Българският шампион Лудогорец трябва да направи само една крачка, за да се докосне до големия футбол. До футболът на Барселона, Реал, Байерн и Челси. Влизането в групите на Шампионската лига е толкова близо, че чак е плашещо.

Лудогорец изпълни своята програма минимум, като гарантира футбол по европейските терени до Нова година. Отстраняването на Партизан бе очаквано на база показаното в двата мача. Въпреки това Лудогорец се измъчи на „ЮНА“, но така класирането май е по-сладко. Истината е, че снощи „орлите“ реално трябваше да приключат своя съперник много-много рано, но събитията се извъртяха така, че драмата бе до последно.

Сърбите определено не са във форма и успехът на разградчани не е изненада. Лудогорец обаче допусна няколко груби грешки, които не трябва да се повтарят след две седмици, който и да е съперника. Едно е ясно, „орлите“ контролираха и двата мача и евентуално отпадане щеше да бъде кощунство. Един положителен факт - след 2:2 разградчани не се панираха и продължиха да владеят мача. Това говори само за едно – израстване и европейско самочувствие.

Освен положителните неща, обаче трябва да отчетем и някои отрицателни, които изглеждат леко притеснителни. Най-главното – Лудогорец издиша физически, което не е нормално за този отбор. Тенденцията е още от началото на 2014 година и се засилва в началото на новия сезон. Футболистите са наясно с този факт. Георги Дерменджиев трябва да свърши доста работа в движение, за да се върне познатата форма на отбора, който 3 години тича 90 минути без да се умори. Отделни играчи също са в меко казано лоша форма. Играчи, на които се разчита изключително много.

Може да се наложи в даден момент Лудогорец да жертва нещо в името на голямата цел – Шампионската лига. Опциите не са много – мач от първенството или Суперкупата. Решение, което няма да е лесно. Проблеми има, но пък Лигата е толкова близо.

Нека с едно око погледнем и евентуалния съперник, който ще се изправи на пътя на българския шампион. Страхотно стечение на обстоятелствата направи Лудогорец поставен на прага на Шампионската лига, а имената на отборите, които ще попаднат в урната на непоставените, изглеждат доста добре. Нека обаче повторим едно клише: „Случайни тимове на този етап на турнира няма“.

Най-неудобен изглежда Легия Варшава. След наказателната акция срещу Селтик поляците определено стряскат. Скандинавските Олборг и Малмьо не са за подценяване. Едните опатката Динамо Загреб и то с победа 2:0 като гост, а другите се разправиха със Спарта Прага. Може би най-приемливи са старите познайници от Слован Братислава, които миналата година вече минаха под ножа на Лудогорец и словенския Марибор, който обаче се отличава с изключителна издръжливост и 90-минутна преса, което в състоянието на българите може да се окаже проблем.

Със сигурност опциите не са никак лоши. Лудогорец има златен шанс, който трябва да използва. Шампионската лига никога не е била толкова близо до Разград.