

Първо се чакаше на „Анфийлд“, после и срещу Реал в София. В двата случая Лудогорец срина прогнозите и се представи повече от достойно, после победи Базел, но получи плесницата във възможно най-неподходящия момент. 

Загубата в Швейцария отново обърна развитието на групата. Сметките вече са други и то въобще не са в полза на Лудогорец. Сега и победа над Ливърпул в София е твърде вероятно да изхвърли българите от пролетно участие в Европа. 

Всъщност успех си е, че въобще се стигна до тези сметки, но това е друга тема. Лудогорец направи много слаб мач, регистрира най-голямата си загуба в последните 4 години и със сигурност накърни самочувствието си.

Мачът на „Санкт Якоб Парк“ показа няколко неща, върху които в клуба трябва да се фокусират:

1. Лудогорец не е безгрешен отбор и със сигурност тепърва ще има подобни тежки моменти в историята си. За краткото си съществуване на голямата сцена радостите за „орлите“ са много повече от несгодите, но вторите са част от играта, въпреки че се броят на пръсти – отпадането от Динамо Загреб, отпадането от ЦСКА за Купата на България, загубата на Суперкупата от Берое, миналогодишното поражение от Базел в плейофите и двата двубоя с Валенсия плюс първия мач срещу Стяуа. Щастливата част от историята на клуба е ясна на всички.

2. В последно време Лудогорец стана зависим от няколко основни футболисти, което в един момент направи отбора заложник на тяхното представяне. Излизането на Козмин Моци се оказа фатално, колкото в Лудогорец да не искат да го признаят. Моци е мотора в защита, а Терзиев и Александров са много по-силни, когато са около него, а помежду им явно липсва синхрон.

3. Силата на Лудогорец е да гради футбол, а не да се брани. Да! Със сигурност може да се каже, че до първия гол снощи „орлите“ затвориха пространствата, чакайки грешки на съперника и евентуална контраатака. Не се получи и Базел си вкара положенията. В такава ситуация рано или късно получаваш гол, стига да нямаш луд късмет. Лудогорец изневери на стила си и логично загуби, а когато играеш по-плахо, по-скоро губиш.

4. Ясно се вижда, че на някои постове Лудогорец няма алтернативи, които да се вписват в игровата концепция на отбора. По това трябва сериозно да се замислят в клуба, защото продажбата на част от водещите играчи може да се окаже фатална, а част от направената селекция меко казано не оправдава доверието.

5. Понякога даден клуб има нужда от подобен шамар, за да покаже, че е силен, когато се изправи след него. Сега е ред шампионите да покажат дали могат се изправят и да продължат в духа на предишните мачове.

Всъщност е много лесно да се направи трагедия и драма след подобно представяне. Много е лесно да се намерят виновниците, защото някои неща са повече от очевидни. 

По-трудно е да се извадят правилните изводи, а това трябва да направят най-вече треньорите, а и самите футболисти. Също така трябва да се направи и сериозна равносметка при зимната трансферна политика, защото тя е много важна за бъдещето на този отбор и високото ниво, което със сигурност ще продължи да гони.

Загубата от Базел е отрезвяваща, в лош момент, след лоша игра. Тя обаче не е фатална и не трябва да бъде възприемана като такава. Това е просто един лош, много лош мач, който вече е в историята.