Дойде денят на най-интересното събитие в българския клубен футбол за годината. След няколко часа на стадион „Васил Левски“ ще излязат най-големите. Галактическият Реал Мадрид, който ще се изправи лице в лице с Лудогорец. Клуб, който до преди няколко години го нямаше на футболната карта на България пък какво да говорим за тази на Европа. Мачът с главно „М“, в който футболистите на Георги Дерменджиев трябва реално да покажат до къде са стигнали в развитието си.

Далеч сме от мисълта да слагаме етикет „Мачът на годината за Лудогорец“, защото той със сигурност не е такъв. Мачът на годината за българския шампион бе срещу Стяуа. В тази среща отборът реално имаше какво да спечели, но имаше и какво да загуби. Срещу Реал Лудогорец няма какво да губи, но може да спечели много. Естествено шансовете за някакъв успех срещу Реал са неизмеримо по-малки от тези срещу Ливърпул, но футболът за това е интересна игра, защото винаги може да се случи нещо непредвидимо.

Преди 9 месеца Лудогорец бе на подготовка в Испания. Там бе използван един почивен ден, за да се посети организирано мач между Севиля и Барселона. Тогава футболистите на Лудогорец приличаха на феновете, които вчера бяха отишли на летището, пред хотел „Хилтън“, пред „Васил Левски“. Искаха да зърнат големите. Само след няколко месеца същите тези футболисти не само ще ги зърнат, ще ги докоснат, но ще се опитат и да ги надиграят на терена. Задачата е изключително трудна, но мечтите са безплатни.

Груповата фаза на Шампионската лига е друга бира. В този турнир всичко е твърде различно от това, което сме свикнали дори в Лига Европа. Това е турнирът на богатите, но и на можещите. Словенският Марибор показва, че всичко е възможно, БАТЕ Борисов и АПОЕЛ Никозия – също. Лудогорец има своя шанс да остане в историята, защото никой не очаква нищо в този мач. Реал е Реал с най-доброто от най-добрите.

Лудогорец

източник: Gong.bg, Георги Димитров

Напълно очаквано националния стадион „Васил Левски“ ще бъде пълен, дори препълнен. Интернет „тролове“ седмици наред се опитват да убедят, че Реал ще има по-сериозна подкрепа от Лудогорец.  Да! На стадиона ще има много хора, които ще искат да зърнат от близо най-големите. Ще искат да видят Реал, но със сигурност няма да скандират „Турци сте“. Няма да го направят и тези българи, които ще бъдат в сектора на гостите. Те обичат „белия балет“, живеят с неговите успехи и падения и сега мечтата им се сбъдна. Този отбор е в България и може да бъде видян от една ръка разстояние. Никой не може да се сърди на тези хора, че ще подкрепят испанците. Те обаче със сигурност няма да насаждат омраза срещу българския шампион и това ще е основната разликата между тях и една друга група, която вече видяхме в действие. Видя я и УЕФА.

Останалите? Те ще са на стадиона, за да усетят атмосферата и да гледат футбол, който виждат само по телевизията. Ясно е едно - футболната публика на България е зажадняла за такива спектакли. Тази публика бе на стадиона в мачовете срещу Лацио и Валенсия. Сега ще е тук за Реал, после за Базел и Ливърпул.

Силно се надяваме тази публика да се вдъхнови и да напълни стадиона и след 10 дни. Това България играе с Хърватия. Там също ще има нужда от атмосферата, която футболът ще усети довечера.