347 дни по-късно. 347 дни след кошмара на “Максимир” в Загреб. 347 дни след първата неуспешна крачка на най-младия български шампион в Европа. Време е за втори опит. Лудогорец просто няма право на втори “Загреб”. Тази вечер Ивайло Петев и неговите футболисти влизат в люта битка за втори път в кратката си история. Битката не е на “Герена” и “Българска армия”, а в Европа. Там където Лудогорец все още не е оставил свой добър отпечатък, но има реалните шансове да го направи. Мачовете със Слован Братислава са изключително важни. Важни са за собствениците, важни са за треньора, важни са за футболистите. Важни са за проекта “Лудогорец” като цяло.

Ситуацията при шампионите е изключително трудна и тежка. За това няма две мнения. Както са казали хората “Злото никога не идва само”. Това лято със сигурност не е лятото на “орлите” - поне за сега. Без победа в контролите, загубена Суперкупа, наказани футболисти, напускането на няколко основни играчи, неубедителната адаптация на новите, изпуснати дузпи, фрактури, тежки контузии... всичко е с главата надолу. И не на последно място - Лудогорец допусна положението да има на разположение само двама централни защитници – най-важната зоната в съвременния футбол, зоната, от където реално тръгват нещата.

Може ли да стане и по-лошо? По принцип може, но в случая разградчани не трябва да го допускат. Ако останем на вълна поговорки бихме казали “Всяко зло за добро”. И тъй като добро за Лудогорец, освен отстраняването на Слован, няма, ще трябва да фокусираме истиността на това твърдение именно в предстоящите битки със словаците.

В тези мачове някои футболисти трябва да докажат мястото си в шампиона на България. Ако започнем от финландецът Теро Мантула, на когото ще му се наложи да играе два мача по 90 минути, минем през Златински и Ешпиньо, стигнем до Мишел Платини, като не оставяме на заден план Себастиян Ернандес и Дани Абало. Мишо Александров пък има си връща от миналогодишното си участие срещу Динамо, което му костваше сериозно стоене на пейката през годината.

По една или друга причина Лудогорец сега е по-слаб от Лудогорец 2012. Загуби много от блясъка си, но хубавите неща стават тогава, когато най-малко очакваш. В момента може би ситуацията е подобна и само хората на терена и на пейката могат да я променят.

Часът и мястото на срещата са известни – 21:15, стадион “Пасиенски” в Братислава днес и 20:30 стадион “Лудогорец арена” в Разград след седмица. Едно е ясно - Лудогорец няма право на втори “Загреб”.