Jeden, два, три, vier, pet, шість, zeven, osam, nove! Dieci?*

Девет! Това е бройката на победите, които Лудогорец натрупа тази година в Европа. Коя победа обаче е най-важна? Победа „три“, победа „vier”, победа „ шість” или победа „nove”? Истината е, че в Рим Лудогорец свърши едва 30% от своята работа в сблъсъка срещу Лацио. В четвъртък шампионите ще се борят за победа номер „dieci”, но дори да не успеят са длъжни да направи по-важното – да преодолеят Лацио и да продължат своята приказка. Да! Казвам длъжни, защото в Лудогорец вдигна летвата твърде високо и сега трябва да я преодолее.

Защо обаче казвам, че свършената работа е само на 30%. Еуфорията от успеха на „Олимпико“ трябва отдавна да е забравена. Реално процентът изглежда малък, на база постигнатото в Италия, но това е действителността. Трудното за Лудогорец предстои в рамките на 90 редовни минути на „Васил Левски“. Този мач ще е много, ама много по-различен от двубоите, които до момента изиграха българите в София.

За първи път Лудогорец ще е поставен в ситуация на напрежение и очаквания. Това напрежение, което се създава при подобни ситуации в грандовете Левски и ЦСКА и в някои моменти пречи. Очакванията за задължителен успех и еуфорията около мача – нещо напълно ново. Няма какво да се лъжем. До момента успехите на Лудогорец минаваха и заминаваха. Отборът бе спокоен, уравновесен. Нямаше изхвърляне и залитания, нямаше никакъв обществен натиск – ако стане, стане. Може би домакинството срещу Черноморец Одеса се доближи малко до сегашната ситуация, но не чак толкова, защото имаше възможност за още две поправки. Сега няма. Всичко се решава в четвъртък вечер.

Сериозният интерес към мача, реалната възможност клубен отбор да напълни подобаващо националния стадион, очакванията за успех и отстраняване на Лацио, задължаващия резултат в Рим... всичко това ще изиграе своята роля.

Лудогорец е на прага на две победи. Ако оставим на страна чисто футболната, ще разберем, че по-важната е друга. Опашките пред касите, разграбването на билетите и обединението на българския футболен фен. Привърженици на Левски, ЦСКА, Ботев, Локомотив, Славия... Берое и още много клубове. Те ще седнат на стадиона, ще гледат футбол, ще се ядосват и ще се радват. Повечето сигурно няма да скандират името на Лудогорец, но това не е и толкова нужно. Да! Ще има и български фенове, които ще стискат палци за Лацио, но всеки има право на избор. Това е причината футболът да е толкова велика игра, защото носи емоция независимо дали положителна или отрицателна.

Българският шампион е изправен пред най-сериозната си крачка. Ако се справи с Лацио, Лудогорец ще генерира сериозни симпатии от страна на огромна маса футболни привърженици в България. Симпатии, които в определени периоди бяха разклатени. Това ще бъде и най-голямата победа на „орлите“.

Не трябва обаче да си затваряме очите и за другата страна на монетата. Отпадане от Лацио може сериозно да удари по шампионите. Причината са точно тези свръхочаквания, които има българския футболен фен. Това не трябва да се допуска.

Интересна е и психологията на крайностите. Жребият преди Нова Година на пръв поглед бе убийствен. След него Лудогорец бе отписан, а малко бяха оптимистите, които смятаха, че българския шампион има шанс срещу римляните. В седмицата между двата мача „Олимпико“ настроенията са на противоположния полюс. Едва ли не Лудогорец е отстранил Лацио, но това все още не е така. Реално видяхме как много бързо крайностите се променят. Сега остава да видим как всичко това ще се отрази на българския шампион. Битката е на два фронта – победа на футбола и победа на симпатиите.

Лудогорец излиза за победа „dieci” на футболния терен и победа „единадесет“ в сърцата на феновете.

*Номерата на победите на Лудогорец в Европа на езика на съперниците им (Словашки, сръбски, холандски, хърватски, украински и италиански)