„Връщаме се в кочината“. Знаменита реплика на Тодор Батков след едно от срамните отпадания на Левски в Европа. Реплика, която спокойно може да се използва всяко едно лято около края на месец юли. Този път в кочината се завърнаха дружно ЦСКА, Литекс и Ботев. Ей така, ръка за ръка, с наведени глави. Отпаднаха от срамни отбори, които сигурно ще приключат участието си още следващата седмица.

Естествено най-сериозен обществен интерес предизвика краха на ЦСКА. Нещо напълно очаквано и резонно, не интересът, а отпадането. Само хората със силно розови очила вярваха, че „червените“ могат да оставят някаква следа в Европа тази година. Звучи клиширано, но причините за отпадането са комплексни и вина носят всички. Александър Томов се провали управленски, като допусна подмяната на цял отбор, Стойчо Младенов се провали треньорски и който смята друго е напълно заблуден.

Колкото и да се бие по гърдите за стопени дългове, стабилизиране на клуба и победи над Левски Томов така и не успя да изгради най-важното – отбор. Допусна с лека ръка дори малкото изградено да рухне и отново къщата да започне да се строи от самото начало.

Стойчо Младенов също е виновен и то не малко. Постоянните оправдания, мрънкания и въртене на една и съща развалена плоча вече дразнят и стават смешни. „Тарикат мъж не писка“, са казали хората. Младенов се скъса да опява едно и също вместо да погледне собствените грешки. ЦСКА играе изключително грозен футбол. Това не е от сега. Игра същото и миналата година, но само благодарение на четирите букви и слабите съперници се добра до второто място. Сега нещата изглеждат потресаващо. Айде стига с оправданията за набързо изграден отбор. Ако погледнем стартовата единадесеторка от вчера, ще видим, че в нея липсват взетите в последния момент анонимници, които тепърва трябва да свикват с бг футбола и ЦСКА, а и може още зимата да ги няма. В състава имаше опитни играчи, със солиден стаж в А група. Играчи, които изкараха цялата подготовка с ЦСКА. Как за цяла подготовка Младенов така и не успя да нареди отбор, който да направи поне една футболна атака. Атака, която да започне от вратаря, на мине през защитниците, после през халфовете и с няколко паса да се стигне до положение. Да, да, къде ти такова нещо. Сигурно е едно – ако мачът със Зимбру още се играеше, ЦСКА гол нямаше да вкара. Ясно е, че защитниците и халфовете на ЦСКА преди мач загряват най-вече вратовете си, за да гледат изританите нагоре топки. Никаква, ама никаква игра, а оправданията излизат от чувала едно след друго.

За Литекс вече казахме. Моментният фойерверк в края на вчерашния мач срещу Дьошгьор в никакъв случай не може да измие срама от представянето. Балъков получи подреден отбор в подреден клуб. Отбор, от който бе продаден само един играч, но бяха привлечени няколко. Този отбор трябваше да няма проблеми с унгарците, а и с ЦСКА в първия кръг. Да, ама не. Ако трябва да сме честни, Литекс нямат никакви основания да се оправдават и оплакват.

Ботев излезе с оцапани гащи при гостуването на Санкт Пьолтен. Толкова уплашен отбор скоро не бях гледал. Колкото и проблемите при „жълто-черните“ да взеха връх, представянето в Австрия също може да се смята за срамно. Все пак Санкт Пьолтен е средняк във втора лига. Да го пита човек Вили Вуцов за какво му беше да се прави на клоун в Бургас и да гледа вчера мача от трибуните? За какво пуска титуляр футболист, чиято футболна кариера върви стремглаво надолу? Друг е въпросът дали точно Вуцов е най-точният човек за Ботев в този момент, в който „канарчетата“ ще излетят само, ако са задружни, а скандалите в клуба вече започнаха.

„Върнахме се в кочинката“. Знаменита реплика на Тодор Батков. За съжаление, май ще я повтаряме лято след лято.