Походът на Лудогорец в Лига Европа доведе до там, че се изчерпаха суперлативите, които могат да бъдат изказани за представянето на българския шампион. То меко казано е впечатляващо. Да! Трите победи в три мача без допуснат гол е истински фурор и не трябва да има човек, който да го отрече. Лудогорец пише своята история, но пише историята и на българския футбол. Кампанията в Европа със сигурност ще бъде белязана с много исторически моменти. За тях обаче ще говорим по-нататък, защото участието не е приключило.

Кой би помислил, че след първите три мача в групата българския шампион ще е пълен хегемон. След жребия подобно твърдение би граничило с утопията, но фактите и събитията показаха друго. Тимът вече е истински отбор. Отбор, който жъне победи. Отбор, който има пълното основание да излиза на терена със самочувствие, което има и своето покритие.

Трябва да кажем и още нещо. Лудогорец отдавна не играе само за себе си. Колкото и насмешки у завистниците да буди твърдението „национална кауза“ то участието на разградчани в Лига Европа е именно такава. „Орлите“ вършат работата на Левски, ЦСКА, Литекс, Ботев и другите кандидати за евроучастие. Българският коефициент в европейските турнири ще скочи сериозно, а още една победа ще го доближи до нива, в които предварителните кръгове няма да ни интересуват. Излизането от групите ще означава още няколко добавени пункта, което е напълно реалистично. Да! Това е националната кауза. След като така наречените грандове пропиляха с лека ръка добрия коефициент, който натрупаха през годините, сега Лудогорец трябва оправя нещата. Е, до сега се справя повече от чудесно. Нека само споменем, че ако Лудогорец следваше представянето на другите евроучастници през последните години то скоро България можеше да има и един отбор по-малко в Европа.

Всъщност последните дни отново имаше ирония по адрес на шампионите - „Исторически момент – дузпа срещу Лудогорец след 72 мача“. „Доброжелателите“ обаче не си дадоха сметка, че така изгубиха и последния коз при хейтването на тима. Историческите моменти не са дузпите. Историческите моменти са точките, победите и фурора в Европа. Това е истината, другото е само завист.