Стартът на българския шампион Лудогорец в груповата фаза на Лига Европа е повече от труден. Гостуването на ПСВ в Айндховен определено влиза в графата „тежки мачове, от които стискаме палци да се открадне нещо“. Буквално. Спечелването на точка или три на „Филипс стейдиъм“ ще е един вид кражба от страна на Лудогорец. Точно заради това тази вечер българите трябва да бъдат хитри и лукави, за да измамят съперника. Реално погледнато ПСВ е по-опитният, по-класният, по-скъпият и отборът с по-високо самочувствие. За това две мнения няма. Лудогорец идва от малък град в България, за който местните едва ли са чували, а повечето от тях дори не са си направили труда да го намерят на картата.

Естествено ще е много смело, ако смятаме, че Филип Коку не е проучил достатъчно детайлно играта на Лудогорец. Ако феновете приемат отбора като някаква екзотика, то спортно-техническото ръководство вече със сигурност знае кои са слабите и силните страни на съперника.

Ако трябва да направим един паралел между Базел и ПСВ, то двата отбора имат няколко общи черти, но и доста разлики. Определено е трудно да се каже кой е по-силен, но самото участие на швейцарците в Шампионската лига и победата над Челси ги поставя на по-преден план. Какво показва разузнаването – Базел е по-разнообразният и изненадващ отбор, а в същото време ПСВ е доста по-шаблонен от към игра. Това обаче в никакъв случай не означава, че холандците са слаби. Напротив. Шаблонът е прецизен и изпълнителите знаят какво се изисква от тях. Треньорите на Лудогорец имат задачата да го разгадаят и да го неутрализират. Както казахме вече, за това е нужна голяма доза хитрост и лукавост, защото с надиграване трудно ще стане.

Статичните положения са един от ключовите моменти за Лудогорец. Доброто изпълнение на заучените ситуации, вкарването на нови такива и елемента на изненада могат да доведат до гол във вратата на „филипсите“. Точно в тези моменти футболистите на Лудогорец трябва да са максимално концентрирани, защото удобните статични положения вяроятно няма да са кой знае колко и трябва да се използват. Едно леко подценяване от страна на домакините също би било добре дошло.

И в заключение. Крайно време е от Лудогорец да спрат да се оправдават с липсата на европейски опит, защото реално голяма част от тези играчи вече имат достатъчно такъв - било то в други клубове или национален отбор. Някой трябва да каже на футболистите, че и те имат два крака, а топката е кръгла и могат да изиграят един голям европейски мач. Такава трябва да бъде ролята на треньора. Защо пък не този мач да не е на „Филипс стейдиъм“.