Българският шампион Лудогорец е изправен през изключително сериозен тест. Мачът срещу Черноморец Одеса е най-голямата и определено най-важната крачка, която разградчани трябва да направят за класирането си за пролетни мачове в Лига Европа. Когато бе изтеглен жребият, украинският тим бе определен като аутсайдер в групата. Тогава сметките сочиха, че Лудогорец трябва да спечели точките си именно срещу Черноморец, а с ПСВ и Динамо Загреб може да се играе под мотото - каквото стане.

Да, ама не. След два изиграни кръга в груповата фаза стана ясно, че украинския тим не е толкова слаб – дори напротив. Отбор, който разполага с изключително добри индивидуални футболисти, прави убийствени контраатаки, а физически изглежда повече от добре. Неслучайно Черноморец победи Динамо Загреб и се държа повече от достойно срещу ПСВ. Групата се подреди малко по-различно от предварителните прогнози.

Реално погледнато мачът довечера може спокойно да бъде определен като Рубикона за Лудогорец. Да. Шансовете изглежда са на страната на българите и дори загуба няма да бъде фатална, но „орлите“ въобще не трябва да мислят за подобен изход. Победа на стадион „Черноморец“ ще доближи Лудогорец до мечтаното продължаване напред в турнира. Ремито също е благоприятен резултат, на база факта, че украинците ще гостуват в София след две седмици.

Истината е, че двубоят е изключително важен. В момента Лудогорец е на крилете на успеха и тази тенденция трябва и реално може да бъде съхранена. Срещу Черноморец на терена трябва да излязат биткаджии, защото мачът може да се окаже повече битка, от колкото реално футболно надиграване. Атмосферата също няма да е много приятелска. Наличието на изключително много българи в Одеса не означава, че стадионът няма да настръхне в подкрепа на своите. По трибуните няма да има неглижирани холандци, както в Айндховен, а бесни украинци, които също искат да гледат евромачове на пролет.

При всички случаи мачът е от изключително значение, а победата ще означава само едно – огромна крачка, всъщност не, огромен скок в развитието на българския шампион.