Днес ще бъде обявен „Футболист №1 на България“ за 2022 година и „Мач Телеграф“ ще ви запознае с претендентите за трофея. Като се претегли на везните направеното от Кирил Десподов, Антон Недялков, Ивайло Чочев и Илия Груев, то изглежда, че свършеното от крилото на Лудогорец е чувствително повече от това на другите кандидати. Нещо повече, Десподов дори изпрати най-силната година в кариерата си, като отдавна един играч не е имал толкова отчетлива доминация при представянето си в националния тим.
 
Кирил Десподов – България над всичко

Кирил Десподов крачи уверено към първите места във вечните ранглисти при спечелване на трофея за трети път, като крилото на Лудогорец има всички обективни основания да бъде номер 1 за 2022 година. Удивително постоянен през цялата година и във всички турнири, в които участва, Десподов има още повече аргументи за първото място от предните си два триумфа. 

Кирил бе най-добър именно там, където винаги е казвал, че е най-важно за него – в мачовете си за България. През 2022 година Десподов изигра 9 двубоя и вкара респектиращите 6 гола, като за последно нещо е правил Димитър Бербатов преди 13 години. Няма съмнение, че най-важното попадение за крилото на Лудогорец бе при победата с 1:0 над Северна Македония в Скопие в Лигата на нациите, като преди това химнът ни бе поруган от феновете на домакините. Той се разписа и в домакинския двубой със северномакедонците в Разград за 1:1, а освен това вкара и на третия на последното световно първенство – Хърватия. Другите съперници, срещу които крилото се разписа, са Катар, Кипър и Гибралтар. 

За Лудогорец също се представи на ниво във всички състезания. За разлика от останалите конкуренти Десподов бе еднакво силен, независимо дали става дума за първенство, евротурнири или Купа на България. Стана шампион през 2022 година, като изигра 24 мача  в първенството, в които вкара 5 гола и даде 11 асистенции. Интересно е, че през пролетта приоритет му бяха головите пасове, като даде шест от тях, а през есента бе силен при вкарването – реализира пет попадения. С основен принос бе за класирането на „орлите“ в групите на Лига Европа, като там вкара и хубав гол на Бетис. Отбеляза два пъти на Динамо Загреб, но усилията му не стигнаха за отстраняване на съперника. Бе с водеща роля за спечелването на Суперкупата срещу Левски с двата си гола. Тоталът му за 2022 година включва 48 мача със 17 гола и 14 асистенции.
 
Недялков – Мистър безгрешен

Антон Недялков бе много близо до спечелването на трофея през 2019 година, но остана втори след Димитър Илиев. Година по-късно остана трети, а сега универсалният бранител записа нова много силна година, но като че ли отсъствието му от доста мачове заради контузии и неатрактивният пост ще го оставят отново без първото място. Недялков обаче показа изключително чисти и качествени игри, като няма мачове, в които да носи вина за попадения на съперника. През 2022 година Недялков не бе толкова активен в атаките на своя отбор, а отдаде повече концентрация на играта в отбрана. Неслучайно и Недялков не само не успя да се разпише в 44-те си срещи, но и даде и по-малко асистенции от обичайното – 3. 

Интересно е, че заради травмите Недялков бе оставян на пейката за доста от мачовете в първенство и записа само 18 мача, докато в евротурнирите има също почти толкова – 14. 
 
Чочев стана неочакваният голмайстор

Въпреки че е халф, който е натоварен и с много дефанзивни функции, Ивайло Чочев се превърна в най-резултатния български футболист за 2022 година с 19-те си попадения. Интересно е, че всички те са вкарани само за първенство, докато в другите турнири той няма нито едно попадение. Така или иначе Чочев нямаше мачове в евротурнирите и националния отбор, след като селекционерът Младен Кръстаич не го повика нито веднъж. 

Въпреки мощната селекция, която направиха в ЦСКА 1948 с привличането на силни офанзивни играчи като Ради Кирилов, Евгени Сердюк и Октавио, а там са още и Георги Русев, Бастунов и Топузов, „червените“ разчитат на Чочев, за да вървят нагоре. Интересно е как при такова богатство на силни футболисти, бившият играч на Палермо продължава да бъде човека-отбор. Със сигурност без Чочев ЦСКА 1948 нямаше дори да може да мечтае за настоящето си трето място. Най-стойностният гол на халфа без съмнение е за равенството 2:2 с Лудогорец, а най-много го отнесе Ботев Враца, като Чочев им вкара четири при победата с 5:2 на 6 август. 
 
Груев проби в Бундеслигата

Всеки български футболист, пробил в отбор от Топ 5 на първенствата, заслужава да бъде почитан като гуру предвид ситуацията в последното десетилетие с нашите играчи. През пролетта на 2022 година Илия Груев-младши бе с Вердер във Втора Бундеслига, но през есента успя да си извоюва титулярно място при бременци и в немския елит. Медиите в Германия пък на няколко пъти похвалиха младия българин за енергията и креативността в играта му. Иначе Илия записа 12 мача във Втора Бундеслига като вкара и гол за успеха с 4:1 над Шалке. През есента пък записа 16 двубоя в елита. Направи и впечатляващ дебют за националния тим като набързо записа и четири срещи.