Всичко в последните години показва, че страните от нашата черга, че и под нашата черга, се развиват във футболно отношение, а ние вървим назад. Това, което постигна Левски преди две години на европейската сцена, подкрепено от добрите изяви на Литекс, ЦСКА и Локо София, май ще си остане фойерверк.

Вижте какво направи абсолютният дебютант в Шампионската лига Клуж снощи. Би Рома насред „Олимпико“. Но какво да се учудваме. В Румъния работят по европейски вече дълъг период, нещата са поставени на сериозна основа, наливат се пари и успехите са постоянна величина.

Вижте какво направиха и кипърските отбори това лято. Страхотен пробив на три отбора. Анортозис, който също е пълен дебютант, снощи спечели първата си точка в Лигата на стадиона на Вердер, след като по-рано отстрани три отбора, сред които Рапид Виена и Олимпиакос. Кипър е малка островна държава, която ние сме учили на футбол и която все още някои у нас възприемат като курорт или място за зимна подготовка. А не е така. Хората не се шегуват. И те като братята-румънци.

Ние обаче се занимаваме с вътрешни междуособици, съдийски скандали и ред глупости. Няма стадиони, няма ръководители, няма пари, няма нищо. Е как тогава да имаме футбол? Ще разчитаме пак на моментни избухвания, ще си я караме на парче – каквото стане.

Или сме слепи, или пък така е удобно на управниците ни във футбола. Така че ще дишаме прахта на все повече нации в Европа.

То, почти не останаха такива, дето тепърва да ни изпреварват.