Идеята за източноевропейска футболна лига сама по себе си е добра. Какво по-хубаво от това грандовете на Балканите и Източна Европа да мерят сили един срещу друг, при положение, че те все по-трудно попадат в Лига Европа, да не говорим за Шампионска лига. За да се осъществи тя обаче, трябва да се намерят решения на няколко сериозни въпроса, което никак няма да е лесно.

Първо, какво ще е отношението на УЕФА. Засега, в европейската централа не са много възхитени от инициативата и просто наблюдават събитията. Но е ясно, че за да има благословия от УЕФА, турнирът по никакъв начин не трябва да пречи на организираните от нея състезания. Тоест, отпадат автоматично вечерните часове във вторник, сряда и четвъртък. Кога точно ще са мачовете от Източноевропейската лига?

Второ, форматът на евентуалния нов турнир е доста неясен. Кой точно ще участва, отпадналите от евротурнирите или отборите след тях? Ако е първото, трябва да се чакат всички плейофи от Лига Европа и организацията за новата лига да започва през септември, не е ли късно?

Трето, сега българските, сръбските и турските грандове са извън евротурнирите и подобно състезание би било много интересно, но винаги ли ще е така? Ако повечето именити отбори от региона си играят в Европа, няма ли нивото на Източноевропейската лига да е много ниско. Кой ще гледа мачове Борац Чачак-Коняспор или Ерготелис -Банантс например?

Така че, ако организаторите на новия турнир намерят решения поне на тези въпроси, ще можем вече смело да приветстваме инициативата и да се надяваме на нейното осъществяване.