Ботев Пловдив победи Ботев Враца с 2:0 в мач от 11-ия кръг в efbet Лига. В началото на второто полувреме Атанас Илиев даде аванс на домакините, а в 67-ата минута юношата на "жълто-черните" Димитър Тонев удвои преднината на "канарчетата" с прекарсно попадение. По този начин възпитаниците на Петър Пенчев се настаниха на деветата позиция в класирането, измествайки врачани и Левски.

Антон Узунов
34 снимки

Домакините стартираха по-агресивно двубоя и още във 2-ата минута Димитър Тонев бе изведен зад гърба на защитата. Красимир Костов излезе, за да пресече, но не успя да улови. Все пак Васил Добрев внимаваше и изчисти топката.Последва атака за "канарчетата" по левия фланг. Маркиньос Педросо центрира в наказателното поле, но вратарят на гостите внимаваше и пресече подаването му.

В 4-ата минута врачани застрашиха за първи път вратата на Георги Аргилашки. Юлиан Ненов стреля от границата на наказателното поле, но топката премина покрай десния страничен стълб.

Ботев Пловдив показа в първите минути, че ще разчита на висока преса и офанзивната линия на домакините действаше много агресивно в половината на врачани. Това затрудняваше изнасянето на топката от страна на гостите и в отделни моменти възпитаниците на Валентин Илиев бяха прибрани зад централната част на терена.

В 16-ата минута Атанас Илиев получи топката на границата на наказателното поле. Нападателят се завъртя и стреля с левия крак, но топката премина над вратата.

Ботев Враца отговори с бърза атака по десния фланг. Атанас Зехиров центрира по земя в наказателното поле, където Даниел Генов не успя да достигне до топката от добра стрелкова позиция.

В 21-ата минута капитанът на "канарчетата" Тодор Неделев опита да изненада Красимир Костов от дистанция. Звездата на домакините изстреля плътен удар, който премина покрай левия страничен стълб.

Пет по-късно врачани организираха бърза атака през центъра. Даниел Генов разтегли играта към десния фланг, където Чавдар Ивайло центрира по земя, но последва непростим пропуск на Юлиан Ненов, който от пет метра стреля покрай вратата.

В средата на първото полувреме двата отбора си размениха по една опасност. Първо Маркиньос Педросо центрира в наказателното поле, където Филип Филипов стреля с глава, но изстрелът му бе слаб и топката излезе в аут. Последва акция на Ботев Враца, която завърши с удар на Даниел Генов, но и при тази ситуация ударът му не носеше опасност и Георги Аргилашки улови.

В 37-ата минута Ботев Пловдив организира постепенна атака, след което топката достигна до Димитър Тонев. Младокът реши да стреля от дистанция, но кълбото излезе в аут.

Гостите отговориха мигновено. Юлиан Ненов бе изведен по десния фланг. Крилото достигна до топката и центрира в наказателното поле, където Даниел Генов изпревари Джонатан и стреля, но топката премина над напречната греда.

В 41-ата минута Димитър Тонев се освободи в наказателното поле и отправи изстрел, който бе отразен решително от Красимир Костов. Вратарят на гостите боксира в ъглов удар.

"Канарчеата" се задържаха продължително в половината на Ботев Враца в заключителните минути на първата част, но след редица центрирания в наказателното поле, защитата на врачани се справи и предотврати опасностите.

В добавеното време на първото полувреме Мишел Еспиноса можеше да изненада Красимир Костов, след като центрира остро в наказателното поле и топката премина в близост до десния страничен стълб.

Гостите стартираха по-добре втората част и още в началните секунди имаха шанс да открият резултата. Димитър Буров бе изведен по левия фланг, след което центрира остро в наказателното поле, топката влизаше под гредата, но Георги Аргилашки решително изби с една ръка в ъглов удар.

В 53-ата минута Тодор Неделев отлично изведе Димитър Тонев в наказателното поле. Крилото финтира Аласан Н'Диайе, но след това загуби равновесие и Илия Миланов изчисти топката.

Две по-късно капитанът на "канарчетата" подаде елегантно към Атанас Илиев. Нападателят овладя с гръб към вратата, след което се завъртя и стреля с левия крак, но топката премина покрай десния страничен стълб.

В 56-ата минута домакините откриха резултата. Ботев Пловдив организира добра контраатака. СЛавчо Шоколаров бе изведен по десния фланг. Халфът центрира по земя в наказателното поле, където последва намеса на Красимир Костов, но вратарят прати топката в тялото на Атанас Илиев и тя влетя в мрежата.

Валентин Илиев опита да внесе повече острота в нападение, включвайки в игра Петър Атанасов и Том, но домакините нанесоха втори удар.

В 67-ата минута Димитър Тонев получи на границата на накзателното поле от Мишел Еспиноса. Младокът проби и стреля неспасяемо в горния десен ъгъл, удвоявайки преднината на "канарчетата" с много красиво попадение.

В 72-ата минута Тодор Неделев предложи отново от магията си. Капитанът на "канарчетата" първо изведе Димитър Тонев зад гърба на защитата на врачани, но Красимир Костов пресече, след което българският национал опита красиво да реализира от дистанция, като топката премина близо до левия страничен стълб.

Осем по-късно домакините организираха скоростна контраатака чрез Мишел Еспиноса. Халфът продължи към Атанас Илиев, който залъга Аласан Н'Диайе и опита елегантно да прехвърли Красимир Костов, но топката премина над вратата.

В 83-ата минута Тодор Неделев изстреля плътен удар от границата на наказателното поле, който премина над напречната греда.

Малк ослед товаи Славчо Шоколаров опита да преодолее за трети път Красимир Костов, но и неговият удар не успя да намери целта.

В добавеното време на двубоя Даниел Генов на два пъти застраши вратата на "канарчетата", но без успех. Това бяха и последните действия на комплекс "Ботев 1912" в Коматево.

БОТЕВ ПД - БОТЕВ ВР 2:0
 
1:0 Ат. Илиев 56'
 
2:0 Д. Тонев 67'

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

БОТЕВ ПД: Георги Аргилашки, Джонатан Перейра, Виктор Генев, Станислав Работов, Филип Филипов, Маркиньос Педросо, Мишел Еспиноса, Славчо Шоколаров, Димитър Тонев, Тодор Неделев, Атанас Илиев

Треньор: Петър Пенчев

БОТЕВ ВР: Красимир Костов, Васил Добрев, Аласана Н'Диайе, Илия Миланов, Владислав Узунов, Педро Лагоа, Атанас Зехиров, Димитър Буров, Чавдар Ивайлов, Юлиан Ненов, Даниел Генов

Треньор: Валентин Илиев

Гл. съдия: Станислав Тодоров

Стадион: "Ботев 1912", Коматево