Изпълнителният директор на Левски – Ивайло Ивков, даде пресконференция за пример. Каза нещата такива, каквито са. Без оправдания, без увъртания, без празни приказки. Не остави на журналистите за какво да го питат.

На брифинга стана ясно, че „сините” ще трябва да платят на бившия си треньор Петър Хубчев около 800 хил. лева. В тази сума влизат и всички лихви. Бившият национален селекционер не е направил никакви отстъпки в полза на клуба. Единствено се е съгласил на разсрочване. „С чужденците, минали през Левски, знайни и незнайни, не сме имали такъв случай’, каза Ивков по казуса.

Разбира се, Петър Хубчев е в правото си да иска всичко, което му се полага по договор. Тук въпросът обаче е морален. Какво направи треньорът за Левски? Той остави отбор, чийто морал беше под нулата. Тимът, воден от Хубчев, не спечели нито един важен мач през сезона, макар че клубът се радваше на милионите на Васил Божков. Отборът нямаше игрови облик, а наставникът беше обвинен от председателя на НКП Степан Хиндлиян, че футболистите играят „селски футбол”.

Левски отпадна с общ резултат 0:7 от кипърския АЕК Ларнака, а рециталът на Иван Тричковски на „Герена” доведе до нови подигравки от страна на феновете на останалите отбори по адрес на Левски.

Петър Хубчев привлече в Левски единадесет футболисти – Дени Алар, Янис Каргас, Франко Мазурек, Милан Миятович, Асен Чандъров, Здравко Димитров, Найджъл Робърта, Насиру Мохамед, Деян Лозев, Симеон Славчев и Стайн Спиерингс. От изброените само двамата нидерландци Робърта и Спиерингс бяха продадени след това, всички останали - освободени. А за играчи като Мохамед и Лозев бяха платени много сериозни трансферни суми. След едно полувреме, изиграно от новопривлечената ганайска „перла”, Хубчев обяви, че Насиру не е в състояние да изпълнява тактическите задачи, поставени от треньора. Тук възниква и въпросът защо този футболист и с чие одобрение беше привлечен на „Герена”?! На същият този Мохамед сега ще трябва да се платят още близо 400 хил. евро неустойка....

Провалена селекция, унижение в Европа, незадоволителното представяне за Купата на България и отбор, от който продадените футболисти се броят на пръстите на едната ръка. Това остави Петър Хубчев на Левски.

На този фон в момента най-успешният български треньор през новото десетилетие Станимир Стоилов до момента работи без да е взел и една стотинка като възнаграждение. Някои ще кажат, че и Мъри съдеше Левски и си търсеше парите. Да, така е. Но Стоилов остави състав, който издържаше клуба в следващите две години след уволнението му.

Стряскащо звучат и думите на Иво Ивков за факта, че тогавашното ръководство на Левски не е приело неговата стратегия като адвокат на клуба за делото срещу Хубчев. Защо се е получило така отговори трябва да даде тогавашният шеф Павел Колев.

Накрая обаче най-потърпевш е Левски, а Хубчев не направи и минимален компромис в името на клуба, който го откри като футболист, бе в основата да стане герой на България и му помогна да направи кариера в чужбина.

Парадоксалното е, че един чужденец като агента Майез Мустафа прояви разбиране и опрости огромна сума, която имаше да получава от "сините". Същото за клуба, който му даде път за големия футбол не пожела да стори Петър Хубчев в най-тежкия момент в историята на Левски. Той си търси парите, а всеки сам може да прецени дали си ги заслужи....