Добро начало! Така може да бъде определен стартът на българския клубен футбол в европейските турнири. Трябва обаче да направим уточнението, че за първи път участниците ни започват мачове от толкова ранен етап от надпреварата.

Берое победи Атлантас с 2:0 като гост, а Литекс изпусна Йелгава също като гост. По силата на логиката двата ни представителя не би трябвало да имат проблеми в ответните срещи. Да! Изненади се случват, но нека този път не са свързани с българскикте отбори.

И Берое, и Литекс показаха, че са по-силни и логично мястото им е в следващия етап. На база евентуалните съперници там Литекс би трябвало да играе с отбор от чергата на сегашния си опонент. Противникът на Берое е малко по-опасен, но Брьондби не са страшилището от преди години.

Всъщност, хубаво е да не слагаме каруцата пред коня. Има реванши, които трябва да бъдат изиграни по възможно най-добрия начин. Това важи по-скоро за Литекс, тъй като едва ли Атлантас е способен на чудо и то под Аязмото.

След първите срещи в Европа най-логично е в следващия етап да гледаме четири български отбора. Да! За първи път в историята няма да играе нито един от така наречените български грандове Левски и ЦСКА. Интересът към тези мачове със сигурност е по-малък, но и Берое, и Литекс, и Черно море, и Лудогорец си заслужиха правото да представляват България в тези турнири.

От Лудогорец се очаква най-много на база селекцията и представянето в предишните сезони. За другите три отбора преодоляването на всяко едно стъпало ще е успех. Реално погледнато програмата на Литекс изглежда най-поносима, но знае ли човек откъде ще изскочи заекът.

Задължително трябва да стискаме палци. Палци за отбори в групите на Лига Европа. Ако някои от трите участника в турнира стигне до такъв етап, ще си е успех. Ще бъде успех и на целия български футбол, защото последните години се нагледахме на ранни и срамни отпадания. Време е някой да лепне върху себе си клишираното определение „приятната изненада“. Колкото повече отбора могат да се нарекат така, толкова по-добре за всички.