Берое отстрани Атлантас Клайпеда и се класира за втория квалификационен кръг на Лига Европа. Не е кой знае каква новина. По принцип, би трябвало да е съвсем рутинно, между другото. С оглед нивото на българския футбол през последните години, обаче не е точно така. Успехът на Берое е важна част от развитието на отбора. Двете победи на старта на новия сезон трябва да допринесат още повече за самочувствието и увереността в клуба преди предстоящите сблъсъци от втория квалификационен кръг на Лига Европа срещу Брьондби. Берое елиминира Атлантас и по този начин направи малка крачка по дългия път през сезона, който стартира още на 2 юли и ще завърши през май следващата година.

Елиминирането на Атлантас бе цел минимум за Берое и тя може да констатираме, че бе изпълнена успешно. Старозагорци се справиха по възможно най-добрия начин, като записаха две победи и по този начин прибавиха задължителния коефициент. От двата мача срещу Брьондби, Берое може само да спечели. Датският съперник е име, към което трябва да се подходи с нужното уважение, но в никакъв случай да се изпитва страх. На терена няма място за страх. Срещу датчаните Берое ще влезе в една добре позната роля на аутсайдер. По принцип старозагорци умеят да се възползват максимално в подобни ситуации.

Срещу Атлантас се видя, че на Берое все още му е необходимо време. В отбора има много нови футболисти и те се нуждаят от сработка. Класата е налице. В отбора има много по-голяма дълбочина и вариативност, което прави Берое много по-силен в сравнение само до преди два месеца. Като всяко начало е необходимо да има търпение и резултатите няма да закъснеят, защото си личи, че изграденият отбор има потенциал и може да гони сериозни цели. Със сигурност мачовете срещу литовския тим не трябва да бъдат голямо мерило. Все пак се вижда, че има предпоставки Иво Иванов и Венцислав Василев да направят много силен тандем в центъра на отбраната, а с Атанас Зехиров и Веселин Пенев тя има още по-завършен вид. В халфовата линия е налице сериозна конкуренция между качествени футболисти. Присъствието на Том вдига класата, а вариативността допринася за още по-различни видове на полузащитата. На Спас Делев му тръгна повече от перфектно под Аязмото. Демонстрира убийствена ефективност и ако продължи така, дава заявка за много силен сезон. Неманя Милисавлевич и Георги Божилов също бързо успяха да грабнат сърцата на феновете в Стара Загора. И двамата демонстрираха голямо желание, борбеност и себераздаване по терена, а това под Аязмото се цени много. Жуниор Мапуку отдавна е запалил привържениците с изпълненията си по терена, но все още му липсва достатъчно ефективност в завършващата фаза. В Берое няма прекалено изявени играчи. Има колектив създаден от Петър Хубчев и треньорския екип. И това е силата на Берое.

В Берое имат всички предпоставки да надградят спрямо миналата кампания. Пред треньорския екип и отбора има още много работа. Най-големите трудности ще са свързани с обиграването на състава. Развитието, което Берое претърпя през последните пет години е осезателно. През този период от време отборът бе внимателно надграждан с правилна работа и селекция. Берое е готов за сблъсъците срещу Брьондби. Те могат да преминат по един или друг начин, но под Аязмото са поели правилния път.

Берое направи само малка крачка по дългия път през новия сезон. Със сигурност победите на Атлантас не са голямо мерило. По-важното е обаче, че те са факт. Те дават основата и надеждата, че отборът ще продължи развитието си в правилната посока. През последните години в Стара Загора Петър Хубчев и неговият екип получи пълен кредит на доверие и го оправда напълно. Берое не прескочи нито един момент от своя растеж. Трудните моменти бяха налице, но по-важното е, че от тях бяха взети необходимите поуки.

Първата крачка бе направена. Препятствията предстоят и със сигурност ще бъдат много. През миналата година Берое се доказа като добър маратонец, сега трябва да го затвърди.