Съвместна публикация на вестник Тема Спорт и Gong.bg

„Много неприятен отбор!” – така рече и отсече Александър Томов минути след края на мача ЦСКА – Зимбру онази вечер, визирайки противника на червените. Според изказващият се като опитен футболен специалист бос, молдовците са били неприятни, тъй като ритали, накъсвали играта и видите ли, о, скандал, вкарали с едно-единствено положение! Как може! Всъщност, ако теглим чертата, то по-неприятен бе вида на ЦСКА отколкото този на Зимбру.

Логично в ролята на тотален аутсайдер, чиито треньор 24 часа преди мача се моли на пресконференцията за възможно по-почетна загуба, гостите правиха всичко възможно през второто полувреме да задържат този невиждано удобен за тях резултат. В същото време, точно през това второ полувреме, ЦСКА разочарова тотално, изглеждаше твърде безидеен срещу съвсем скромната игра на Зимбру.

За да се стигне до този обобщен рефрен, този сякаш наговорен лайтмотив след мача, всички вкупом да се тюхкат как тима от Молдова вкарал с едно положение гол, някои дори описаха ситуацията и като „гол без положение”. Чудя се как да се изкашлям чрез текста, да направя така, че да се обърне внимание, защото май всички са спали на стадиона. Абе, извинете, в 86-а минута, играча на Зимбру Александру Гросу не тресна ли яко гредата на вратата на ЦСКА? Или нещо съм се разсеял и халюцинирам? Защото при едно евентуално 1:2 то тогава нямаше да е чак толкова бодро в армейския лагер след мача. Зимбру щеше да бъде не неприятен, а много, много по-неприятен отбор за Александър Томов и неговите подчинени!

И нека да сме неясно с фактологията – Зимбру завърши на четвърто място в първенството на Молдова през миналия сезон. А за да сме още по-точни, ще споменем, че изостана на 10 точки от третия в крайното класиране Верис, отстранен само преди седмица от Литекс и то с огромна лекота. И още нещо – съперникът на армейците пристигна в София с автобус! Ето този отбор не можа да победи ЦСКА в София. 

Сега директно към реванша – ЦСКА трябва да отстрани своя съперник! Категорично и без колебание. Никакви оправдания няма да важат при провал. Никакви. Тимът на Стойчо Младенов видимо е по-добрия, длъжен е да го покаже в Кишинев следващата седмица. Това с което съм съгласен е, че е абсурдно да се правят каквито и да е прибързани изводи от първия мач. Определено има върху какво да се стъпи, има материал, поне този който видяхме в четвъртък на „Васил Левски”. Нападателят от Люксембург Йоахим не е дърво, каквито определения са се давали на куп други тарани преди него. Има прилична техника, държи изключително добре топката. Второто полувреме обаче се загуби в дълъг период, най-вече заради присъствието на Камбуров.

Бергонси изглежда от най-лесно адаптиралите се, което е нормално, тъй като вече от дълго време е в България. Вратарят Якуб Дивиш изглежда стабилен и всяващ респект на вратата, не бива де бъде винен за допуснатия гол. Кристиян Супусейпа също дава внушение, че има качества. Но най-трудното в изграждането на един отбор е именно отбраната, а холандеца срещу Зимбру бе единствения новак в линията на ариергарда. Маркиньос засега притеснява с възможността да изкара на пълни обороти цели 90 минути, вече е въпрос на треньорска преценка дали той трябва да бъде титуляр. Определено той се затруднява с пресата, която се изисква да упражнява. Липсва му достатъчно запас от сили. Другите от новата селекция не ги видяхме, тези които изпъкваха – Венци Василев, Карачанаков, Галчев си ги знаем. 

В края на мача притеснението за реванша минаваше по-скоро и през призмата на предстоящия в неделя мач срещу Литекс. Гостуванията в Ловеч винаги са били тест за всеки отбор у нас. Но паралелният развой на мача на оранжевите срещу „колоса” от град Мишколц – Дьошгьор трябва да разбият всякакви притеснения на пух и прах. Перфектният и изряден като спретнат първолак отбор на Гриша Ганчев и Краси Балъков, отбора където няма драми, където се плаща редовно, където си имат стадионче-бонбонче, където взеха две от тъмнокожите перли на ЦСКА, пуфна с 0:2 от съперник, който едва ли е по-силен от Зимбру. Преди време този унгарски тим е ритал в Интертото и КНК. Отбор, който някой го пишат Диошдьор, абе с две думи – футболни титани! 

Поради всичко случило се в четвъртък вечер в София и Ловеч, ЦСКА би трябвало да се абстрахира за шампионатния си мач, да го изиграе и да се впусне с пълни сили за реванша в Молдова. Казано другояче – да не прави връзка между двата двубоя. Дори провал срещу Литекс ще мине и замине – нито ще бъде първи, нито последен. Но отпадане от Зимбру, ще засили още повече ефекта „Мура” върху ЦСКА и в частност върху Стойчо Младенов. Ранен крах в Лига Европа ще обезсмисли до голяма степен мащабната по размери лятна селекция в ЦСКА.

Ясно е, че гоненето на титла трябва да бъде задължителен елемент, но постигането на подобна цел едва ли е в надеждите на голям брой червени фенове. Което автоматично означава, че изкачването на по-високо стъпало от миналогодишното във вътрешен аспект е изключително трудно постижимо. Остава Европа. Абсурд е дори да се мисли за един-единствен противник, при това тим от Молдова. Томов спомена също така, че евентуално отпадане, няма да бъде окачествявано като трагедия. Не, напротив. Трагедия – не, тъй като трагедия е това, което се случва със самолетите, с наводненията или земетресенията. Но ще бъде трагично, ако ЦСКА не бие в реванша. Дори и само поради факта, че не бива с лека ръка да бъдат пропилявани подобни шансове. Такъв съперник трябва да го победиш и в двата мача. Или поне да си вземеш поправителния в реванша. Всичко останало ще е колосален провал.