Собственикът на компанията за онлайн залози efbet и генерален спонсор на футболния клуб ЦСКА 1948 Цветомир Найденов даде специално интервю за читателите на GONG.BG, в което бяха засегнати доста интересни теми. Найденов спонсорира редица професионални футболни клубове, но не е пренебрегнал и аматьорския футбол.

Освен това активно помага на волейбола, баскетбола и бокса в България. Той сподели, че дава по 25 милиона лева годишно като спонсорство на българския спорт. 

Бизнесменът разкри какви са плановете на неговото семейство през следващата година. Чрез компанията - efbet, те смятат да започнат да помагат на още няколко клуба в България в областта на футбола и спорта. Същото ще направят и във всички държави, където развиват дейност.

Здравейте, господин Найденов! Преди малко използвах думата спонсор, за да определя вашата длъжност. Кое според вас обаче е по-правилно да се използва като определение – спонсор или финансов благодетел?

Най-коректното е генерален спонсор. Нашата компания е генерален спонсор на ЦСКА 1948, както и на още около 100 отбора.

Защо давате своите пари за спорта, господин Найденов? Вие спонсорирате волейбола, баскетбола, футбола и бокса. Кажете, ако съм изпуснал и други спортове.

Спонсорирам и кану-каяк, както и футзал. Всичко го правя от любов към спорта. Не е глупост за мен. Нашият основен бизнес е свързан със залагания на спортни събития. Нашето виждане е, че като реинвестираме определена част от печалбата в развитието на българския спорт, това ще увеличи и спортните събития, на които хората могат да залагат.

Хубаво ли е да се подхожда с емоция към бизнеса?

По принцип не е хубаво да се подхожда емоционално към бизнеса. Не може обаче и само с прагматизъм, трябва и известна емоция.

Защо решихте точно в ЦСКА 1948 да сте генерален спонсор?

Аз съм фен на ЦСКА. Хареса ми идеята на привържениците при създаването на проекта през 2016-та година. Посетих няколко мача и ми хареса емоцията, което повлия за решението ми да инвестирам в този клуб.

Защо решихте да инвестирате в ЦСКА 1948, а не в другия ЦСКА, който съществува успоредно в efbet Лига?

След фалита на ЦСКА имаше предложения от страна на ЦСКА София да рекламираме при тях, но тогава вероятно имахме по-важни проекти, работехме с други клубове.

Сега възможно ли е двата отбора да направят нещо съвместно, под формата на обединението, което феновете очакват?

За обединение трябва да питате управителния съвет на ЦСКА 1948 и президента Добрин Гьонов. Ние си имаме спонсорски договор и го изпълняваме. Не отговаряме за решенията на клуба.

Каква е вашата лична позиция като привърженик на ЦСКА?

Личната ми позиция ще я изкажа само ако има подобно общо събрание, но не преди това.

Какво се случи преди няколко години, вие внесохте оздравителен план за старото дружество, защо не се получиха нещата тогава?

Не ми се връща назад. Каквото съм имал да казвам, съм го казал тогава. Да гледаме напред.

Каква е сумата, която инвестирате в ЦСКА 1948?

Не искам да издавам подобна информация, тъй като това са търговски отношения между компанията и клуба. Това важи за всички клубове, в които работим. Това е търговска тайна.

Какво Ви предлага ЦСКА 1948 от гледна точка на спонсорството?

Предлага ни необходимия рекламен ефект за компанията. Според мен отборът е в Топ 5 по популярност и по този начин си рекламираме добре марката.

Смятате ли, че клубът има сили да влезе още през този сезон в efbet Лига?

Има своите шансове. Дали ще се случи не знам, тъй като не разбирам чак толкова много от футбол, а по-скоро от футболни статистики и резултати.

Ако от клуба Ви помолят за спонсорство с по-голяма сума, бихте ли откликнали?

Не, мисля, че това е таванът, на който сме се спряли сега. Ако клубът се развие достатъчно добре в следващите години, то може да се стигне до преговори за изменения по договора, но за момента това е таванът.

efbet е може би най-големият финансов благодетел на българския спорт като цяло. Каква сума инвестирате в спорта, господин Найденов?

Около 25 милиона годишно.

С какво вашият модел е по-добър от други подобни проекти, включващи компании за онлайн залози?

Ние сме пионерите в този тип спонсорство. Очевидно това е успешен модел, тъй като много други наши конкуренти започнаха да повтарят нашата дейност. Надяваме се да се включат и още подобни проекти и така инвестициите в спорта да станат още по-големи.

Разкажете още малко за efbet.

Ние създадохме нашето семейство през 2003-та година. Кандидатсвахме за малтийски лиценз и така започнахме дейността си като онлайн букмейкър. Така вече 16 години се развиваме успешно, включително и в други държави.

Знаете ли точната бройка на клубовете, които спонсорирате?

Точната бройка не я знам, тъй като спонсорираме много аматьорски клубове от 4-та и 5-та дивизия на българския футбол. Почти няма отбори, които да са ни помолили за някакъв вид спонсорство, и ние да сме отказали.

Вие значи имате една целенасочена политика към подпомагането на българските клубове?

Спонсорирането в аматьорския футбол го правим от добра душа. Възвръщаемостта там е почти нулева, но така сме си решили.

Търсят ли ви и от други спортове за спонсорство?

Нашата политика е да рекламираме колективните спортове главно. Индивидуални спортисти са се обръщали към нас, но това са отново търговски тайни.

Вчера от ЦСКА 1948 обявиха, че шампиони с отбора ще могат да влизат безплатно на стадиона. Как ще коментирате тази политика?

Това трябва да ги питате тях какво точно имат предвид.

Станахте спонсори на вече бившия стадион „Лазур“, който ще носи името "efbet Арена" като по този начин и Нефтохимик се влезе във вашето семейство. Защо предприехте тази стъпка?

На мен ми харесва съоръжението и ми се стори, че може да върнем живота, както в стадиона, така и в клуба като цяло. Спонсорството е свързано изцяло с футбола и в частност с футболния клуб Нефтохимик. Мисля, че имаме 5-годишен договор.

Каква е визията Ви за подпомагането на спорта през 2020-та година?

В момента подготвяме спонсорски договори с 4-5 клуба, представители на волейбола, футбола и баскетбола. Ще се опитаме да си разширим дейността в България и чужбина.

Планирате ли подпомагане на местни отбори и в Румъния, която е една от страните, в които упражнявате дейност? 

Да, всичко, което правим тук в България искаме да пренесем и в другите страни.

Какъв е коментара Ви за последната изява на националния ни отбор, при победата с 1:0 срещу Чехия? Имаше ли болка във вас от слабата серия последно време?

Победата срещу Чехия беше хубава. Това е сериозен отбор, който победи и Англия преди това. Не мога да кажа защо не вървят нещата в националния отбор обаче.

Трусовете в БФС повлияха ли по някакъв начин на бизнес отношенията Ви с efbet Лига?

Със сигурност има връзка, но се надявам нещата да се оправят и да тръгнат нагоре. От това ще спечелят всички. Когато има успехи и еуфория всички съпътстващи футбола бизнеси печелят от това.

Стана ли по-атрактивен в комерсиално отношение българския футбол в последните години?

Не забелязвам голяма посещаемост по стадионите. Трябва да се анализира защо дигиталното гледане на мачове и фенстване постепенно измества посещението на стадиона, на живо. Българският футбол среща огромна конкуренция от топ 5 първенствата в Европа и Шампионската лига. Българският зрител има бърз и лесен достъп до тези първенства срещу една не особено голяма сума пари.

Усещането да гледаш мач по телевизията се подобрява постоянно и това дава конкуренция на гледането на мачове на стадиона. Това дава отражение на самата популярност на българския футбол. Всички телевизионни компании обаче повтарят, че нашият шампионат е по-гледан от английския например. Аз съм склонен да повярвам на това.

Слабото функциониране на българските клубове от бизнес гледна точка ли е най-големият проблем на родния футбол?

Не. Българският футбол е бизнес сектор от икономиката и там властват същите правила. Според мен даже има свръхконкурентност, защото не е нормално всички участници в този сегмент от пазара да са на загуба. Все трябва да има поне 5 печеливши клуба. Това го отдавам на свръхконкурентността в този сектор. Същото важи обаче и за Англия. Там със сигурност също има не повече от 5-6 клуба, които да са на печалба и още толкова, които да са около нулата.

Всички други са на загуба. В България обаче само Лудогорец вероятно е на печалба. Тук идва и голямата липса на парите от продажбите на билети и абонаментни карти. Това е огромна дупка за българските клубове.

От икономическа гледна точка липсва търсенето или предлагането, според Вас?

Ако погледнете отчетите на футболен клуб като Арсенал, около 30% от приходите на клуба идват от продажбата на билети и сезонни карти. При българските клубове този процент 2 не повече от 2. Продаването на мърчандайз и всякакви клубни стоки е другото слабо място за нашите клубове. Това е едно от нещата, които ми се набиват на очи, независимо, че не съм се задълбочавал в проблема.

Според Вас, в такъв случай, проблемът е в маркетинга?

Не е само това проблема. Ако беше така, то клубовете отдавна щяха да вземат експерти по маркетинг и да го решат. Проблемите са безкрайни.

Бихте ли назовали и някои от другите проблеми?

Инфраструктурата е един от тях. Стадионите са във вида, в който са били построени, като се инвестират изключително малко пари за реконструкция. По този начин те не изглеждат в крак с времето.

Според Вас проблем ли е, че почти всички стадиони са общинска и държавна собственост? Дали ще е по-добре, ако те бъдат продадени на клубовете?

Може би трябва да се подписват по-дългосрочни договори, за да може да се създаде една сигурност за инвеститора, че в бъдеще може да има възвращаемост на вложеното. Именно възвращаемостта е едно от нещата, които в българския футбол липсват. Не мога да се сетя за собственик, който да си е върнал парите от инвестициите. Хората или инвестират от любов към спорта, или от някакви други виждания.

В такъв случай вие нямате реална възвращаемост от направените инвестиции?

Нашата компания рекламира в професионалните клубове с цел реклама. В аматьорските дивизии всички се прави в знак на добра воля.

Какво си пожелавате, господин Найденов, в личен и в професионален план през 2020-та година?

В професионален план искам да не спираме да се развиваме като компания. В личен план, от друга страна, си пожелавам здраве.