Месец май 2019 предложи изключителни емоции в българския футбол. Изненадващо през петия месец на годината наставникът на ЦСКА Любо Пенев напусна поста си, а двете страни си размениха реплики. Четири кръга преди края на шампионата разликата между лидера Лудогорец и "червените" стана само 1 точка. При Левски също беше интересно, след като Георги Тодоров замени Георги Дерменджиев на поста.

От елита беше изваден тимът на Верея Стара Загора заради съмнения за манипулиране на резултати.

Пловдив и Ботев загубиха една легенда Динко Дерменджиев.

Локомотив Пловдив спечели Купата на България след успех над градския съперник Ботев с 1:0. Лудогорец стана шампион на страната в последния кръг на шампионата. Преди последната среща от първенството Черно море извади част от футболистите си, след като от ръководството на "моряците" се усъмниха в симулативна игра в мача с ЦСКА.

От елита изпаднаха освен извадения Верея и Септември София, а Левски победи Етър и се класира за Европа, а Арда Кърджали влезе в елита за първи път в историята си.

През юни Добромир Митов беше определен за старши-треньор на ЦСКА, а начело на Етър застана Росен Кирилов, който беше заменен на поста във Витоша Бистрица от Енгибар Енгибаров. Ботев Пловдив назначи Желко Петрович. Националният тим загуби от Чехия и Косово. А традиционно през лятото беше време и за трансфери.