Добра работа, момчета! Така най-семпло може да се характеризира успехът на Лудогорец в Лига Европа. Класирането за елиминационната фаза на втория по сила европейски клубен турнир е историческо, не само за Лудогорец, а и за българския футбол. Суперлативите към шампиона на България вече се изчерпаха. Те бяха изказани след победите над ПСВ, Динамо Загреб и Черноморец в Украйна. Снощи Лудогорец просто си свърши добре работата и ще играе в Европа и след Нова Година.

Нали разбирате какво се случи? „Орлите“ спокойно могат да доиграят групата в Лига Европа без напрежение и то не защото са отпаднали (както бе в последните участия на българските отбори), а защото са се класирали. А и е нужна само точица срещу ПСВ да бъде гарантирано първото място.

Мачът на стадион „Васил Левски“ снощи определено не бе един от най-силните на Лудогорец. Да! Футболът отстъпи място на битката и нервността, но това няма значение. Реално ремито бе най-логичния резултат, на база показанато на терена, но както Лудогорец можеше да спечели, така можеше и да загуби. Не трябва да подминаваме с лека ръка и проблемите, които Стойчо Стоев имаше с травми и болежки на основни футболисти. Те обаче стиснаха зъби, излязоха на терена и най-важното... свършиха си работата и осигуриха още по-дълго присъствие на България във футболната карта на Европа.

Още 4 мача. Да, толкова най-малко ще изиграе Лудогорец. Така общия брой на евродвубоите този сезон ще набъбне на 14. Бройката е солидна за толкова млад отбор. Още една победа пък ще изравни рекорда на Левски по успехи в един сезон.

Явно числото 1 е влязло в кармата на Лудогорец след промоцията в А група. Първо място в дебютния сезон, първа Купа на България в дебютния сезон, първа Суперкупа пак в дебютния сезон. Сега ново първо... Първо излизане на български отбор от групите на Лига Европа в този й формат при първото участие в турнира.

За Стойчо Стоев също всичко е първо... и той дебютира в Европа и как само го направи... Той също заслужава своята доза слава. Да, може да взе готов отбор, но в тези няколко месеца успя да го доразвие, за да се стигне до топ ниво.

И още нещо. Хайде да не се преекспонира толкова темата за късмета. Да, Лудогорец имаше късмет – както в Одеса, така и снощи, така може би и в мачовете с ПСВ и Динамо. Но късметът е със силните, късметът е с победителите. Във всяка една футболна победа има и доза късмет. Но Лудогорец играе футбол и го играе както трябва. Атаката за гола снощи го доказва. Тя е най-малкото отражение на класата, с която разполага българския шампион.

От тук нататък има няколко важни неща, на които в Лудогорец трябва да обърнат внимание. Натоварената програма дава своето отражение. Доста изгоряха с контузии и преумора. „Орлите“ трябва да възстановяват в движение и резервната си скамейка, защото мачовете тепърва предстоят. Шампионите имат още 11 срещи за 40 дни.

Сега е време и за важни решения на високо ниво – зимната селекция. Трябва да бъде вкарана още мъничко класа. Тя е нужна както за мачовете в Европа тази пролет, така за преследването на титлата, а най-вече за евентуалната атака на Шампионската лига следващия сезон. Отборът трябва да се развива и то във възходяща линия.

Като за финал, още веднъж – добра работа... за всички в.