Ботев Пловдив стартира успешно сезон 2024/2025 в efbet Лига и спечели визитата си на Ботев Враца от първия кръг с 3:1.

Всичките четири попадения на тежкия терен във Враца паднаха през второто полувреме, като с два гола се отличи Мартин Секулич. Хърватският нападател се отчете обаче и с два грандиозни пропуска, а през първото полувреме „канарчетата“ уцелиха и гредата на Федерико Бариос чрез Янис Карабельов.

Е, именно той обаче вкара третия гол за гостите, докато попадението за врачани дойде от Даниел Генов.

Душан Керкез беше направил доста промени сред титулярния си състав, след като логично в Пловдив мислят за предстоящия мач с Панатинайкос от втория квалификационен кръг за Лига Европа. Това обаче не спря „канарчетата“ да си тръгнат с трите точки от северозападна България.

Преди първия съдийски сигнал на двубоя двата отбора отдадоха почит с едноминутно мълчание към починалата легенда на българския футбол съвсем наскоро - Илия Вълов, който е играл за Ботев Враца, ЦСКА и националният отбор.

Домакините бяха близо да открият резултата в началото на мача. Бубакар Траоре беше намерен вляво и той лесно подмина Укаки и шутира по диагоанала, но не намери очертанията на вратата на Матвей Игонен. За съжаление, теренът на стадион "Христо Ботев" беше в отчайващо състояние, като на адски много места въобще нямаше трева.

След 20 минути игра Ботев Враца имаше втора възможност да открие резултата. Домакините разиграха постепенно, а Даниел Генов беше видян в наказателното поле на Ботев Пловдив. Той опита нещо средно между удар и центриране, като Траоре се размина с топката, която излезе аут.

startphoto.bg
51 снимки

Шест след това пловдивчани стигнаха до първата си възможност в мача след бърза контраатака. Ехидже Укаки се понесе по дясното крило и намери с успореден пас Ален Корошец, който овладя и шутира от въздуха, но прати топката над напречната греда на Бариос. В 29-ата минута Нвачукву получи вляво и влезе навътре, след което отправи силен удар с десния крак, но Бариос показа добър рефлекс и отрази в корнер.

Ботев Пловдив уцели лявата греда на Бариос три минути преди края на първото полувреме. Ехидже Укаки намери младия нападател, който се пребори с Давид Соарес и шутира силно, но топката се отби в гредата на Бариос.

Девет след подновяването на играта "жълто-черните" откриха резултата. Кристиан Нвачукву направи отличен пробив отляво и даде хубав успореден пас към Мартин Секулич. Той беше оставен непокрит на далечната греда и с десния крак от това разстояние беше почти невъзможно да сгреши.

Три след това отново Нвачукву и Секулич комбинираха, а резултатът беше сходен - гол за пловдивчани. Нвачукву беше изведен с дълъг пас вляво и достигна топката край аутлинията. Той върна назад за Секулич, който с безкомпромисен удар матира Бариос - 2:0.

След час игра домакините се върнаха в мача, след като Диабате и Йонас Там бяха преодоляни с пас към Даниел Генов. Стражът на Ботев Пловдив - Игонен, беше излязъл непремерено и Генов с техника го прехвърли - 1:2.

Напук на развоя след гола за врачани, то "жълто-черните" вкараха трети гол в мача, след като Йонас Там беше намерен от ъглов удар на близката греда. Бранителят продължи назад и откри непокрития Янис Карабельов, който не сгреши от два метра, за да направи 3:1.

Девет преди края Мартин Секулич се отскубна от отбраната на Ботев Враца и се озова изцяло сам срещу Федерико Бариос. Хърватският нападател на Ботев Пловдив имаше цялото време на земята да прецизира удара си, а той отиде извън пределите на стадиона - страхотен пропуск за "канарчетата". Съдиите вдигнаха засада на стрелеца, но след повторенията се видя, че тя е покрита.

Малко след това Секулич се отчете с нов грандиозен пропуск. Константинос Балоянис получи вляво и успя да намери отлично непокрития Секулич, който отново сам срещу вратаря стреля високо над напречната греда.

FT / БОТЕВ ВРАЦА - БОТЕВ ПЛОВДИВ 1:3

0:1 Секулич 54', 0:2 Секулич 57', 1:2 Генов 60', 1:3 Карабельов 77'

Рефер: Волен Чинков (София)

Стадион: "Христо Ботев" (Враца)

БОТЕВ ВРАЦА: 34 Федерико Бариос - 11 Мартин  Ачков 20 Меси  Биатумусока 70 Дилян Георгиев 33 Стефан Цонков 6 Давид Карденес 24 Мартин Смоленски 10 Спас Георгиев 21 Бубакар Траоре 9 Даниел Генов 19 Браян Переа - КАПИТАН

Треньор: Тодор Янчев

БОТЕВ ПЛОВДИВ: 32 Матвей Игонен - ВРАТАР 4 Ехидже Укаки 5 Джонас Там 6 Андрей Йорданов 9 Мартин Секулич 10 Ивелин Попов - КАПИТАН 21 Никола Илиев 27 Сирики Диабате 28 Янис Карабельов 40 Кристиан Нвачукву 88 Ален Корошеч

Треньор: Душан Керкез

подкрепя българския спорт