Носителят на Купата на България – Локомотив Пловдив, завоюва и Суперкупата на страната, след като „смърфовете” надделяха с 1:0 в дуела с Лудогорец от надпреварата в мача, играл се на "Хювефарма Арена". Големият герой за пловдивчани беше капитанът Димитър Илиев, който направи разликата в мача между двата тима с гол в 89-ата минута. Крайният бранител на 9-кратния шампион Джордан Икоко остави своите с човек по-малко, след като в 64-ата минута беше изгонен с директен червен картон след изблъскване на Лукас Масоеро.

Това е третата купа в историята на Локомотив Пловдив от тази надпревара, като Лудогорец е с четири, колкото имат и столичният ЦСКА.

Антон Узунов
67 снимки

Домакините вкараха попадение в 19-ата минута. Дан Битон стреля от средна дистанция силно, а Мартин Луков не улови топката. Тя се върна към Жоржиньо, който финтира стража на Локомотив, а шпагатът на Карагарен направи така, че кълбото влетя в мрежата му, но халфът на Лудогорец беше в засада при удара на Битон и голът беше отменен.

В 33-ата Динис Алмейда получи центриране в наказателното поле на Лудогорец и върна към "дузпата" с глава за Анте Аралица. Той стреля с глава, но ударът му беше неточен и излезе аут. Пет по-късно Локомотив създаде нападение отляво, като Димитър Илиев пое топката и с рикошет тя отиде в Анте Аралица. Той отправи удар със задна ножица, но топката прелетя над напречната греда.

В 44-ата минута и гол за "смърфовете" бе отменен. ​Цялата работа в атака свърши Парвиз Умарбаев, който пробив в полето на разградчани и стреля от малък ъгъл. Топката се отклони в защитник на Лудогорец и влизаше в мрежата. Тогава обаче контакт с нея осъществи намиращият се в засада Йосип Томашевич, продължил в мрежата с глава, оказало се и голяма грешка!

В 53-ата минута Парвиз Умарбаев центрира от свободен удар отляво, а Малембана засече с глава, ала анемично и Ренан улови спокойно топката. Десет по-късно Умарбаев центрира отдясно по земя за Лукас Салинас, който стреля от движение с десния крак, но Ренан направи фамозно спасяване. Последва опит за удар на Аралица, но Терзиев блокира удара, а в крайна сметка бразилският страж на Лудогорец изрита топката в корнер. Миг по-късно Лукас Салинас стреля мощно с левия крак, а топката рикошира в тялото на Анисе и премина край десния страничен стълб на Ренан.

В 66-ата минута пък Джордан Икоко изпусна нервите си удари без топка Лукас Масоеро, което му костваше и оставането в мача. Така "орлите" доиграха мача с 10 човека.

И макар "орлите" да бяха с човек по-малко, то след изгонването на Икоко играта се развиваше в центъра на терена, а домакините опитваха да натискат опонента си с 10 човека. Гостите пък отговориха с удари на Алмейда и Масоеро с глава, но Ренан спокойно отразяваше ударите на "смърфовете". Все пак в 89-ата минута капитанът на гостите Димитър Илиев даде аванс на своя отбор. Динис Алмейда подаде към Бирсент Карагарен, който с външната част на ходилото подаде към Димитър Илиев в наказателното поле. Той отправи мощен удар от воле, а Ренан този път нямаше отговор.

До края на срещата разградчани опитаха да притиснат максимално своя съперник, но пакетното придвижване в отбрана от "смърфовете" спомогна трофеят да замине за град Пловдив.


ЛУДОГОРЕЦ - ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ 0:1

Стартови състави:

Лудогорец: 33. Ренан дос Сантос, 6. Талеб Тауата, 5. Георги Терзиев - к, 21. Драгош Григоре, 22. Джордан Икоко, 12. Абел Анисе, 8. Дан Битон, 7. Алекс Сантана, 17. Жоржиньо, 95. Каули Оливейра, 13. Мавис Чибота 

Резерви: 27. Владислав Стоянов, 18. Светослав Дяков, 28. Клаудиу Кешеру, 30. Козмин Моци, 64. Доминик Янков, 82. Иван Йорданов

Треньор: Павел Върба

Локомотив Пд: 71. Мартин Луков, 61. Диниш Алмейда, 25. Лукас Масоейро, 20. Милош Петрович, 10. Парвиз Умарбаев, 34. Петър Витанов, 50. Йосип Томашевич, 9. Бирсент Карагарен, 16. Лукас Салинас, 14. Димитър Илиев - к, 77. Анте Аралица

Резерви: 1. Илко Пиргов, 5. Дейвид Малембана, 44. Николай Николаев, 7. Момчил Цветанов, 11. Кенан Муслимович, 19. Георги Минчев

Треньор: Александър Тунчев

Съдия: Волен Чинков