Оплюхме Левски за отпадането му от казахстанския Иртиш съвсем заслужено. Добре, че Селтик не е български, а шотландски отбор, защото обидното определение „евроазиатски идиот“ би прозвучало като похвала, ако тимът се казваше Селтик София, например, а не Глазгоу.

Снощи бившият европейски шампион Селтик преклони глава с 0:2 пред казахстанския Шахтьор Караганди в първия плейофен мач за влизане в групите на Шампионската лига. Не за да послужи като индулгенция за отпадането на Левски, но шотландският гранд се отърва от острия и пиперлив език на медии и фенове само заради доброто британско възпитание и по-умерените нрави там. Критики има, разбира се, но се набляга на изявлението на мениджъра Нийл Ленън, че има реванш и Селтик все още не е аут от турнира. Факт! Както е факт и това, че бюджетът на Левски пред този на Селтик е като някаква троха, поставена до цял хляб. А загубите с 0:2 на казахстанска земя са еднакви и за двата отбора.

В едно пародийно интервю уж за шотландска медия, познатият филмов герой от Казахстан Борат споменава и Глазгоу Рейнджърс в коментара си за Шотландия. Големият съперник на Селтик сега е в долните нива на шотландския футбол, след като претърпя финансов крах. Но май в Казахстан наистина симпатизират повече на Рейнджърс, щом и Борат го казва, а и резултатът от мача снощи го доказва.

Но и Рейнджърс, и Селтик, а и изобщо шотландският клубен футбол, отлично отговарят на онова обидно звучащо идиотско сравнение, използвано по нашите ширини. Предният позорен резултат за Селтик бе срещу Артмедия Братислава – 0:5 през 2005 година в предварителния кръг за влизане в групите на Шампионската лига. Един Артмедия, който след това Левски победи в същия сезон, но малко по-нататък, вече в бившия турнир за Купата на УЕФА.

Затова оставаме с леко съжаление, че не Селтик, а Базел е съперникът на Лудогорец довечера...