Бившият вратар на Ботев Пловдив - Адам Стаховяк разкри, че би се завърнал в „жълто-черния“ клуб, ако получи оферта от „канарчетата“. В момента 35-годишният страж е свободен агент и ще започне подготовка с елитния полски тим Варта Познан, а освен това води дело във ФИФА срещу бившия си отбор Денизлиспор (Турция).
 
„Сега съм свободен агент. В началото на следващата седмица ще започна подготовка с Варта Познан. Това е отборът от моя роден град, познавам отлично треньорите и състезателите в тима и те ме поканиха да тренирам с тях, докато чакам оферти. За последно играх във втородивизионния турски Денизлиспор. Имах договор с клуба за още една година и ми обещаха, че през юни ще се завърна в отбора и ще подновя тренировки. Всички в тима, включително и президента на Денизли, ми показаха, че искат да продължа да бъда част от състава и да изпълня договора си, но имах разногласия със спортния директор и треньора, които не ме искаха в отбора. Освен това не им изплатиха и дължимите заплати. Предложих им да се разделим по взаимно съгласие, но те не приеха моята оферта. Затова в началото на юли прекратих едностранно договора си по вина на клуба и сега заведох дело срещу тях във ФИФА. Заради това сега съм свободен агент. Надявам се скоро този проблем да се разреши“, заяви пред БТА Стаховяк.
 
Вратарят, който прекара 2,5 г. в Ботев Пловдив, призна, че продължава да се интересува от случващото се в българския футбол и в тима на „канарчетата“. 
 
„Откакто напуснах Ботев през 2015 г., не съм спирал да следя с интерес какво се случва в клуба. Винаги, когато имам възможност, гледам мачовете на отбора. Бях много щастлив, когато тимът успя да спечели бронзовите медали през миналата кампания. В началото на този сезон обаче, за съжаление, Ботев не стартира добре. От това, което виждам, отборът изпитва затруднения в отсъствието на Тодор Неделев. Всички знаят, че той е невероятен футболист, но в голям клуб като Ботев, не би трябвало да се разчита само на един играч. Трябва да има състезатели, които да поемат отговорността“, коментира полякът.
Стаховяк разкри, че с удоволствие би се върнал да играе за „жълто-черните“.
 
„Трябва да ви призная, че ако в момента Ботев се нуждае от нови футболисти и има интерес към мен, с удоволствие бих се върнал да играя в отбора. Харесвам много града и клуба и се чувствам страхотно там, защото прекарах невероятни две години и половина в Пловдив. Наясно съм, че сега Ботев има нови собственици, които се опитват да изградят сериозен проект. Те знаят, че за да постигнат целите си, трябва да привличат класни играчи, защото конкуренцията на Лудогорец, ЦСКА и Левски е много силна. Най-хубавото за клуба е, че реконструкцията на стадион „Христо Ботев“ е почти завършена и би било привилегия за всеки един футболист да играе на този стадион и да защитава цветовете на клуба пред верните фенове на тима.“, заяви Стаховяк.
 
Полският вратар, който има един сезон зад гърба с екипа на кипърския Анортозис Фамагуста, коментира и отпадането на Ботев от АПОЕЛ Никозия в турнира Лига на конференциите. 
 
„Гледах мачовете на Ботев срещу АПОЕЛ. Кипърският отбор просто успя да се възползва от положенията си и благодарение на това продължи напред. Не знам дали нещата щяха да бъдат различни, ако Тодор Неделев беше на терена, но със сигурност Ботев щеше да разполага с много повече опции в атака с него в състава си. Това отпадане съвпадна и с негативния старт в българското първенство. Надявам се, че в този момент феновете ще подкрепят отбора, защото футболистите имат нужда да усетят невероятната подкрепа на привържениците на Ботев. С тяхна помощ тимът може да излезе от тази неприятна ситуация“, сигурен е стражът.
 
Между 2012 и 2015 г. Стаховяк изигра 97 срещи с екипа на Ботев Пловдив, като 10 от тези мачове бяха в квалификациите на турнира Лига Европа. В европейските клубни турнири, с поляка на вратата, „канарчетата“ допуснаха само 1 поражение.
 
„Никога няма да забравя мачовете срещу Локомотив Пловдив. Това винаги са били специални двубои. Най-яркият ми спомен е от дербито на стадион „Христо Ботев“, когато спечелихме с 2:0 през 2013 г., а трибуните бяха пълни до краен предел. Надявам се, когато реконструкцията на съоръжението е готова, отново феновете да пълнят стадиона на всеки домакински мач. Разбира се, в съзнанието ми изникват и срещите в Европейските клубни турнири в Бургас, когато атмосферата също беше фантастична. Спомням си ясно мачовете срещу Астана (Казахстан) и Зрински Мостар (Босна и Херцеговина), както и сблъсъка с Щутгарт (Германия) в третия квалификационен кръг на Лига Европа през 2013 г., когато бяхме близо до това да отстраним германския отбор. Това са срещи, в които мечтае да участва всеки професионален футболист“, каза още Стаховяк.
 
Полският страж коментира и работата си със Станимир Стоилов, с когото имаше възможността да работи в Ботев Пловдив през сезон 2013/14. 
 
„Станимир Стоилов е изключителен треньор и резултатите му го доказват. Сами видяхте какво направи с отбора на Левски през миналия сезон. Пое тима, когато беше близо до зоната на изпадащите, а в края на кампанията спечели Купата на България и го класира за евротурнирите, като успя да отстрани гранд като ПАОК. Работихме заедно, когато бях в Ботев. Тогава той отново изгради много силен отбор и постигна страхотни успехи, но заради финансовите проблеми нямаше възможност да доразвие своя проект. След това отиде в Астана и отново доказа своите способности. Според мен, най-силното му качество е това, че успява да извади най-доброто от всеки един футболист. Постига го със сериозна дисциплина, но в същото време е страхотен човек и успява да изгради доверие в своите играчи. Това го прави толкова успешен треньор“, заяви 35-годишният поляк.