Берое претърпя една от най-тежките си евровечери и загуби с 1:4 от Апоел Тел Авив във втория квалификационен кръг на Лига Европа. Още след жребия обаче бе ясно, че старозагорци имат непосилно трудна задача срещу отбор с 45 милиона бюджет, чест участник в груповата фаза на Лига Европа и трети сред поставените в жребия за втория квалификационен кръг на турнира. Бе ясно, че от двата мача срещу Апоел Берое може само да спечели.

Берое не успя да се противопостави на своя съперник. Точно преди мача старши треньорът Петър Хубчев изрази надежда, че неговите футболисти ще играят без страх. Старозагорци обаче започнаха мача точно така.

Изненадващо бе слабото представяне на един от основните играчи в състава Елиаш Алвеш да Силва. В първите 20 минути може би се усети най-много неговата “липса” на терена, не само при втория гол, но и при изнасянето на топката в предни позиции. В мача срещу Апоел се видя, че Алберто Лоузейро не случайно е определян за един от най-добрите полузащитници в българското първенство. Въпреки това, Апоел успя да разкъса в първите минути от срещата връзката между защитата на Берое и халфовата линия и това се оказа решаващо и за двата гола в първите десет минути. В състава на Берое нямаше нито един играч, който да се нагърби и да изнесе топката, а пресата на Апоел се оказа повече от печеливша. Това още повече стъписа Берое, а два гола пасив в съвременния футбол се връщат много трудно – още повече, когато си в ролята на аутсайдер. Именно първите десетина минути и двата гола пасив се оказаха решаващи и за крайния изход от срещата, а и за представянето на двата отбора. Играта на Берое не потръгна, компактността в състава бе нарушена и това доведе до пробойни в зелено-бялата машина.

Загубата от Апоел Тел Авив идва няколко дни преди началото на сезона в А група. Точно сега е моментът, в който може да си дадем сметка какво ще представлява Берое през новия сезон. Стана ясно, че Берое се нуждае от по-дълга скамейка, с по-качествени резервни футболисти, които да усилят конкуренцията в състава на Петър Хубчев.

Берое се превърна в поредния български отбор, който попада в капана на т.нар. късна селекция, защото Евандро Ронкато щеше да свърши чудесна работа по фланга, ако трансферът му бе финализиран преди мачовете с Апоел Тел Авив и бе на разположение на Хубчев за сблъсъците с израелците. Берое се нуждае от още по-голяма конкуренция във всеки един пост, за да може отборът да израства, за да не си помисли някой, че е незаменим.

Много е важно Берое да продължи да се развива по пътя, по който е поел. На дълъг път се тръгва с малки стъпки.

Тазгодишното участие в турнира Лига Европа бе чудесен бонус, който футболистите заслужиха. Сега много по-трудно и по-важно е те да затвърдят доброто си представяне и да успеят да спечелят правото да участват в евротурнирите и догодина. Само така Берое може да продължи развитието си във възходяща линия.

От значение е Берое да запази настоящата основа и да не се правят трагедии от тази загуба. Трябва да се извлекат точните поуки и да се върви напред, но с малки крачки, защото Берое е още в началото на този дълъг път.

Берое трябва да продължи да следва плана, който е изготвен. В Стара Загора през последните шест месеца доказаха, че на първо място е колективът и Отборът. Петър Хубчев и неговият екип направиха от Берое Отбор с главно О. Това се видя и след последния съдийски сигнал на двубоя с Апоел. Екипът прави Берое силен и всеки се съобразява с него.

Сега Отборът трябва да продължи да следва своите цели. Трябва да продължи да се развива, да напредва и да се приближава до целта си. След такива загуби възникват съмнения. Тези съмнения могат да бъдат решени само по един начин - с единност, несломимост и победи.

Загубата на Берое от Апоел Тел Авив показа, че старозагорци имат още много да учат. Най-глупавото обаче ще бъде по типично български начин след такава загуба всичко, което е градено до този момент да бъде зачеркнато и разрушено. Това е и по-лесното. По-трудното е да се продължи напред и да се продължи да се надгражда.

Точно в този момент Супершампионите от Берое имат нужда от своята вярна публика, която трябва да изпълва стадиона не само срещу Апоел, а във всеки един мач. Първият тест за феновете е повече от подходящ – домакинството срещу ЦСКА.

Още срещу Славия ще се види дали тази загуба ще се отрази на Берое и как ще реагират играчите на Петър Хубчев.

И отново: На дълъг път се тръгва с малки крачки!

P.S. Старозагорци заслужават комплименти, че извървяха първата отсечка от пътя и стигнаха до тук. Берое заслужава похвали за европейската организация около мача, затова, че придаде истински футболен облик на стадиона, който в момента е един от най-добрите в България.

 

* Заглавието е китайска поговорка